Inarilainen Kari Kyrö on saamelaiskäräjävaalien ääniharava – "Puheenjohtajan paikka kiinnostaa"

Kari Kyrö sai yhteensä 220 ääntä.

Lapin maakunta
Kari Kyrö
Kari Kyrö voitti saamelaiskäräjävaalit 220 äänellä. Vesa Toppari / Yle

Saamelaiskäräjävaalien ääniharava on inarilainen Kari Kyrö. Hän sai 220 ääntä. Toiseksi eniten ääniä sai sosionomi ja päihdetyöntekijä Anu Avaskari (Inari) ja kolmanneksi eniten juristi Anne Nuorgam (Utsjoki).

Kyrö on kalastaja ja eläkeläinen. Hän työskenteli 40 vuotta Kevon luonnonpuiston johtajana Utsjoella. Kyrö toimii Inarin kalastusalueen hallituksen puheenjohtajana ja kuuluu muun muassa Suomen Hiihtoliiton liittovaltuustoon, Pohjois-Suomen Yhteismetsien hallitukseen, Inarinmaan lapinkyläyhdistyksen hallitukseen sekä Inarijärven seurantaryhmään. Kyrö on äidinkieleltään suomenkielinen.

Kari Kyrö on enemmän kuin tyytyväinen tulokseen.

– Se oli aidosti yllätys, en olisi uskonut tällaiseen menestykseen. Haluan kiittää äänestäjiä luottamuksesta.

Vaalimenestyksen johdosta Kyrö on valmis myös asettumaan ehdolle puheenjohtajaksi. Saamelaiskäräjien puheenjohtaja valitaan järjestäytymiskokouksessa ensi vuoden alussa.

– Kaikki paikat, myös puheenjohtajan paikka kiinnostaa, se on muiden jäsenten päätettävissä. Toivottavasti puheenjohtajan valinta menee mutkattomasti, niin että saamme puheenjohtajan, joka pystyy luotsaamaan tämän porukan yhtenäiseksi ja saa hyviä tuloksia kaikkien saamelaisten kannalta, toivoo Kyrö.

"Saamelaiskäräjien vaalilautakunta ei onnistunut työssään"

Korkein hallinto-oikeus hyväksyi Kari Kyrön saamelaiskäräjien vaaliluetteloon vuonna 2011. Hän on toiminut saamelaiskäräjien jäsenenä nyt loppumassa olevalla vaalikaudella. Kyrö sai viime vaalien yhteydessä vuonna 2015 kolmanneksi eniten ääniä, yhteensä 189 ääntä.

Saamelaiskäräjien vaalilautakunta poisti kesällä 94 KHO:n hyväksymää ihmistä vaaliluettelosta, vedoten itseoikaisuun. Kyrö oli yksi heistä. KHO:n mukaan vaalilautakunta ei voi mennä itseoikaisulla tuomioistuimen päätöksen ohi.

– Tässä oli monenlaisia mutkia, mielestäni tarpeettomiakin mutkia. Toivottavasti tällaista näytelmää kuin nyt vaalien alla oli, ei tarvitse enää koskaan kokea. Saamelaiskäräjien vaalilautakunta ei mielestäni onnistunut näiden vaalien valmisteluissa. Se mitä niihin vaaleihin ja äänioikeuksiin tulee, niin se oli aikamoinen farssi, toteaa Kyrö.

"Toivon, että voisimme keskenämme sopia kiistaa aiheuttavat asiat"

Vaalien ääniharava Kyrö lupasi Yle Sápmin vaalikoneessa edistää saamelaisten yhtenäisyyttä, kaikkien saamelaisten tasa-arvoisuutta sekä alueen ihmisten elämän ja laillisten elinkeinojen yhteensovittamista.

– Me olemme aina pystyneet sopimaan keskenämme asiat. Toivon, että jatkossakin me saamelaiset itse puisimme ne asiat mitkä aiheuttavat kiistaa, ja sopisimme ne keskenämme, sanoo Kari Kyrö.

Saamelaiskäräjävaalien tulokset on nähtävillä Yle Sápmin tulospalvelussa.