Hyppää sisältöön

Kaoottinen päivä Hongkongissa: Mielenosoittajaa ammuttu rintaan, jopa 66 loukkaantunut, yli sata pidätetty

Hongkongin mielenosoituksissa ammuttiin ensimmäistä kertaa kovilla. Kymmenettuhannet ihmiset protestoivat samaan aikaan, kun Kiina juhli 70-vuotissyntymäpäiväänsä komealla sotilasparaatilla Pekingissä.

Poliisit tutkivat mielenosoittajien valtaamaa aluetta Hongkongissa. Kuva: Jerome Favre / EPA

Poliisi on ampunut mielenosoittajaa kovalla panoksella rintaan Hongkongissa, kertovat uutistoimistot. Mediatietojen mukaan ammuttu mies on 18-vuotias opiskelija.

South China Morning Post (siirryt toiseen palveluun) -lehti kertoi hieman ennen puolta yötä paikallista aikaa, että jopa 66 henkilöä on loukkaantunut yhteenotoissa. Yli sata henkilöä on pidätetty. Lehti on seurannut päivän tapahtumia tiiviisti artikkelissaan.

Loukkaantuneista ilmeisesti kaksi on kriittisessä tilassa. Uutistoimisto AP:n mukaan Hongkongin sairaalasta on kerrottu, että rintaan ammuttu opiskelija olisi kriittisessä tilassa.

Kyseessä oli ensimmäinen kerta vajaat neljä kuukautta kestäneiden protestien aikana, kun poliisi ampui kovalla panoksella mielenosoittajaa.

– Poliisi laukaisi aseensa sen jälkeen kun hänen kimppuunsa oli hyökätty, ja mielenosoittaja sai osuman rintaansa Tsuen Wanin kaupunginosassa, anonyymi poliisilähde kertoi AFP:lle.

Oppositiomielenosoittajat auttavat loukkaantunutta toveriaan Hongkongissa. Kuva: Jerome Favre / EPA

Lähteen mukaan poliisi antoi uhrille ensiapua, minkä jälkeen hänet vietiin sairaalaan.

Sosiaalisessa mediassa on kiertänyt video, jonka väitetään kuvaavan kyseistä ampumista. Lisäksi poliisi on ampunut varoituslaukauksia ilmaan.

Hongkongin protestit ovat kiihtyivät tiistaina, kun Kiina juhli 70-vuotispäiväänsä. Yhteenottoja on eri puolilla kaupunkia, ja kaduilla on kymmeniätuhansia ihmisiä.

Poliisipäällikkö Stephen Lo kuvailee South China Morning Postin mukaan, että päivä on ollut "yksi Hongkongin väkivaltaisimmista ja kaoottisimmista".

Kadut täyttyvät kyynelkaasusta

Poliisit ampuivat kyynelkaasua ja kumiluoteja. Mielenosoittajat puolestaan heittivät kaasu- ja -palopommeja sekä tiiliä.

Ilmeisesti palopommeista alkunsa saaneita pieniä tulipaloja oli ympäri kaupunkia. Twitterissä nähtiin mereltä päin otettu kuva kaupungista, josta nousi savua.

Mielenosoittajat heittivät myös Kiinan presidentin Xi Jinpingin kuvaa kananmunilla ja repivät alas ison Kiinan 70-vuotispäivää kunnioittavan plakaatin.

Poliisin mukaan mielenosoittajat ovat sytyttäneet tulipaloja ja tuhonneet suuria määriä omaisuutta. Poliisi on pyytänyt kansalaisia pysymään turvallisissa paikoissa, välttämään ulos lähtemistä ja seuraamaan tilannetta.

Osa Hongkongin metroasemista on ollut suljettuina, ja useat suuret ostoskeskukset ovat pitäneet ovensa kiinni välttyäkseen vahingoilta. Viranomaiset ovat aiemmin tänään tehneet henkilötarkastuksia kaupungilla ja julkisessa liikenteessä.

Mielenosoittaja sytyttää Kiinan lippua tuleen 1. lokakuuta Hongkongissa. Kuva: Jaerome Favre / EPA

Aktivistit kutsuvat Pekingin juhlallisuuksia surun päiväksi ja ovat sen vuoksi pukeutuneet mustiin. Hongkongin viranomaiset eivät ole myöntäneet lupaa tämänpäiväiselle mielenosoitukselle.

Hongkongin hallintojohtaja Carrie Lam osallistuu juhlallisuuksiin Pekingissä.

EU vaatii malttia Hongkongiin

Yhdellä alueella naamioituneet mielenosoittajat mukiloivat poliiseja sateenvarjoilla ja muilla esineillä sen jälkeen kun useita ihmisiä oli otettu kiinni. Poliisi vetäytyi läheiseen kaupungintaloon suojaan.

Viranomaisten mukaan mielenosoittajat heittivät syövyttävää nestettä poliisien päälle yhdessä protestissa. Todisteeksi viranomaiset esittivät kuvia poliisista, jolla oli kemiallisia palovammoja vartalossaan ja reikiä virka-asussaan.

EU:n edustaja kertoi toimittajille tiistaina, että EU painottaa vuoropuhelun, rauhoittumisen ja maltin olevan ainoat keinot päästä Hongkongin tilanteessa eteenpäin.

Mielenosoittajat sytyttivät tuleen lipun Hongkongissa. Kuva: Vivek Prakash / EPA

Hongkongin mielenosoitukset alkoivat kesäkuussa uutta luovutuslakia vastaan. Sittemmin jäädytetty laki olisi voimaan tullessaan mahdollistanut rikoksista epäiltyjen luovuttamisen Manner-Kiinan puolella oikeudenkäyntiä varten.

Myöhemmin protestit ovat laajentuneet. Mielenosoittajat vaativat pitkälle meneviä demokratiauudistuksia Hongkongiin ja poliisin mielenosoittajiin käyttämien voimakeinojen tutkimista.

– Kolme kuukautta, ja meidän viisi vaatimustamme ovat vielä täyttämättä. Meidän on jatkettava taisteluamme, sanoi V niin kuin verikosto -elokuvasta tuttuun Guy Fawkes -naamioon pukeutunut mielenosoittaja uutistoimisto AFP:lle.

Hongkongin aluehallinnon johto puolestaan piti juhlapäivän aamuna lipunnostoseremonian eristetyllä alueella.

Hongkongissa on tänään järjestetty myös Kiinaa puoltavia kokoontumisia.

- Me olemme kiinalaisia, ja koko kansa juhlii, sanoi Kiinaa puolustava Kitty Chan AFP:lle.

.
.