1. yle.fi
  2. Uutiset

Pienten kaupunkien keskustat ovat vaarassa autioitua, vaikka voisivat pärjätä – "Varsinkaan pienissä kaupungeissa ei kannata ylläpitää nuhjaantumista"

Suunnittelusosiologi toisi kaupunkien keskustoihin kirpputorit ja tekemistä lapsille.

kaupungit
Miehiä kokoontuneena kaupunkipienoismallin ympärille.
Lars Sund, Roger Wingren, Pentti Murole ja Jani Päivänen ideoivat Pietarsaaren keskustaa.Kalle Niskala / Yle

Mitä jos kaupungin keskustaan johtaisivat portit, joiden takana aukeaisi aivan uusi maailma. Se voisi olla kesällä vihreä keidas ja talvella talvikaupunki? Keskustassa liikuttaisiin pääasiassa kävellen tai vaikka auton takakontissa olevalla sähköpotkulaudalla.

Ajatukset lensivät, kun joukko kaupunkisuunnittelun johtavia asiantuntijoita kokoontui keskustelemaan keskustan kehittämisestä. Mallikohteena oli Pietarsaari.

– Ajatellaan esimerkiksi lapsia. Onko keskustassa sellaisia paikkoja, mihin lapset haluavat mennä ostoksille? Perhe valitsee keskustan ulkopuolella olevan kauppakeskuksen, jos se on vanhemmille helpompaa, suunnittelusosiologi ja tiimipäällikkö Jani Päivänen Finnish Consultin Groupista tietää.

Mies kaivaa taskuaan auditoriossa.
Jani Päivänen toisi keskustaan jokaiselle jotakin.Kalle Niskala / Yle

Palvelut valtaavat keskustan

Kivijalkakauppojen on ennustettu vähenevän kaupunkien keskustoista jopa 20 prosenttia kymmenessä vuodessa. Niiden tilalle on tullut palveluita, joiden määrän odotetaan edelleen kasvavan.

– Kaupan kokonaismarkkinat eivät ole pienentyneet vaan tavaraa jaetaan eri tavalla. Moni erikoiskauppa käyttää nettikauppaa tukena, sanoo kaupan konsultti Tuomas Santasalo WSP Finlandista.

Santasalo uskoo kivijalkakauppojen pärjäävän jatkossakin keskustoissa, jos ne tuntevat asiakkaansa ja tukevat toisiaan. Santasalo haluaisi keskustan suunnitteluun mukaan myös isot kauppaketjut. Ne ovat vetovoimaisia ja voisivat tuoda keskustaan pienen yksikön.

– Isot ketjut ovat osa kaupunkia eikä niiden pitäisi keskittää toimintojaan vain itse rakennettuihin suuriin yksiköihin. Se on tietysti rationaalista kaupan oman logiikan näkökulmasta, mutta ei välttämättä palvele asiakasta, Santasalo painottaa.

Varsinkaan pienissä kaupungeissa ei kannata ylläpitää nuhjaantumista.

Tuomas Santasalo

Myös kiinteistöjen omistajien pitäisi katsoa peiliin. Jos keskustassa on paljon tyhjiä tiloja, Santasalo alentaisi vuokria.

– Keskustoja pitää kehittää ja pitää kunnossa, jotta ihmiset haluavat tulla sinne ja viihtyä. Varsinkaan pienissä kaupungeissa ei kannata ylläpitää nuhjaantumista.

Tyhjiä liiketiloja kaupungissa.
Ennusteet povaavat kivijalkakauppojen ahdinkoa koko maassa.Kalle Niskala / Yle

Kirpputoreja ja tekemistä lapsille

Kaupunkien keskustat ovat jatkossa entistä enemmän ihmisten kohtaamispaikkoja. Suunnittelusosiologi Jani Päivänen toisi keskustaan kirpputorit ja tekemistä kaikille ikäryhmille.

– Tarvitaan monipuolinen tarjonta, mutta se voisi olla erilaista kuin muualla. Kaupunki ei ole täydellinen ilman ihmisiä ja on tylsää, jos aukiot seisovat tyhjinä.

Päiväsen mukaan keskustassa pitäisi pystyä kävelemään suojassa, siellä voisi olla oleskelupaikkoja, leikkipaikkoja, jotain vihreätä, jotain kaunista, taidetta, katusoittajia ja niin edelleen.

– Ranskassa Montpellierissa on esimerkiksi musiikkileikkipuisto, jossa voi itse soittaa erilaisia soittimia, kuten puunrunkoja ja puhaltaa erilaisiin pilleihin. Erittäin luovuutta herättävä leikkipuisto, joka takuulla jää lapsille mieleen ja aiheuttaa sen, että lapset sanovat: Mama, mennään taas sinne keskustaan!

Kaupunki ei ole täydellinen ilman ihmisiä ja on tylsää, jos aukiot seisovat tyhjinä.

Jani Päivänen

Päivänen toivoo, että kaupunkilaiset osallistuisivat aiempaa enemmän keskustan kehittämiseen, jotta se olisi elävä jatkossakin.

– On kaikki kaikessa, että tehdään sellaista, mitä ihmiset toivovat ja otetaan heidän äänensä mukaan mahdollisimman monipuolisena.

Kaupungin keskusta ilmasta kuvattuna.
Elävässä keskustassa on asuntoja, kauppoja, tekemistä ja luontevia kohtaamispaikkoja.Kalle Niskala / Yle
Lue seuraavaksi