KYS: Neljä potilasta päässyt kotiin sairaalasta – toisen vakavasti loukkaantuneen tila on kriittinen

Loukkaantuneet ovat Savon ammattiopiston oppilaita ja henkilökuntaa. Myös epäilty tekijä loukkaantui.

Kuopion koulusurma
Kuopion yliopistollinen sairaala.
Kuopion yliopistollinen sairaala antoi suuronnettomuushälytyksen kello 12.50. Hälytys purettiin kello 14.10.Timo Hartikainen / AOP

Kuopion yliopistolliseen sairaalaan on tuotu hoitoon 10 henkilöä Savon ammattiopiston tiloissa kauppakeskus Hermanissa tapahtuneen väkivallanteon jälkeen. Hyökkäyksessä kuoli nainen.

Loukkaantuneet ovat ammattiopiston oppilaita ja henkilökuntaa. KYS:n tiedotteen mukaan neljä potilasta on päässyt kotiin. Kaksi ihmistä on loukkaantunut vakavasti ja toisen tila on kriittinen.

Johtajaylilääkäri Antti Hedman kertoo, että loukkaantuneet ovat 15–50-vuotiaita. Loukkantuneiden uhrien joukossa on seitsemän naista ja kaksi miestä. Epäilty tekijä on loukkaantunut vakavasti.

– Kahdeksan potilasta oli loukkaantunut lievästi. Heillä oli lähinnä puolustuksesta tulleita haavoja ja pienempiä vammoja. Heistä kuusi jää seurantaan ja kaksi lievimmin vammautunutta potilasta on jo kotiutunut, Hedman sanoo.

Omaisten tiedusteluihin vastataan numerossa 017 172 000. Sairaala on järjestänyt kriisiapua sitä tarvitseville. Kriisiapua saa myös sosiaalipäivystyksen numerosta 044 718 3930.

Juttua muokattu 1.10.2019 kello 20.46: Päivitetty tieto, että toisen vakavasti loukkaantuneen tila on kriittinen.

Sairaalassa suurhälytys

KYS:ssä annettiin suuronnettomuushälytys kello 12.50. Sairaala ja ensihoito olivat siis valmiustilassa ja varautuneita reagoimaan. Hälytys purettiin kello 14.10.

KYS:in kehittämisylilääkäri Juuso Tamminen sanoi Ylelle iltapäivällä, että näyttäisi siltä, ettei enempää potilaita ole sairaalan ja ensihoidon tietojen pohjalta tulossa.

Oliko alun perin odotettavissa, että hoitoon tuotaisiin enemmän henkilöitä?

– Me varaudumme tällaisissa tapauksissa etupainotteisesti, koska tilanne kentällä voi olla epäselvä. Sen vuoksi käynnistimme suuronnettomuushälytyksen, jotta olemme varmasti tilanteen tasalla, jos siellä on tapahtunut jotain isompaa, kehittämisylilääkäri Juuso Tamminen vastaa.

– Ensihoito piti meitä hyvin kartalla siitä, mikä tilanne ja minkä verran potilaita kentällä oli.

Onko tilanne nyt rauhoittunut vai onko teille mahdollisesti tulossa vielä lisää potilaita?

– Poliisi tiedottaa kokonaistilanteesta, mutta ensihoito ja sairaala ovat purkanee suuronnettomuushälytyksen. Nyt toimimme normaalitoiminnan puitteissa.

Eli toisin sanoen ei ole odotettavissa, että enää tulisi kiireistä hoidettavaa, jos ollenkaan ja toiminta jatkuu normaalisti?

– Joo, kyllä.

Eli siis ketään uutta ei ole tulossa enää?

– Meidän tietojen mukaan tilanne on nyt tällä hetkellä näin.