Hyppää sisältöön

Yle seurasi hetki hetkeltä: Kuopion kouluhyökkäyksestä epäilty on koulun oppilas, yksi nainen kuollut ja 10 loukkaantunut, yhden tila kriittinen

Katso poliisin tiedotustilaisuus artikkelin kuvasta.

Kuopion kouluhyökkäys, tiedotustilaisuus
Kuopion veriteko - tilannepäivitys ja poliisin tiedotustilaisuus

23.21 Päätämme seurannan tämän päivän osalta.

23.16 Kuopiossa on tänään vietetty hiljaisia hetkiä ja kaupunkilaiset ovat vieneet kynttilöitä kauppakeskus Hermanin eteen. Kuopion seurakuntien johtava oppilaitospastori Raimo Hakkarainen kertoo, että järkytys on ollut voimakasta ja syvää.

23.14 Opetusministeri Li Anderssonin mukaan koulujen turvallisuuden takaamiseksi on tehty paljon töitä. Hän muistutti kuitenkin A-studiossa, että turvallisuustilanteita on kouluissa myös säännöllisesti harjoiteltava.

22.38 Mikä oli hyökkäyksen motiivi, mitkä ovat tarkemmat rikosnimikkeet? Kokosimme seikat, joista poliisilta odotetaan lisää tietoa.

22.23 Kuopion tragedia voi repiä auki vanhat haavat Jokelan ja Kauhajoen koulusurmista, sanoo tutkija Henri Rikander. Suomi on kuitenkin nykyisin paremmin varautunut väkivallanteoista selviytymiseen ja niihin reagointiin.

22.03 Kuopion yliopistollisen sairaalan johtajaylilääkäri Antti Hedman kertoo, että loukkaantuneiden uhrien joukossa on seitsemän naista ja kaksi miestä. Uhrien ikähaarukka on 15–50 vuotta.

21.37 Savon ammattiopiston ja Varkauden lukion yksiköissä järjestetään huomenna suruliputus ja hiljainen hetki, kerrotaan opiston lähettämässä tiedotteessa. Opiskelijoille ja henkilöstölle järjestetään kriisiapua kaikilla kampuksilla ja opiskeluhuollon henkilökunta on tavattavissa. Kriisiryhmä kokoontuu huomenna kaikissa yksiköissä. Opetus jatkuu normaalin työjärjestyksen mukaisesti.

20.51 Itä-Suomen poliisi kertoo, että poliisi jatkaa väkivallanteon tutkintaa ja partioi näkyvästi Kuopion alueella. Poliisi kiittää uhreja auttaneita kansalaisia ja viranomaisia yhteistyöstä.

20.38 Sairaalahoidossa olevista kaksi on vakavasti loukkaantunut. Toisen vakavasti loukkaantuneen tila on vakaa ja toisen kriittinen, Kuopion yliopistollisesta sairaalasta kerrotaan. Neljä sairaalassa olevaa on lievemmin loukkaantunut. Neljä potilasta on päässyt kotiin.

20.19 Epäilty tekijä pukeutui aina mustiin eikä koskaan tervehtinyt, naapuri kertoo STT:lle. Naapurit kuitenkin sanovat, ettei miehestä ollut koskaan mitään haittaa tai häiriötä.

20.08 Keskusrikospoliisin tietoon tulee kymmeniä koulu-uhkauksia vuodessa, KRP kertoo. Keskusrikospoliisi ei ota enää tänään tarkemmin kantaa Kuopion kouluhyökkäykseen, koska tutkintaryhmä on vasta matkalla paikalle.

19.18 Punaisen Ristin Veripalvelu kutsuu tehostetusti O negatiivista veriryhmää olevia luovuttajia verenluovutukseen. Veripalvelun mukaan Kuopion yliopistolliseen sairaalaan on lähetetty täydennystä ja verta riittää kaikkien loukkaantuneiden hoitoon. Lisäverta tarvitaan kuitenkin muutaman päivän sisällä tapahtuneesta.

19.07 Poliisin mukaan kauppakeskus Hermanissa on asiakkailta, opiskelijoilta ja henkilökunnalta jäänyttä omaisuutta. Poliisi huolehtii tavarat Kuopion pääpoliisiasemalle. Poliisi tiedottaa myöhemmin, mistä ja milloin tavarat voi noutaa.

18.29 Keskusrikospoliisi tiedottaa: Aiheesta tiedotetaan lisää aikaisintaan huomenna 2.10.2019 klo 12.00. Tutkintaryhmä pääsee tutustumaan tapaukseen vasta illan ja aamun aikana.

18.25 Kuopion luterilainen seurakunta, oppilaitospastori Raimo Hakkarainen Ylen haastattelussa: Oppilaiden tunnelma on ollut hyvin järkyttynyt. Miten tällaista voi tapahtua? Asia jäsentyy pikkuhiljaa.

18.09 Kuopiossa opetusjohtaja on lähettänyt alakoululaisten vanhemmille Wilma-viestejä, joissa kerrotaan, miten lapsen tunteet ja kysymykset voi kohdata. Samassa viestissä kerrotaan tarjolla olevasta kriisiavusta.

17.56 KYS, johtajaylilääkäri, Antti Hedman Ylen haastattelussa: Loukkaantuneet ovat 15–50-vuotiaita ja suurin osa heistä on naisia.

Kauppakeskus Hermanin pihaan tuotiin illalla kynttilä ja kimppu vaaleita ruusuja. Kuva: Sami Takkinen / Yle

17.35 Tiedotustilaisuus päättyy. Jatkotiedottamisesta huolehtii Keskusrikospoliisi. Syyttäjä ja Hämeen poliisilaitos tutkivat poliisin voimankäytön tilanteessa.

17.34 Itä-Suomen poliisilaitos, rikosylikomisario Mikko Lyytinen: Mies käytti ainakin pitkää teräasetta. Emme voi sulkea vielä pois, käyttikö hän ampuma-asetta.

17.32 Itä-Suomen poliisilaitos, yleisjohtaja, komisarioSami Joutjärvi: Mahdollisten räjähteiden etsimiseksi suoritettiin tarkastus. Koulun tiloja ei voida avata vielä huomenna. Kiinteistö on poliisin tarkastuksen yhteydessä kokenut vahinkoja, esimerkiksi ovia on avattu voimakeinoin.

17.31 Itä-Suomen poliisilaitos, rikosylikomisario Mikko Lyytinen: Epäillyn päihtymyksestä emme tiedä. Asia selviää verikokeista myöhemmin.

17.28 Itä-Suomen poliisilaitos, yleisjohtaja, komisarioSami Joutjärvi: Kohteesta apua soittanut henkilö oli soittanut lähiomaiselle, ja lähiomainen soitti hätäkeskukseen eri osoitteesta. Sen vuoksi keikka tuli meille tuplana. Saimme puolustusvoimilta virka-apua rakennuksen eristämiseen.

17.27 Itä-Suomen poliisilaitos, rikosylikomisario Mikko Lyytinen: Menehtynyt oli naishenkilö. Nopeasti sammutettu tulipalo oli koulun tiloissa.

17.25 Itä-Suomen poliisilaitos, rikosylikomisario Mikko Lyytinen: Loukkaantuneet ovat koulun opiskelijoita ja henkilökuntaa, menehtyneeseen emme ota kantaa.

17.23 Itä-Suomen poliisilaitos, rikosylikomisario Mikko Lyytinen: Poliisi on tehnyt jo kotietsinnän epäillyn asuntoon. Löytynyt polttopulloja ja palon sytyttämiseen liittyviä välineitä. Samalla otettiin haltuun epäillyn atk-laitteet, mutta niitä ei ole ehditty tutkia. Tähän liittyvä etsintä tapahtui Särkiniemessä.

17.20 Itä-Suomen poliisilaitos, rikosylikomisario Mikko Lyytinen: Tekijästä tiedetään, että hän on vuonna 1994 syntynyt mies, koulun oppilas. Ei minkäänlaista rikostaustaa. Motiivi ei ole poliisin tiedossa. Epäilty on leikkauksessa ja sen jälkeen tehohoidossa.

17.17 Pelastuslaitos: Toisessa kerroksessa oli tahallaan sytytetty tulipalo, mutta se saatiin nopeasti sammutettua pois. Meillä oli paikalla 11 yksikköä.

17.15 Savon koulutuskuntayhtymän johtaja Heikki Helve: Tänään paikalla oli reilut 300 opiskelijaa. Valtaosa nuoria 16-19 vuotiaita, mutta myös aikuisopiskelijoita. Henkilökuntaa oli paikalla noin 30.

17.14 KYS, johtajaylilääkäri, Antti Hedman: Molempien vakavasti loukkaantuneiden tila on vakaa. Muilla kahdeksalla loukkaantuneella lievempiä, puolustautumisesta tulleita haavoja. Kaksi loukkaantunutta on päässyt kotiin.

17.11 KYS, ensihoidon apulaisylilääkäri Helena Jäntti: Olimme kohteessa 10 minuuttia hälytyksestä, kun saimme poliisilta luvan mennä paikalle. Kaksi vakavimmin loukkaantunutta siirrettiin nopeasti sairaalaan.

17.08 KYS, Ensihoidon kenttäjohtaja Tommi Partanen: Odotimme poliisilta pyyntöä saapua paikalle, jotta paikalle oli turvallista mennä.

17.06 KYS, Ensihoidon kenttäjohtaja Tommi Partanen: Sain tiedon, että henkilö heiluu teräaseen kanssa. Pyysin hätäkeskuksesta lisätietoja. Saimme joukkosurmakoodi-hälytyksen. Hätäkeskus hälytti paikalle koodin perusteella runsaasti ensihoitajia.

17.03 Itä-Suomen poliisilaitos, yleisjohtaja, komisarioSami Joutjärvi: Kohteessa oli lyhyessä ajassa runsaasti eri viranomaisten yksiköitä. Yhteistyö pelastus- ja ensihoidon kanssa sujui hyvin. Kohteessa oli myös tulipalo, mutta siitä kertoo enemmän pelastuslaitos tässä tilaisuudessa.

17.01 Poliisin tiedotustilaisuus alkaa.

16.53 Kuopion kauppakeskus Herman on eristettynä vielä useiden tuntien ajan. Poliisin mukaan mahdollisesti myös huomisen.

16.44 Silminnäkijä, Kauppakeskus Hermanissa toimivan radiokanava Hitmixin tuottaja Anssi Saarelainen Ylen haastattelussa: Kauppakeskuksen asiakkaat olivat yllättävän rauhallisia, vähän hämillään. Koulun oppilaat evakuoitiin toista kautta, heitä en nähnyt.

16.40 Silminnäkijä, Kauppakeskus Hermanissa toimivan radiokanava Hitmixin tuottaja Anssi Saarelainen Ylen haastattelussa: Epäilty oli pukeutunut tummiin vaatteisiin. Näytti siltä, että olisi ollut menossa lyömään poliisia. Tilanteeseen tuli nopeasti lisää poliiseja ja hoitohenkilökuntaa.

16.35 Silminnäkijä, Kauppakeskus Hermanissa toimivan radiokanava Hitmixin tuottaja Anssi Saarelainen Ylen haastattelussa: Kauppakeskuksen palohälyttimet käynnistyivät. Näin kaksi vahvasti varustettua poliisia, jotka kävelivät käytävää pitkin poliisikoira mukanaan. Poliisi käskytti käytävällä voimakkaasti, mutta käskyttämisestä huolimatta henkilö meni kohti poliisia uhkaavan näköisesti. Samassa kuulin kaksi laukausta. Aloitin radiolähetyksen, mutta poliisi tuli keskeyttämään ja pyysi poistumaan rakennuksesta.

16.27 Myös Kuopion kaupunki tarjoaa kriisiapua Kuopion sosiaalipäivystyksen päivystysnumerossa: 044 718 3930.

16.25 Poliisi tiedottaa: Tutkintavastuu siirtyy Keskusrikospoliisille.

16.10 KYSin sairaalajohtaja Heikki Miettinen Ylelle: loukkantuneilla on viiltohaavoja, mutta kaikkien tila vakaa, kukaan ei ole hengenvaarassa. Potilasluettelon tekeminen on yhä kesken, ja on osin haasteellista.

15.59 Poliisi tiedottaa tapahtumien kulusta: Tapahtuneen yhteydessä on menehtynyt yksi henkilö ja loukkaantunut kymmenen, joista kaksi vakavasti. Yksi loukkaantuneista on poliisi jonka vammat ovat alustavan tiedon mukaan lievät. Poliisi eristi alueen ja evakuoi sisällä olleet henkilöt. Poliisi jatkaa edelleen tilojen tarkistamista. Tekninen tutkinta tapahtumapaikalla on aloitettu.

15.58 Poliisi tiedottaa tapahtumien kulusta: Hätäkeskus sai ilmoituksen epäillystä puukotuksesta klo 12.29 Kauppakeskus Hermannissa, Leväsellä, Savon ammattiopiston tiloissa, Kuopiossa. Poliisi sai epäillyn tekijän kiinni klo 12.37. Kiinnioton yhteydessä poliisi käytti ampuma-asetta. Epäilty loukkaantui kiinnioton yhteydessä vakavasti ja on hoidettavana Kuopion yliopistollisessa sairaalassa. Tekijää epäillään murhasta sekä useista muista väkivaltarikoksista sekä niiden yrityksistä. Rikosnimikkeet tarkentuvat tutkinnan edetessä. Epäilty on syntyperäinen Suomen kansalainen. Epäillyllä oli hallussaan sekä terä- että ampuma-ase.

15.41 Paikalla Kuopion yliopistollisessa sairaalassa Ylen toimittaja Pekka Niiranen: Loukkaantuneiden kunnosta ei anneta tietoa. Loukkaantuneista 9 on tuotu paikalle ambulanssilla ja yksi loukkaantunut on hakeutunut hoitoon itse.

15.40 Pelastakaa Lapset avaa klo 16–18.30 Kriisichatin Kuopion väkivallantekoihin liittyen. Lapset ja nuoret voivat keskustella tapahtumien aiheuttamista tunteista koulutettujen ohjaajien kanssa: www.kriisichat.fi (siirryt toiseen palveluun).

15.35 Poliisi: Tekijä käytti teräasetta. Lisäksi tekijä oli varustautunut ampuma-aseella.

15.30 Poliisi: Hermanin tapahtumista epäilty on miespuolinen, syntyperäinen Suomen kansalainen.

15.27 Savon koulutuskuntayhtymän johtaja Heikki Helve Ylen haastattelussa: Huomenna heti aamun aluksi yhteinen tilaisuus, jossa kerrotaan opiskelijoille ja henkilökunnalle saatavilla olevasta avusta, jotta kukaan ei jäisi yksin.

15.24 Savon koulutuskuntayhtymän johtaja Heikki Helve Ylen haastattelussa: Kyseisissä tiloissa on päivittäin noin 600 opiskelijaa ja noin 40 työntekijää. Osa opiskelijoissa on ollut työelämään tutustumassa, eli kaikki eivät ole olleet paikalla. Emme tiedä, paljonko opiskelijoita ja henkilökuntaa oli paikalla. Kaikille opiskelijoille ja vanhemmille lähetetään Wilma-viesti, henkilökunnalle sähköpostia. Kriisiryhmä on jo kokoontunut. Pidämme myöhemmin tänään oman tilannekatsauksen.

15.19 Poliisin tiedotustilaisuus on klo 17.00 ja se näytetään suorana Yle Areenassa.

15.15 Paikalla Kuopion yliopistollisessa sairaalassa Ylen toimittaja Pekka Niiranen: Sairaalassa on järjestetty omaisille kriisiapua ja omat tilat.

Poliisi kauppakeskuksessa.
Poliisi on sulkenut kauppakeskus Hermanin Kuopiossa.

15.13 Paikalla Kuopion yliopistollisessa sairaalassa Ylen toimittaja Pekka Niiranen: Loukkaantuneiden iästä tai sukupuolesta ei vielä kerrota. Epäilty vamman laadusta ei myöskään kerrota.

15.11 Paikalla kauppakeskuksen luona Ylen toimittaja Anna Ronkainen: Tunnelma on ollut järkyttynyt. Ihmiset halailivat ja itkivät heti tilanteen jälkeen. Poliisi kertoo tilanteesta klo 17 alkavassa tiedotustilaisuudessa ja myös KYS järjestää oman tilaisuuden.

15.07 Paikalla kauppakeskuksen luona Ylen toimittaja Anna Ronkainen: Tilanne on rauhoittunut. Silminnäkijät ovat poistuneet ja poliisi on laajentanut hieman eristysaluetta.

14.58 Ylen haastattelema Savon ammattiopiston vahtimestari kertoo, että opiston muissa tiloissa on lisätty valvontaa ja kaikkia on kehotettu tarkkaavuuteen.

14.55 Kuopion yliopistollinen sairaala on purkanut suuronnettomuushälytyksen. Omaisten tiedusteluihin vastataan numerossa 017 172 000.

14.47 Opetusministeri Li Andersson Twitterissä: "Tapahtunut väkivallanteko on erittäin järkyttävä. Seuraamme tilannetta ja kommentoimme asiaa tarkemmin saatuamme lisää tietoa viranomaisilta."

14.42 Ylen haastatteleman silminnäkijan mukaan tilanne olisi tapahtunut 2. kerroksessa. Poliisi ei ole vahvistanut asiaa.

14.37 Pääministeri Antti Rinne Twitterissä: "Väkivallanteko on järkyttävä ja täysin tuomittava."

**14.29 **Poliisi: Hermanissa loukkaantuneita on yhteensä 10 henkilöä, joista kaksi vakavasti. Lisäksi yksi menehtynyt. Poliisi epäilee, että yksi loukkaantuneista olisi epäilty väkivallantekijä.

Kuva: Sami Takkinen / Yle

14.24 Kuopion kaupunki: Tapahtumapaikalle on järjestetty kriisiapua Kuopion kaupungin ja SPR:n kautta. Kuopion kaupunginjohtaja Jarmo Pirhonen twitterissä: "Olemme järkyttyneinä ottaneet vastaan tiedon käsittämättömästä väkivallanteosta, joka ravistelee meidän kaikkien kuopiolaisten turvallisuuden tunnetta. Ajatuksemme ovat väkivallan uhrien ja heidän läheistensä luona."

14.20 Poliisi: Epäilty tekijä on tämän hetkisen tiedon mukaan yksi yhdeksästä loukkaantuneesta.

14.17 Poliisi haluaa kiistää liikkuvia huhuja; Tiedot Petosella liikkuvasta aseistautuneesta henkilöstä eivät pidä paikkaansa.

14.17 Savon koulutuskuntayhtymä on järjestänyt kriisikokouksen.

14.15 Poliisi aikoo järjestää tiedotustilaisuuden Kuopion pääpoliisiasemalla klo 17. Sairaala pitää oman tiedotustilaisuuden myöhemmin.

**14.10 **Ylen haastattelemien silminnäkijöiden mukaan väkivallantekijä käytti teräasetta. Poliisi ei ole vahvistanut asiaa.

Kuva: Sami Takkinen / Yle

14.05 Poliisin mukaan tapahtuneesta ei toistaiseksi katsota olevan vaaraa ulkopuolisille.

14.02 Poliisi tiedottaa: oppilaitoksen tiloista on löydetty yksi vainaja.

14.00 Paikalla kauppakeskuksen luona Ylen toimittaja Anna Ronkainen: Kauppakeskuksen pihalla olevat ihmiset ovat järkyttyneitä ja epätietoisia tapahtuneesta.

13.59 Paikalla kauppakeskuksen luona Ylen toimittaja Anna Ronkainen: Poliisi ei ole antanut lisätietoa loukkaantuneista, eikä tekijästä.

13.58 Paikalla kauppakeskuksen luona Ylen toimittaja Anna Ronkainen: Kauppakeskuksen pihassa oli ainakin kuusi ambulanssia, jotka ovat poistuneet paikalta. Poliisi tekee tutkimuksiaan ja on eristänyt kauppakeskuksen.

13.56 Ylen tietojen mukaan liiketoiminnan tilat sijaitsevat ensimmäisessä ja toisessa kerroksessa. Tiloissa on normaalit luokkahuoneet.

13.48 Kuopion yliopistollisessa sairaalassa on annettu suuronnettomuushälytys. Sairaalaan on tuotu yhdeksän loukkaantunutta.

13.46 Ylen tietojen mukaan kauppakeskus Hermanissa on Savon koulutuskuntayhtymän Kuopion yksikön liiketalouden opiskelijoiden väistötilat. Yksikössä voi opiskella merkonomiksi tai datanomiksi sekä suorittaa liiketalouden lisäkoulutusta.

13.37 Poliisin mukaan välikohtaus on tapahtunut Savon Ammattiopiston tiloissa.

13.31 Poliisi tarkistaa rakennusta ja on eristänyt kauppakeskuksen.

13.15 Itä-Suomen poliisin tilannekeskuksesta kerrotaan, että paikalla on epäilty väkivallanteko. Poliisi on ottanut paikalta yhden henkilön kiinni. Loukkaantuneet on evakuoitu paikalta.

13.06 Kauppakeskus Hermanissa on epäilty väkivallanteko. Paikalla on poliiseja ja ambulansseja. Poliisi tiedottaa hetken kuluttua lisää.

Kauppakeskus Herman sijaitsee noin 4 kilometriä Kuopion keskustasta etelään.

Poliisi käytti ampuma-asetta Hermanin välikohtauksessa. Poliisi on eristänyt kauppakeskuksen. Kuva: Sami Takkinen/Yle
Kuva: Ilkka Kemppinen / Yle

Osa artikkelin sisällöstä ei ole välttämättä saavutettavissa esimerkiksi ruudunlukuohjelmalla.

Täällä tapahtui Savon ammattiopiston väkivallanteko. Animaatio: Taneli Arponen.
Poliisin eristämä kauppakeskus Heman.
Kuopion ammattiopistossa tapahtui tiistaina väkivallanteko.

Juttua tarkennettu kello 20.28: Epäiltyä epäillään murhasta sekä useista muista väkivaltarikoksista sekä niiden yrityksistä. Aiemmin jutussa kerrottiin, että häntä epäiltäisiin murhan yrityksestä sekä useista muista väkivaltarikoksista sekä niiden yrityksistä.

.
.