Sisäministeri Maria Ohisalo: Kuopion tapaus on erittäin poikkeuksellinen – "Suomi on yksi maailman turvallisimmista maista"

Presidentti Sauli Niinistö esitti omaisille osanottonsa. Viron presidentti seurasi huolestuneena uutisia Suomesta.

Kuopion koulusurma
Maria Ohisalo
Sisäministeri Maria Ohisalo esitti surunvalittelut omaisille pian Kuopion tapahtumien tultua julki.Pekka Tynell / Yle

Johtavat poliitikot ovat ilmaisseet järkytyksensä Kuopion tapahtumien johdosta. Kuopiossa kauppakeskus Hermanissa on tapahtunut väkivallanteko, jossa on kuollut yksi ihminen ja loukkaantunut 10 ihmistä.

Sisäministeri Maria Ohisalo (vihr.) pitää Kuopion tapausta erittäin poikkeuksellisena.

– Nämä tapahtumat ovat erittäin poikkeuksellisia Suomessa, joka on yksi maailman turvallisimpia maita. Ja siitä pidämme kiinni jatkossakin, Ohisalo kommentoi.

Ohisalo välitti median välityksellä surunvalitukset omaisille ja halusi kiittää viranomaisia nopeasta toiminnasta tapauksen hoidossa.

– Yhtäältä poliisi, ensihoito ja pelastusviranomaiset ovat kaikki toimineet erittäin hienosti, Ohisalo sanoi.

Sisäministeri ei kommentoinut tapahtumien yksityiskohtia, sillä tutkinta on keskusrikospoliisin vastuulla. Poliitikoille jää kuitenkin oma vastuu päätöksistä.

– Poliisien määrän lisääminen on paljon ollut keskusteluissa ja se budjetissa päätettiin. Ennaltaestävään työhön halutaan laittaa lisää resursseja ja ylipäätään rakentaa Suomea, jossa kukaan ei jää ulkopuolelle millään tavalla. Väkivallalle myös nollatoleranssi tässä maassa, Ohisalo sanoi.

Onko yhteiskunta sitten varautunut riittävällä tavalla Kuopion kaltaisiin tapahtumiin?

– Isojen tapausten jälkeen poliisissa ja kouluissa on alettu tehdä entistä enemmän yhteistyötä ja harjoiteltu tällaisia tilanteita varten. Eli varaudutaan konkreettisesti käymällä kriisitilanteita läpi, se on todella tärkeää.

Sisäministerin mukaan viranomaisten väliseen tiedonkulkuun on myös kiinnitettävä jatkossakin huomiota.

Pääministeri: Viranomaiset toimivat ammattimaisesti ja nopeasti

Pääministeri Antti Rinne (sd.) kiittää poliisia ja viranomaisia nopeasta toiminnasta Kuopiossa.

– Poliisin ja viranomaisten toiminta on ollut ammattimaista ja nopeaa, minkä johdosta epäilty saatiin kiinni ja loukkaantuneet saatiin hoitoon, arvioi Rinne tiedotteessaan.

Rinne tuomitsee Kuopion väkivallanteon.

- Savon ammattiopistossa Kuopiossa tapahtunut väkivallanteko on järkyttävä ja täysin tuomittava. Olen keskustellut poliisiylijohtajan kanssa ja hallitus on seurannut tilannetta tarkasti, kertoi Rinne illalla tiedotteessaan.

Pääministeri esitti hallituksen surunvalittelut ja tuen kaikille väkivallanteon kohdanneiden omaisille.

Antti Rinne kuvaili poliisin tiedotusta kouluhyökkäyksestä hyväksi. Rinne kiitti poliisia ja kaikkia viranomaisia, jotka huolehtivat päivittäin ihmisten turvallisuudesta.

– On tärkeää antaa työrauha tilannetta hoitaville poliiseille ja muille viranomaisille, arvioi Rinne.

Muutkin kärkipoliitikot esittivät osanottonsa

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö esitti pikaviestipalvelu Twitterissä syvän osanottonsa.

Eduskunnan varapuhemies Tuula Haatainen (sd.) kertoi, että eduskunnan huominen istunto alkaa hiljaisella hetkellä.

Keskustan puheenjohtaja, elinkeinoministeri Katri Kulmuni sanoi, että hallitus seuraa viranomaisten raportointia.

Vasemmistoliiton puheenjohtaja, opetusministeri Li Andersson twiittasi, että jokaiselle lapselle ja nuorelle kuuluu oikeus opiskella turvassa.

Myös oikeusministeri, RKP:n puheenjohtaja Anna-Maja Henriksson tuomitsi teot.

Kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo kiitti viranomaisten nopeasta toiminnasta ja kirjoitti, että mikään ei oikeuta tällaista silmitöntä väkivaltaa.

Kuopion isku herätti huomiota myös Suomen rajojen ulkopuolella. Viron presidentti Kersti Kaljulaid ilmaisi Twitterissä myötätuntonsa loukkaantuneille ja omaisille.

Lue myös:

Yle seurasi hetki hetkeltä: Kuopion kouluhyökkäyksestä epäilty on koulun oppilas, yksi nainen kuollut ja 10 loukkaantunut, yhden tila kriittinen

Kuopion kouluhyökkäyksen tapahtumapaikalla opiskelee päivittäin 600 nuorta ja aikuista – "Kriisiryhmien toiminta on jo käynnistynyt"

Kymmenkunta vapaaehtoista ympäri Pohjois-Savoa on matkalla Kuopioon, jotta väkivallanteosta järkyttyneille saadaan kriisiapua

Sisäministeri Maria Ohisalo: Kuopion tapaus on erittäin poikkeuksellinen – "Suomi on yksi maailman turvallisimmista maista"