"Kun kuulin tästä ensimmäistä kertaa, ajattelin, että tylsää" – kahdeksasluokkalaiset Taidetestaajat pääsevät kokemaan taidetta

Etelä-Savossa Taidetestaajien kautta taiteeseen on tutustunut jo yli 5 100 koululaista lähes 30 koulusta.

Mikkeli
Eetu Svanström, Miska Heiskanen ja Eeti Iivanainen tutustumassa Niina Mantsisen POE-teokseen Mikkelin Taidemuseossa.
Vasemmalta Eetu Svanström, Miska Heiskanen ja Eeti Iivanainen tutustumassa Niina Mantsisen POE-teokseen Mikkelin Taidemuseossa.Sari Ursin / Yle

Suomen Kulttuurirahaston valtava hanke vie kolmen vuoden aikana kaikki Suomen kahdeksasluokkalaiset koululaiset kokemaan taidetta.

Mikkelissä Taidetestaajat tutustuvat Mikkelin taidemuseossa esillä olevaan Niina Mantsisen graffitiryijynäyttelyyn ja talvella taidemuseoon tulevaan Tiitus Petäjäniemen näyttelyyn.

Etelä-Savossa Taidetestaajien kautta taiteeseen on tutustunut jo yli 5 100 koululaista lähes 30 koulusta.

Tänään keskiviikkona taidemuseossa on vieraillut Urheilupuiston koulun kahdeksasluokkalaisia.

– Kun kuulin tästä ensimmäistä kertaa, ajattelin, että tylsää. Mutta menimme luokan kanssa ja katsoimme enemmän sitä näyttelyä, niin kyllä se kiinnostus siinä sitten irtosi, kahdeksasluokkalainen Miska Heiskanen kertoo.

– Sitten kun tänne tuli niin tämä ei ollutkaan mitään sellaista tuhatluvun taidetta, että tämä on lähellä nykytyyliä, Eeti Iivanainen jatkaa.

Mikkelin taidemuseossa koululaiset pohtivat, miten siellä nähty taide haastaa perinteisiä kuvataiteeseen liitettyjä käsityksiä ja millä tavoin oman kokemuksensa taideteoksista voi ilmaista sosiaalisessa mediassa.

Tällä hetkellä Mikkelin taidemuseossa on tekstiilitaiteilija Niina Mantsisen graffitiryijyjä.

Taidetestaajat-toiminta alkoi vuonna 2017 ja se jatkuu vielä ensi vuonna. Kaikki nuoret tekevät yhden taidevierailun omassa maakunnassaan ja yhden vierailun valtakunnalliseen kohteeseen, joista suurin osa on Helsingissä.