Hyppää sisältöön

Nyt Venäjälle pääsee halvalla – kävimme Viipurissa kauneushoitolassa, jossa jo nyt noin joka kolmas asiakas on suomalainen

Suomalaiset ovat voineet tästä päivästä alkaen hakea maksutonta e-viisumia Venäjälle.

Tout a Fait -kauneushoitolan liikkeenhoitaja Natalija Kabejeva uskoo, että suomalaismatkailijoiden määrä kasvaa Viipurissa e-viisumin myötä. Kuva: Pyry Sarkiola / Yle

Tiistaiaamu valkenee venäläisessä Viipurin kaupungissa sateisena. Tout a Fait -kauneushoitolassa on muutama asiakas.

Kauneushoitola on paikallisten asiakkaiden lisäksi tuttu usealle suomalaiselle.

– Asiakkaistamme 25–30 prosenttia on suomalaisia, kertoo liikkeenhoitaja Natalija Kabejeva.

Viipuri sijaitsee lyhyen matkan päässä Suomen ja Venäjän välisestä rajasta. Kaupunki kuuluu alueeseen, jonne on tästä päivästä alkaen voinut hakea maksutonta sähköistä viisumia. Tähän asti kertaviisumi Venäjälle on maksanut noin 80 euroa.

– Uskon, että maksuton viisumi lisää suomalaisten asiakkaiden määrää meillä ja muutenkin Viipurissa, Kabejeva sanoo.

Samaa toivoo kampaajan penkissä istuva mikkeliläinen Heli Rahikainen. Hän käy Viipurissa noin kerran kuukaudessa.

– Tämä kaupunki on siistiytynyt huomattavasti ja on todella miellyttävä, Rahikainen sanoo.

Heli Rahikainen käy Viipurissa kerran kuukaudessa. Keskiviikkona vuorossa oli kampaajalla käynti. Kuva: Pyry Sarkiola / Yle

Myös läheisessä Victoria-hotellissa odotetaan, että suomalaisasiakkaiden määrä kasvaa muutamalla prosenttiyksiköllä. Jo nyt hotellin asiakaskunnasta 75–80 prosenttia on hotellinjohtaja Viktor Jevplov mukaan suomalaisia.

– Turisteja ei tulee enää vain rajan läheltä vaan kauempaa, esimerkiksi Helsingistä ja jopa Oulusta, sanoo Jevplov.

Victoria-hotellin johtajan Viktor Jevplovin mukaan suurin osa hotellin asiakkaista on jo nyt suomalaisia. Kuva: Pyry Sarkiola / Yle

Viipurin alueen hallinnon mukaan turistien määrä Viipurin alueella kasvoi 20 prosenttia alkuvuonna viime vuoden alkuvuoteen verrattuna. Matkustajista noin 20 000 oli ulkomaalaisia ja heistä suurin osa suomalaisia.

Esimerkiksi Lappeenrannasta Saimaan kanavan läpi Viipuriin menevien risteilyjen matkustajamäärä kasvoi tänä vuonna huomattavasti viime vuodesta.

Nyt oletetaan, että sähköinen viisumi tuo entistä tasaisemman turistivirran alueelle.

– Uskomme, että sähköinen viisumi tasoittaa sesonkien välisiä eroja, johtaja Marina Ptushko Viipurin alueen yritystuesta sanoo.

Viisumin voi saada neljässä päivässä

Suomalaiset ja 52 muun maan kansalaiset ovat voineet hakea sähköisiä viisumeja tästä päivästä alkaen Venäjän ulkoministeriön e-viisumisivustolta (siirryt toiseen palveluun). Sivusto toimii tällä hetkellä venäjäksi ja englanniksi.

Sähköisen viisumin saa matkoille, jotka suuntautuvat Pietariin ja Leningradin alueelle. Sillä voi siis matkustaa Pietarin lisäksi muun muassa Viipuriin ja muualle Laatokan eteläpuolelle.

Karjalan tasavaltaan, esimerkiksi Sortavalaan viisumilla ei pääse.

Venäjän suurlähetystön mukaan sähköinen viisumi myönnetään 30 päiväksi myöntämispäivästä. Viisumilla voi oleskella enintään kahdeksan vuorokautta Venäjällä.

Sähköistä viisumia pitää hakea vähintään neljä kalenteripäivää ennen suunniteltua matkaa.

Tarkempia ohjeita voi lukea tästä jutusta.

Sähköinen viisumi käy maalla, merellä ja ilmassa

Sähköisen viisumin voi saada lento-, auto- ja vesiliikenteeseen. Sitä voivat käyttää myös jalankulkijat.

Suomesta Venäjälle mennessä viisumia voi käyttää, jos Venäjälle saapuu Torfjanovkan, Brusnitshnojen tai Svetogorskin maantieraja-aseman kautta.

Torfjanovka on Virolahden Vaalimaan vastainen raja-asema, Brusnitshnoje on Lappeenrannan Nuijamaan vastainen raja-asema ja Svetogorsk puolestaan Imatran vastainen raja-asema.

Lentokoneella tultaessa viisumi on voimassa Pulkovon lentoasemalla Pietarissa. Sähköinen viisumi hyväksytään myös Vysotskin satamassa lähellä Viipuria, Pietarin suursatamassa ja Pietarin matkustajasatamassa.

VR odottaa Suomen ja Venäjän väliseen junaliikenteeseen lisää matkustajia, kunhan e-viisumi alkaa toimia junissa. Arkistokuva Viipurin rautatieasemasta. Kuva: Jari Tanskanen / Yle

VR odottaa matkustajamäärän suurta kasvua

VR:llä on suuret odotukset maksutonta e-viisumia kohtaan, kunhan se alkaa junissakin toimia.

– Pietari kiinnostaa suomalaisia jo nyt paljon, VR:n Venäjän liikenteen johtaja Viktoria Hurri sanoo.

Nykyisin Helsingin ja Pietarin välillä liikennöi päivittäin neljä Allegro-junaa. VR odottaa, että tänä vuonna junissa ylitetään yli puolen miljoonan matkustajan raja.

Allegro-junien matkustajamäärä voi kasvaa jopa 40–50 prosentilla siinä vaiheessa, kun e-viisumi alkaa kelvata junissa. VR varautuu lisäämään tarvittaessa kapasiteettiaan.

Esimerkiksi viikonloppujen junavuoroihin voidaan lisätä paikkoja.

– Jos sekään ei riitä, niin pitää miettiä uusia vaihtoehtoja. Esimerkiksi hankkia vaikka lisää junia, kertoo Hurri.

Junaliikenteessä sähköinen viisumi ei toistaiseksi kelpaa, koska junissa ei vielä ole tarvittavaa laitteistoa viisumien tarkistamiseen. Näin ollen Helsingin ja Pietarin väliä kulkevaan Allegro-junaan tarvitsee edelleen perinteisen passiin tulevan viisumin.

Aiemmin kerrottujen tietojen mukaan e-viisumilla voisi matkustaa Suomen ja Venäjän välisissä junissa aikaisintaan ensi vuoden puolella.

.
.