1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kuopion koulusurma

Savon ammattiopiston koulusurma kosketti kuopiolaisia: "Järkytys on ollut voimakasta ja syvää"

Keskiviikkona Kuopiossa järjestään useita tilaisuuksia, joissa muistetaan uhreja ja käydään tapahtunutta yhdessä läpi. 

Kuopion koulusurma
Kuopio koulusurma kynttilät.
Kuopiolaiset veivät tänään kynttilöitä Hermanin kauppakeskuksen eteen. Simo Pitkänen / Yle

Savon ammattiopistossa sattunut koulusurma kosketti tiistaina monia kuopiolaisia. Kaupunkilaiset viettivät hiljaisia hetkiä ja veivät kynttilöitä Hermanin kauppakeskuksen eteen.

Kuopion seurakuntien johtava oppilaitospastori Raimo Hakkarainen kertoo, että järkytys on ollut voimakasta ja syvää.

– Tunnelmat ovat epätodelliset. Tiedon vahvistumisen myötä alkaa pikkuhiljaa jäsentyä, mitä on tapahtunut ja mitä tämä merkitsee kouluyhteisölle ja kaupunkilaisille.

Kuopio koulusurma kynttilät.
Simo Pitkänen / Yle

Kuopion seurakunnat järjestivät tiistai-iltana kriisiapua Savon ammattiopiston oppilaille vanhalla pappilalla. Myös Kuopion tuomiokirkko oli avoinna. Hakkaraisen mukaan pappilalla ja kirkossa ei kuitenkaan ollut kovin paljoa kävijöitä.

– Tämä päivä on ollut järkytyksen realisoitumisen päivä. Asiaa on käyty läpi perheen ja kavereiden piirissä, Hakkarainen sanoo.

Keskiviikkona seurakunnat järjestävät ammattiopistolla opiskelijoille ja henkilökunnalle tilaisuuksia, joissa tapahtunutta käydään yhdessä läpi.

Kuopion tuomiokirkossa on illalla myös viikkomessu, jossa rukoillaan uhrien puolesta. Tapahtumassa on tarjolla myös kriisiapua.

Kriisiapua saa myös sosiaalipäivystyksen numerosta 044 718 3930 sekä Kirkon keskusteluavun Palvelevasta puhelimesta 0400 221 180 ja chatin työntekijät ovat valmiina kuuntelemaan ja keskustelemaan osoitteessa https://www.kirkonkeskusteluapua.fi (siirryt toiseen palveluun).

Lisäksi koulujen ja kaupungin kriisiryhmät ovat koolla auttamassa tapahtuman käsittelyä ja Suomen Punaisen Ristin vapaaehtoiset ovat auttamassa väkivallan jälkipuinnissa.

Lue aiheesta lisää:

Nämä asiat tiedämme Kuopion kouluhyökkäyksen tekijästä: Epäilty on vuonna 1994 syntynyt suomalainen mies ja koulun oppilas

Silminnäkijät Kuopion kouluhyökkäyksestä: "Mies juoksi kauppakeskuksen käytävällä toisessa kädessään sapeli, toisessa ampuma-ase"

Kuopion koulusurma: ainakin näihin 4 kysymykseen haetaan nyt vastauksia

Nämä 7 asiaa tiedämme nyt Kuopion kouluhyökkäyksestä: 10 loukkaantui ja yksi kuoli, kun miesopiskelija hyökkäsi sapelin kaltaisella aseella

Lue seuraavaksi