Tulli ennakoi jo brexitiä palkkaamalla lisää ihmisiä hoitamaan kiihtyvää pakettirallia

Tulli varautuu lisääntyviin tulliselvitys- ja valvontatehtäviin. Myös huumausainerikokset ovat entistä isompia.

tullit
Tullitarkastaja Raimo Nevalainen: Merkkikitara vaikuttaa väärennökseltä. Yli tuhannen arvoinen soitin on lähtenyt kiinalaisesta verkkokaupasta 70 eurolla.
Tullitarkastaja Raimo Nevalainen tarkastaa kiinalaisen verkkokaupan pakettia, jonka sisältö vaikuttaa väärennökseltä. Marja Väänänen / Yle

Helsinki-Vantaan lentokentällä seurataan tarkasti, mitä tapahtuu brexitissä lähiviikkojen aikana.

Tulli on jo ennakoinut brexitiä, ja päättänyt lisätä muun muassa Helsingi-Vantaan Lentotullin ja Vuosaaren sataman henkilökuntaa.

Jos brexit toteutuu, näkyy se välittömästi muun muassa Helsinki-Vantaan Lentotullissa lisääntyvinä työtehtävinä.

EU-maiden johtajat päättivät pidentää Britannian EU-eron määräaikaa 31. lokakuuta asti. Ero voi toki tulla voimaan jo aiemmin, jos Britannia hyväksyy erosopimuksen.

"Uudet työntekijät aloittavat loppuvuodesta"

Tulli ei saanut valtion budjetissa tälle vuodelle varsinaisia lisäresursseja, mutta se sai valtuudet palkata mahdollisen brexitin takia lisää työntekijöitä 60 henkilötyövuotta.

Yle kertoi helmikuussa, että työntekijäpula on piinannut Helsinki-Vantaan lentoaseman tullia. Nyt uudet työntekijät otetaankin avosylin vastaan.

Brexitin myötä esimerkiksi Helsingin lentotulliin on tulossa yhdeksän uutta tehtävää. Näistä kaksi on jo valittu ja seitsemän vielä haussa.

– Resursseja kohdennetaan nyt erityisesti henkilö- ja tavaraliikenteen valvontaan, sanoo toimipaikkaosaston johtaja Maritta Haapasalmi.

Tullissa työvuori kasvaa

Jos tullille tulee lisää työntekijöitä, niin myös työn määrä näyttäisi lisääntyvän tuntuvasti.

Tullin selvitettäväksi tulee nykyisin noin 300 000 pakettia vuodessa.

– Tullattava pakettimäärä lisääntyy noin 500 000 lähetyksellä brexitin myötä. Noin vuoden päästä, kun arvonlisäveron minimiraja on poistumassa, niin tulliselvitysmäärät lisääntyvät vielä moninkertaisesti, sanoo Haapasalmi.

Tullin ylijohtaja Jarkko Saksa on arvioinut, että tulliselvitettävien pakettien määrä nousee 12-16 miljoonaan kappaleeseen.

Pakettiliikenteen kasvun lisäksi henkilöliikenteen selvitettävien asioiden määrä kasvaa Lentotullissa. Yksi syy tähän on se, että brexitin myötä aiemmin Britannian tullissa selvitetyt asiat saattavat tulla Helsinkiin hoidettaviksi.

Labradorinnoutaja Rico ohjaajansa tullitarkastaja Kimmo Lindenin sylissä.
Tullikoira Ricon ohjaajana toimii tullitarkastaja Kimmo Linden. Matti Myller / Yle

Huumausainerikokset entistä isompia

Huumausainerikollisuuden kokonaismäärä on pudonnut kolmanneksella, mutta törkeiden huumausainerikosten määrä on lisääntynyt.

Tullin tilastojen mukaan tänä vuonna ensimmäisellä vuosipuoliskolla tullin haaviin jäi 1054 huumausainerikosta, joista törkeitä oli 189. Viime vuoden vastaavat luvut olivat 1496, joista törkeitä oli 154.

– Syynä on yksinkertaisesti se, että huumeita on tarjolla vähemmän, mutta suuremmissa erissä. Tämä taas johtuu nähdäkseni osaltaan siitä, että rikostutkinnassa onnistuimme alkuvuodesta kaatamaan huumeiden verkkomyyjien isoja palvelimia, sanoo rikostorjuntapäällikkö Hannu Sinkkonen Tullista.