1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. väestöennusteet

Väestönlaskua povannut ennuste jakoi nettikeskustelijat: "Luonto kiittää" – Toisaalta: "Mars makuuhuoneeseen"

Tilastokeskuksen väestöennusteen mukaan Suomen väkiluku kääntyy nykykehityksellä laskuun 2031.

Väestöennuste herätti vilkasta keskusteua netissä. Kuva: Amanda Vikman / Yle

Tilastokeskuksen maanantaina julkistama väestöennuste keskustelutti vilkkaasti Ylen nettisivuilla. Väestöennustejutun yhteyteen avattu keskustelu innosti jättämään peräti 158 mielipidettä eilisen aikana.

Tilastokeskuksen ennusteen mukaan maamme väkiluku lähtee nykykehityksellä laskuun reilun kymmenen vuoden päästä. Suremisen sijaan moni keskustelija piti sitä ilouutisena.

– Miten ihmeessä on jäätävää, jos 100 000 vähenee 5,5 miljoonasta? Jos vähenisi kolme miljoonaa, voitaisiin uutisoida, suhteutti nimimerkki Asiapuhe.

– Alhainen syntyvyys on positiivinen asia. Luonto kiittää, tuumi Sisäkurvi.

Parktownriderin mielestä aleneva suuntaus pitäisi saada koskemaan koko maapalloa: "väestönkasvu on pahin CO2-pommi."

Ana N Yymi katsoi, että "ei koko maata tarvitse asuttaa, ei erämaasta kansalaisille mitään kuluja ole." Hapsenkakkiainen kommentoi sarkastisesti:

– Nyt ovat valtio ja kunnat päässeet tavoitteeseensa: säästöä lapsilisissä, päivähoito- ja koulutuskuluissa, ei roiku vanhemmat isyys- eikä äitiysvapailla eikä hoitamassa kotona sairasta lasta tai kotihoidontuella. Sitä saa, mitä tilaa.

"Kuka sinut hautaan saattaa"

Toisaalta pienenevään lapsilukuun ja väkimäärän laskuun suhtauduttiin myös huolestuneesti.

– Ensin muutos tuntuu huomaamattomalta, kun vain vauvat ja pikkulapset "puuttuvat". Fiilikset muuttuvat, kun useampi pieni ikäluokka syntyy. Kohta hupenevat koululaiset, nuoret ja pian nuoret aikuiset myös keskikokoisissa kaupungeissa. Opettajien kannattaa jo katsella muitakin työtehtäviä, vinkkasi vKStn.

– Karu totuus on, että nykysukupolvet joutuvat hankalaan tilanteeseen vanhuudessaan. Syy löytyy peiliin katsomalla. Loppupeleissä kysymys kuuluu: kuka sinut hautaan saattaa? kysyi Hakamaa.

"Onko meidätkin tehty rahasta"

Moni mietti keinoja kääntää aleneva syntyvyys taas nousuun. Kafiiri antoi yksinkertaisen ohjeen: "Mars makuuhuoneeseen."

RealK korostaa, että äitiyttä ja perhettä pitää arvostaa enemmän.

– Nykyinen uran korostaminen on typerää. Kun ura loppuu, mitä jää jäljelle? Yksinäisyyttä ja lopulta ruohottunut hoitamaton hauta.

Tonttulii kehotti nostamaan lapsilisien summaa ensimmäisestä, toisesta ja kolmannesta lapsesta. Halipatsu patisti kasvamaan aikuisiksi ja tekemään lapsia.

– Älkää nillittäkö. Lapsen ja työn/opiskelun/matkustelun/terveyden/elämän yhdistäminen ei ole ikinä ollut yhtä helppoa kuin nyt.

Hakamaan mukaan 60 vuotta sitten "puuttuivat opintotuki, maksuton koulutus, päivähoito, asumistuki, työttömyysturva. Siitä huolimatta hankittiin lapsia."

– Tuli vain mieleen, onko meidätkin tehty rahan takia. Kysykää vanhemmiltanne jos ovat vielä elossa, usutti Raafela.

"Ex-puoliso nitisti lapsihalut"

Ano18larsen sysäsi syytä yleiselle keskusteluilmapiirille.

– "Asiantuntijat" ovat kertoneet meille vuosikymmenet, kuinka vaikeaa ja rasittavaa, suorastaan riistävää, on lasten teko ja kasvatus; ja kallista. Toisaalta media ja some ovat täynnä kuvauksia, kuinka "vapaan" ja huolettoman teini- ja aikuiselämän voikaan viettää ilman lapsia ja muita rasitteita.

Jalapenon mukaan pätkätyöt, määräaikaisuudet, yt-neuvottelut ja niiden pelko, henkilöstön uupuminen työssä, epävarmuus omasta huomisesta ovat suuri syy sille, miksi lapsia ei uskalleta yrittää.

Kirjojuoru kertoo syyn oman elämän lapsettomuudelle: "Olen 31-vuotias. Työelämän epävarmuudelle ja loputtomille pätkätöille pitäisi tehdä jotain. Pelkään kuollakseni hentoisen työurani puolesta."

– Ei kukaan täysjärkinen halua lisääntyä 1 500–2 000 euron kuukausiliksalla ja korkeakoulutetut eivät lisäänny uran takia, arvioi Äitimaa.

Ex cathedran lapsihalut loppuivat eroon.

– Tein yhden lapsen. Ex-puoliso vei mennessään, vain maksut jäivät. Yhteishuoltajuus ja tapaamiset eivät merkitse käytännössä mitään. Arvatkaa monta lasta aion vielä tehdä?

Taukopartiomies on ollut lapseton omasta halustaan.

– Meillä vaimon kanssa tuli puheeksi lapsiasia heti seurustelun ensi metreillä. Kun kumpikaan ei tuntenut "kutsumusta" olla vanhempi, niin oli selvää, ettei lapsia yritettäisi saada.

Lue lisää:

Uusi väestöennuste vahvistaa synkät pelot – Tilastokeskus: maamme väkiluku lähtee nykykehityksellä laskuun reilun kymmenen vuoden päästä

Kuinka sinun kuntasi käy? Ylen väestökone kertoo, kuinka huolestuttava kuntasi tilanne on vuonna 2040