1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kuopion koulusurma

KAO:n ja Kajaanin lukion opiskelijoille tarjotaan keskusteluapua Kuopion kouluhyökkäyksen takia

Koulu jatkuu normaaliin tapaan, ja Kuopion tapahtumat otetaan puheeksi heti keskiviikkoaamuna.

Kuopion koulusurma
Läheltä
Yle

Kainuun ammattiopiston ja Kajaanin lukion oppilaille tarjotaan keskiviikkona keskusteluapua Kuopion ammattiopiston tiloissa tiistaina tapahtuneen väkivallan teon takia. Asiaa käsitellään heti, kun oppilaat tulevat aamulla kouluun, sanoo Kajaanin kaupungin koulutusliikelaitoksen johtaja Anssi Tuominen.

– Oppilaille tulee antaa aikaa puhua. On korostettava sitä, että kenellekään Kainuun tai Kuusamon yksiköissä ei ole tapahtunut mitään pahaa, ja koulutyö jatkuu työjärjestyksen mukaisesti, mutta opiskelijat voivat jäädä tuntien ja päivänkin jälkeen koululle keskustelemaan opiskelijahuoltohenkilöstön kanssa.

Tuomisen mukaan tapahtunut on illan aikana varmasti näkyvästi esillä mediassa, ja myös sosiaalinen media tulee näyttämään voimansa eikä sitä ei pysty kukaan hallitsemaan. Kouluissa on nyt aika kuunnella niin opiskelijoita kuin henkilöstöä ja pyrkiä tukemaan lähimmäisiä.

– Korostamme sitä, että väkivallan teot eivät ole koskaan ratkaisu mihinkään, mutta tätä ei saa dramatisoida, jotta ei tule vielä enemmän pelkotiloja. Kaikkien tunteiden on annettava tulla pintaan ja kaikesta huolimatta meidän on osattava ja jaksettava elää edelleen joskus niin epävakaata arkea.

Kainuun ammattiopistossa ja Kajaanin lukiossa on runsaat 3 000 oppilasta ja 340 työntekijää. Tuominen uskoo, että Kuopion tapahtumat koskettavat varmasti monia, mutta hyvin paljon nuorisoa. Vaarana on, että lähipäivinä tapahtuneella pilaillaan tai joku voi pyrkiä jopa matkimaan tekoa.

– Meillä on nyt aivan täydellinen nollatoleranssi. Kukaan ei voi laskea mitään leikkiä tästä asiasta, vaan sen jälkeen alkavat viranomaistoimenpiteet. Se pitää tehdä kaikille selväksi, ja sitä kautta tulemme pitämään korostettua valmiutta yllä, Tuominen sanoo.

Haluatko tietää, mitä kotiseudullasi tapahtuu? Tilaa Läheltä-niminen uutiskirjeemme sähköpostiisi (siirryt toiseen palveluun).

Onhan sinulla jo puhelimessasi Ylen Uutisvahti? Lataa se tästä!

Lue seuraavaksi