1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. liikunta

Liikuntajärjestöt huolissaan Kouvolan säästöaikeista – haluaisivat mukaan suunnitteluun: ''Toivomme kaupungilta yhteistyötä''

Liikuntajärjestöjen mielestä liikunnasta voidaan säästää, mutta säästökohteita tulisi miettiä yhteistyössä järjestöjen ja seurojen kanssa. 

liikunta
Kouvolan jäähalli.
Jääurheilu aiotaan tulevaisuudessa keskittää Kouvolan jäähallin ympärille.Petri Lassheikki / Yle

Liikunta- ja urheilujärjestöt ovat huolissaan Kouvolan liikuntaan ja urheiluun kohdistuvista säästöaikeista.

Kouvolassa on tehty liikuntapaikkaselvitys, jonka perusteella liikuntapaikkoja esimerkiksi keskitettäisiin keskeisille paikoille.

Osa kaupungin liikuntapaikoista on liikuntapaikkaselvityksen ohjausryhmän mukaan vähällä käytöllä ja huonokuntoisia. Tulevaisuudessa tällaisia liikuntapaikkoja tarkoitus vähentää ja parantaa jäljelle jäävien laatua.

Ohjausryhmä on esittänyt Palomäen hyppyrimäkien purkamista. Säästöjä on tarkoitus hakea myös kahden jäähallin sulkemisesta vuoteen 2026 mennessä, kuntoratojen ja ulkokenttien tiivistämisestä sekä kaupungin omistuksien tarkastelusta.

Jääurheilu aiotaan keskittää Kouvolan jäähallin ympärille. Jäähallin yhteyteen rakennettaisiin vuoteen 2026 mennessä uusi monitoimihalli. Saman katon alle haluttaisiin yhdistää sekä liikuntatiloja että tilaa erilaisille tapahtumille.

Liikuntajärjestöt ovat toimittaneet lausuntonsa liikunnan ja urheilun säästöaikeista Kouvolan kaupungille. Järjestöjen mielestä liikunnasta voidaan säästää, mutta säästökohteita tulisi miettiä yhteistyössä järjestöjen ja seurojen kanssa.

Riittävätkö jäävuorot?

Esimerkiksi Kymenlaakson Liikunta ry näkee, että Kouvola tarvitsee suunnitellun monitoimiareenan messuille, konserteille ja isoihin urheilutapahtumiin. Järjestön mielestä se ei saisi kuitenkaan korvata useita pienempiä liikuntapaikkoja.

– Liikunta tulee nähdä kaikenikäisten kansalaisten peruspalveluna, jolla on terveyttä, hyvinvointia ja tasa-arvoa edistävä vaikutus. Tasa-arvoisten liikuntamahdollisuuksien edistämiseksi kunnan tulee ylläpitää ja tarjota jopa lisää edullisia liikuntapaikkoja sekä tukea liikuntaa järjestävien tahojen nykyistä ja uutta toimintaa, yhdistyksen lausunnossa todetaan.

Suomen Taitoluisteluliiton kaakkoisen alueen mukaan jäähallien sulkeminen vähentäisi jäävuoroja entisestään. Jäävuorot jaettaisiin eri lajien, seurojen ja ryhmien välillä. Liiton mukaan uhkana on, että lajikohtaiset harjoittelumäärät eivät toteutuisi tai harjoitusajat olisivat hankalina aikoina.

– Koulunkäynnin ja lajiharjoittelun yhdistäminen tuo jo nyt omat haasteensa. Jäävuoroja on liian vähän tarpeeseen nähden, vaikka sekä taitoluistelijat että jääkiekkoilijat hyödyntävät kaikkia neljää Kouvolan jäähallia.

Suomen Jääkiekkoliiton Kymi-Saimaan alueen huolena puolestaan ovat suunnitellut jäähallien ja luonnonjäiden lopettamiset sekä muutoksien vaikutukset.

– Siirtyvätkö harrastajat harrastamaan uusille harrastepaikoille niiltä kaupunginosilta, josta mahdolliset jäähallit ja luonnonjäät lopetetaan, ja miten käy seurojen, jos niiden harjoituspaikat mahdollisesti poistuvat käytöstä, alueosaston lausunnossa pohditaan.

– Toivomme Kouvolan kaupungilta yhteistyötä kaupungin seurojen kanssa. Näin liikunnan palveluverkkoselvityksen asioihin saataisiin seurojen näkemykset, ja turvattaisiin jääkiekon ja muidenkin lajien harrastaminen.

Hyppytornit historiaan?

Suomen Hiihtoliitto on huolissaan Kouvolan mäkihyppymäkien purkusuunnitelmista.

– Suomen mäkihyppyolosuhteet ovat rapistumassa ja laskevat sekä valmentaja- että harrastajamääriä. Perinteinen menestyksekäs talviurheilulajimme on haasteiden edessä, liiton Kouvolan kaupungille jättämässä lausunnossa todetaan.

Kouvolan mäkihyppytornit
Palomäen hyppytornit.Pasi Tapanainen / Yle

Hiihtoliiton mukaan mäkihypyn liittojohtoinen valmennustoiminta on keskitetty Lahteen ja Kuopioon. Lahdessa toiminta painottuu nuoriso- ja juniorimäkihyppääjiin. Liiton mukaan on tärkeää, että harjoitteluun löytyy erikokoisia mäkiä.

– Lahdesta löytyvät mäet K38 ja K64 junioriurheilijoiden tarpeisiin. Hyppäys K38:sta K64:een on kohtuuttoman suuri, ja siksi Kouvolan K58-mäki tarjoaa junioriurheilijoiden kehittymiselle lähes välttämättömän harjoitusolosuhteen. Kouvolan K58 mäki onkin luonteva ja tärkeä osa Lahden mäkihypyn olosuhdekokonaisuutta. Näitä K58-mäkiä ei Suomessa ole enää montaa jäljellä.

Hiihtoladut vasta tammikuussa, kenttä kiinni talveksi

Hiihtolatujen ja jäiden teko aiotaan Kouvolassa aloittaa vasta tammikuussa.

Latujen hoidon lakkautus koskee Kymenlaakson Liikunta ry:n mukaan etenkin satoja työikäisiä. Yhdistyksen mukaan tykkilumiladut ovat tuoneet Kouvolaan paljon hiihtäjiä myös muista maakunnista.

Säästöjä haetaan myös Lehtomäen kentän lämmityksen lopettamisesta ja sulkemisesta talvikaudeksi.

Kouvolalaisten jalkapalloseurojen mukaan vaikutukset kentän sulkemisesta talvikaudeksi olisivat dramaattiset kaikille kenttää vakituisesti käyttäville jalkapalloseuroille, kouluille ja Kouvolan urheiluakatemialle. Seurojen mukaan kentän sulkeminen johtaisi kaikkien isoa kenttää tarvitsevien joukkueiden siirtymiseen Kouvolan kaupungin ulkopuolelle pelaamaan.

Kevyempänä vaihtoehtona seurat ehdottavat, että Lehtomäen kenttä pidettäisiin jouluun asti auki, ja avattaisiin seuraavan kerran maaliskuun alussa. Seurojen mielestä muutoksen tulisi tulla voimaan vasta vuoden päästä, jotta siihen ehditään valmistua.

– Nyt tehty ehdotus on mahdoton valmistautumisen kannalta. Toimijat ovat hakeneet tulevan talven vuorot jo helmikuussa säästösuunnitelmasta tietämättä.

Kouvola pyrkii säästämään liikuntaverkostaan kaikkiaan 1,9 miljoonaa euroa vuosina 2020-2026. Liikuntapaikoista päättää lopulta kaupunginvaltuusto.

Lue seuraavaksi