Hyppää sisältöön

Nämä 7 asiaa tiedämme nyt Kuopion kouluhyökkäyksestä: 10 loukkaantui ja yksi kuoli, kun miesopiskelija hyökkäsi sapelin kaltaisella aseella

Poliisi: Epäilty on miespuolinen syntyperäinen Suomen kansalainen.

Poliisi kauppakeskuksessa.
Poliisi on sulkenut kauppakeskus Hermanin Kuopiossa.

Kuopion kauppakeskus Hermanissa Savon ammattiopiston tiloissa on sattunut vakava väkivallanteko. Hätäkeskus sai ilmoituksen epäillystä puukotuksesta kello 12.29. Poliisi sai epäillyn tekijän kiinni klo 12.37.

Tilanteen kehittymistä seurataan hetki hetkeltä tässä artikkelissa.

Nämä asiat tiedämme tapahtuneesta nyt.

1. Yksi on kuollut ja kymmenen loukkaantunut

Kuopion yliopistolliseen sairaalaan tuotiin pian tapauksen jälkeen yhteensä kymmenen loukkaantunutta henkilöä. Kaksi on loukkaantunut vakavasti. Poliisin mukaan yksi vakavasti loukkaantuneista on epäilty tekijä.

Yksi loukkaantuneista on poliisi, jonka vammat ovat alustavan tiedon mukaan lievät. Muut loukkaantuneet ovat koulun opiskelijoita ja henkilökuntaa.

Kello 14 iltapäivällä poliisi tiedotti, että Savon ammattiopiston tiloista löydettiin yksi vainaja. Poliisi kertoi kello 17 tiedotustilaisuudessa, että menehtynyt henkilö on nainen.

KYSin sairaalajohtaja Heikki Miettinen kertoo Ylelle, että loukkaantuneilla on viiltohaavoja. Ne syntyivät, kun loukkaantuneet koettivat puolustautua.

Johtajaylilääkäri Antti Hedmanin mukaan uhrit ovat 15–50-vuotiaita. Loukkaantuneista seitsemän on naisia.

Illalla ennen yhdeksää KYS:sta kerrottiin, että loukkaantuneista kuusi on vielä sairaalahoidossa. Heistä kaksi on loukkaantunut vakavasti. Toisen tila on vakaa ja toisen kriittinen. Neljä muuta sairaalassa olevaa on lievemmin loukkaantunut.

Sairaala antoi tilanteesta suuronnettomuushälytyksen.

Kuva: Riikka Myöhänen / KYS

2. Epäilty on syntyperäinen suomalaismies

Poliisin mukaan Hermanin tapahtumista epäilty on miespuolinen, syntyperäinen Suomen kansalainen. Hän syntynyt vuonna 1994. Poliisin mukaan hän on koulun oppilas. Hänellä ei alustavan tiedon mukaan ole rikostaustaa. Poliisi ei kerro miehen nimeä.

Teon motiivista poliisi ei kerro mitään. Epäiltyä tekijää ei ole päästy puhuttamaan, sillä hän on tehohoidossa Kuopion keskussairaalassa.

Poliisi otti miehen kiinni kahdeksan minuuttia hätäkeskukseen tulleen hälytyksen jälkeen. Poliisi käytti tilanteessa ampuma-asetta. Asetta käyttänyt poliisi loukkaantui tilanteessa ja hän on hoidettavana sairaalassa.

3. Väkivallanteko tapahtui Kuopiossa Savon ammattiopiston tiloissa

Osa artikkelin sisällöstä ei ole välttämättä saavutettavissa esimerkiksi ruudunlukuohjelmalla.

Täällä tapahtui Savon ammattiopiston väkivallanteko. Animaatio: Taneli Arponen.

Väkivallanteko sattui Savon ammattiopiston tiloissa. Ammattiopisto sijaitsee kauppakeskus Hermanissa, pari kilometriä Kuopion keskustasta.

Savon koulutuskuntayhtymän johtajan Heikki Helven mukaan paikalla oli tapahtumahetkellä reilut 300 opiskelijaa. Valtaosa oli nuoria 16–19-vuotiaita, mutta koulussa oli myös aikuisopiskelijoita. Henkilökuntaa oli paikalla noin 30.

Kauppakeskus on tyhjennetty ja loukkaantuneet viety sairaalahoitoon.

Poliisi on eristänyt tapahtumapaikan ja jatkaa tilojen tarkistamista. Tekninen tutkinta tapahtumapaikalla on aloitettu.

Kauppakeskus Herman on eristettynä mahdollisesti myös huomisen.

Voit katsoa yllä olevaltalta videolta, missä tapahtumapaikka on. Tämän linkin kautta voit lukea lisää ammattiopistosta.

4. Tilanteesta ei enää vaaraa

Poliisin mukaan tapahtuneesta ei ole enää vaaraa ulkopuolisille. Myös Kuopion yliopistollinen sairaala on purkanut suuronnettomuushälytyksen. Omaisten tiedusteluihin vastataan numerossa 017 172 000.

5. Poliisi: Epäilty tekijä käytti teräasetta

Poliisin mukaan epäilty tekijä käytti teräasetta. Poliisi kertoi tiedotustilaisuudessa, että ase oli sapeli-tyyppinen. Lisäksi hän oli varustautunut ampuma-aseella.

Ylen haastatteleman silminnäkijän mukaan epäilty oli pukeutunut tummiin vaatteisiin. Silminnäkijän mukaan näytti siltä, että epäilty olisi ollut menossa lyömään poliisia. Tilanteeseen tuli nopeasti lisää poliiseja ja hoitohenkilökuntaa.

Poliisi on tehnyt jo kotietsinnän epäillyn asuntoon Särkiniemen kaupunginosassa. Sieltä löytyi polttopulloja ja palon sytyttämiseen liittyviä välineitä. Samalla otettiin haltuun epäillyn atk-laitteet, mutta niitä ei ole ehditty tutkia.

Tekijää epäillään murhasta sekä useista muista väkivaltarikoksista ja niiden yrityksistä.

6. Tapahtumapaikalla tulipalo

Poliisin tiedotustilaisuudessa kävi ilmi, että kauppakeskuksessa syttyi väkivallanteon yhteydessä tulipalo. Se oli tahalleen sytytetty ja saatiin nopeasti sammumaan.

7. Tutkinta siirtyy KRP:n vastuulle

Tapahtuman tutkintavastuu siirtyy Itä-Suomen poliisilta Keskusrikospoliisille. KRP huolehtii myös jatkotiedottamisesta.

Syyttäjä ja Hämeen poliisilaitos tutkivat poliisin voimankäytön tilanteessa.

Juttua muokattu 1.10.2019 kello 20.25: Täsmennetty, että tekijää epäillään murhasta sekä useista muista väkivaltarikoksista ja niiden yrityksistä.

Lue myös:

.
.