1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kuopion koulusurma

Silminnäkijät Kuopion kouluhyökkäyksestä: "Mies juoksi kauppakeskuksen käytävällä toisessa kädessään sapeli, toisessa ampuma-ase"

Tilanne eteni nopeasti eikä yleistä paniikkia syntynyt.

Kuopion koulusurma
Våldsdådet skedde i Savolax yrkesinstituts lokaler i köpcentret Herman i Kuopio.
Sami Takkinen / Yle

Poliisi on tiedottanut, että epäillyllä tekijällä on ollut käytössään sapeli Savon ammattiopiston tiloissa tänään Kuopiossa tapahtuneessa kouluhyökkäyksessä. Silminnäkijähavainnot kertovat samaa. Voit seurata uutisointiamme tapahtumista jutusta, joka löytyy tästä linkistä.

Ylen toimittaja tapasi kauppakeskuksen edustalla pian tapahtuneen jälkeen teini-ikäisen tyttären ja tämän äidin. Kaksikko oli asioinut kirpputorilla kauppakeskuksen alakerrassa.

He olivat kuulleet yläkerrasta poikkeuksellista ryminää. Hetkeä myöhemmin kauppakeskuksen käytävällä oli juossut mies, jolla oli äidin ja tyttären mukaan toisessa kädessään pitkä sapelimiekka ja toisessa ampuma-ase. Pian sen jälkeen silminnäkijät näkivät myös poliisit, jotka juoksivat käytävällä raskaasti aseistettuina. Hetken kuluttua kuului laukauksia.

Mies ei pysähtynyt käskytykseen

Radioasema Hitmixin toimittaja Anssi Saarelainen oli valmistautumassa kanavan iltapäivälähetykseen, kun palohälyttimet alkoivat soida. Pian tuli kuulutus, että palohälytyksen syytä selvitellään.

– Studiosta on suora näkyvyys käytävälle. Näin kaksi raskaasti varustautunutta poliisia. Hetken kuluttua kuului poliisin äänekästä käskyttämistä, Saarelainen kertoo.

Saarelainen näki tummiin vaatteisiin pukeutuneen miehen kulkevan käskyttämisestä huolimatta kohti poliisia uhkaavassa asennossa. Sen jälkeen kuului kaksi laukausta.

Saarelaisen mukaan tilanteeseen tuli nopeasti lisää poliiseja ja hoitohenkilökuntaa. Myöhemmin Saarelainen näki, kun kaksi loukkaantunutta henkilöä kannettiin ammattiopiston tiloista kakkoskerroksesta pois.

Tapahtuneen jälkeen Saarelainen kuvailee tilanteen olleen kauppakeskuksen ulkopuolella rauhallinen.

Kauppiaat sulkivat ovia

Ylen haastattelema kolmas silminnäkijä oli tapahtuma-aikaan ostoksilla kauppakeskus Hermanissa. Hän näki käytävällä pakenevan ihmislauman hieman ennen palokellojen soittoa. Silminnäkijä pisti merkille, että kauppiaat alkoivat sulkea liikkeidensä verkko-ovia.

– Ajattelin, että kyseessä ei taida olla palohälytys, koska ihmiset olivat liikkeissä sisällä ja käytävä jäi lähes tyhjäksi.

Silminnäkijä kertoo jonkun huikanneen, että tiloissa liikkuu ihminen aseen kanssa. Ulko-ovella vastaan tulivat luotiliiveihin pukeutuneet, raskaasti aseistetut poliisit. Hän näki poliisien menevän kauppakeskuksen toiseen kerrokseen. Kauppakeskuksen ulkopuolella oli joukko opiskelijoita, joista osa oli järkyttyneitä ja hysteerisiä, silminnäkijä kertoo.

Hätäkeskus sai ilmoituksen epäillystä puukotuksesta kello 12.29. Poliisi sai epäillyn tekijän kiinni kello 12.37.

Teosta epäilty on vuonna 1994 syntynyt ammattiopiston opiskelija. Alustavien tietojen mukaan miehellä ei ole rikostaustaa. Teon motiivi ei ole tiedossa. Poliisi ei ole vielä kuulustellut epäiltyä, joka on tehohoidossa Kuopion yliopistollisessa sairaalassa.

Lue lisää:

Yle seuraa hetki hetkeltä: Kuopion kouluhyökkäyksestä epäilty on koulun oppilas, käytti sapelin tyyppistä teräasetta, 10 loukkaantunut ja 1 nainen kuollut

KYS: Loukkaantuneilla viiltohaavoja – kaksi potilasta päässyt jo kotiin sairaalasta

Nämä 5 asiaa tiedämme nyt Kuopion kouluhyökkäyksestä: 10 loukkaantui ja yksi kuoli, kun miesopiskelija hyökkäsi sapelin kaltaisella aseella

Lue seuraavaksi