1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kuopion koulusurma

KRP:n tietoon tulee kymmeniä koulu-uhkauksia vuodessa – eniten uhkauksia yläkouluihin

KRP ei ota enää tiistaina tarkemmin kantaa Kuopion kouluhyökkäykseen, koska tutkintaryhmä on vasta matkalla paikalle.

Kuopion koulusurma
Poliisin eristämä kauppakeskus Heman.
Kuopion kauppakeskus Hermanissa sattui tänään väkivallanteko, jossa kuoli nainen ja loukkaantui 10 henkilöä. Sami Takkinen / Yle

Keskusrikospoliisin (KRP) tietoon tuli viime vuonna yhteensä noin 341 uhkaustapausta. Kouluihin kohdistuneita uhkauksia tulee tietoon muutamia kymmeniä vuodessa.

Uhkausten määrä on kuitenkin huomattavasti suurempi, sillä vain vakavimmat tapaukset tulevat KRP:n tietoon.

– Näistä vakavista tapauksista merkittävin osa on huolta aiheuttavia, mutta harva päätyy konkreettisella tasolla suunnittelemaan tai valmistelemaan joukkosurman toteuttamista, rikostarkastaja Arto Tuomela sanoo KRP:n tiedotteessa.

Yleisellä tasolla on havaittu, että useita uhkatapauksia yhdistää se, että teot eivät tyypillisesti ole hetken päähänpistoja, vaan niiden taustalla on pidempi prosessi, jossa korostuvat henkilökohtaiset ongelmat.

– Usein nämä henkilöt suunnittelevat tekoa pitkään ennen toteutusta. Suunnittelu kestää useimmiten kuukausia, joskus jopa vuosia, Tuomela kertoo.

Taustalla sosiaalisia ongelmia

Poliisin mukaan taustalla on usein sosiaalisia ja mielenterveydellisiä ongelmia. Uhkausten esittäjät eivät välttämättä ole koulukiusattuja, mutta heillä on sosiaalisen eristäytymisen kokemus, eli kokemus siitä, että muut eivät halua olla heidän kavereitaan.

Useita tapauksia on yhdistänyt ulossulkemisen ja sosiaalisen eristäytymisen kokemukset. Näihin kokemuksiin haetaan monesti ratkaisua väkivallan ja koston kautta.

– Heillä ei usein ole minkäänlaista rikoshistoriaa eikä heillä ole aikaisempaa häiriökäyttäytymistä. Henkilöt pääsääntöisesti ihailevat vakavaa väkivaltaa ja ihannoivat aikaisempia vakavan väkivallan, kuten joukkosurmien ja koulusurmien, tekijöitä, Tuomela kertoo.

Eniten uhkauksia yläkouluihin

KRP:n mukaan koulu-uhkauksia esitetään eniten yläkouluissa, mutta uhkauksia tulee ilmi myös lukioissa, ammattioppilaitoksissa ja satunnaisesti myös alakouluissa.

Myös korkeakouluihin, eli yliopistoihin ja ammattikorkeakouluihin tulee jonkin verran uhkauksia.

Poliisi tekee yhteistyötä koulu-uhkaustapauksissa muun muassa terveydenhuollon ja sosiaalitoimen kanssa.

KRP ei ota enää tiistaina tarkemmin kantaa Kuopion kouluhyökkäykseen, koska tutkintaryhmä on vasta matkalla paikalle.

Lue aiheesta lisää:

Nämä asiat tiedämme Kuopion kouluhyökkäyksen tekijästä: Epäilty on vuonna 1994 syntynyt suomalainen mies ja koulun oppilas

Yle seuraa hetki hetkeltä: Kuopion kouluhyökkäyksestä epäilty on koulun oppilas, käytti sapelin tyyppistä teräasetta, 10 loukkaantunut ja 1 nainen kuollut

Nämä 7 asiaa tiedämme nyt Kuopion kouluhyökkäyksestä: 10 loukkaantui ja yksi kuoli, kun miesopiskelija hyökkäsi sapelin kaltaisella aseella

Silminnäkijät Kuopion kouluhyökkäyksestä: "Mies juoksi kauppakeskuksen käytävällä toisessa kädessään sapeli, toisessa ampuma-ase"

Lue seuraavaksi