Viljelijät järjestivät traktoriprotestin Hollannissa – ruuhkat olivat maan historian suurimmat, arvioi autoilujärjestö

Protesti oli viljelijöiden vastalause väitteisiin, joiden mukaan maatalous on suurilta osin syyllinen Hollannin typpipäästöihin.

Hitaasti matelevat traktorit tukkivat A28-moottoritien Hoogeveenin ja Meppelin välillä Hollannissa. Kuva: Vincent Jannink / EPA

Hollannissa koettiin tiistaina poikkeuksellisen suuret ruuhkat, kun maanviljelijät valloittivat valtaväyliä traktoreillaan.

Traktorit matelivat kohti Haagin keskustassa pidettyä protestia, joka järjestettiin vastalauseena D66-demokraattipuolueen ehdotukseen vähentää karjataloutta (siirryt toiseen palveluun) päästötavoitteiden saavuttamiseksi.

Niin kutsuttuun traktoriprotestiin osallistui mediatietojen mukaan tuhansia maanviljelijöitä ja karjankasvattajia sadoilla traktoreilla.

Hollannin autoilujärjestö ANWB arvioi Twitter-tilillään (siirryt toiseen palveluun), että kyseessä oli Hollannin isoin ruuhkasuma ikinä. Järjestön mukaan aamuruuhkassa oli pahimmillaan jonoja koko maassa jopa 1 136 kilometrin matkalta. Yksittäiset jonot olivat useita kymmeniä kilometrejä pitkiä.

Mielenosoituksesta ja ruuhkista kertovat myös esimerkiksi Britannian yleisradioyhtiö BBC (siirryt toiseen palveluun)ja englanninkielinen Dutch News -uutissivusto (siirryt toiseen palveluun).

Taustalla ehdotus karjatalouden puolittamisesta

Protesti oli viljelijöiden vastareaktio väitteisiin, joiden mukaan maatalous on suurilta osin syyllinen Hollannin typpipäästöihin. BBC kertoo viljelijäryhmien ajattelevan, että heitä sorretaan samalla, kun lentoteollisuuden päästöjen tarkastelu unohdetaan.

D66-puolueen Tjeerd de Groot sanoi aiemmin tässä kuussa Dutch Newsin mukaan (siirryt toiseen palveluun), että noin 70 prosenttia Hollannin typpipäästöistä tulee karjataloudesta ja tehomaataloudesa.

Maanviljelijät ja karjankasvattajat kokoontuivat protestiin Haagiin Malieveldin nurmikentälle. Kuva: Sem Van Der Wal / EPA

Puolue on ehdottanut karjatalouden vähentämistä 50 prosentilla. Se tarkoittaisi BBC:n ja Dutch Newsin mukaan, että sikoja kasvatettaisiin jatkossa Hollannissa 6 miljoonaa vähemmän ja kanoja 50 miljoonaa vähemmän kuin aiemmin.

Maanviljelijät pitävät päästömittauksia virheellisinä. He kertovat olevansa väsyneitä siihen, että heitä aina syytetään saastuttamisesta ja eläinten huonosta kohtelusta.

Myös lapset mukana protestissa

Mielenosoittajat kokoontuivat Haagin keskustaan Malieveldin nurmikentälle, jossa on aiemminkin järjestetty protesteja.

Mielenosoituksessa tehtiin joitakin pidätyksiä, mutta isoimmat häiriöt olivat liikenteessä moottoriteillä ja muilla pääväylillä. Kovat sateet vaikeuttivat tilannetta teillä.

Vakava aihe sai suloisia piirteitä, kun myös maanviljelijöiden lapset lähtivät mukaan protestiin Dememsvaartin kylässä. Hollannin autoilujärjestö ANWB julkaisi Twitteri-tilillään videon, jossa lapset kiirehtivät polkutraktoreilla ilmeisesti kouluun.

Lue lisää: