Britannian pääministeri Johnson julkistaa lopullisen brexit-ehdotuksensa – “reilu ja kohtuullinen kompromissi”

Pääministeri Johnson kertoo tarkempia yksityiskohtia ehdotuksestaan konservatiivipuolueen kokouksessa Manchesterissa.

Brexit
Britannian pääministeri Boris Johnson konservatiivien puoluekokouksessa 30.9.2019.
Britannian pääministeri Boris Johnson konservatiivien puoluekokouksessa.AOP

Britannian pääministeri Boris Johnson jättää keskiviikon aikana uuden ehdotuksensa brexit-sopimuksesta Euroopan unionille, Britannian hallitus kertoo tiedotteessaan.

Tiedotteessa kerrotaan myös, että ehdotus on Britannian "viimeinen tarjous” ja sen vaihtoehtona on sopimukseton ero EU:sta.

Johnson kutsuu ehdotustaan “reiluksi ja kohtuulliseksi kompromissiksi” ja kertoo tarkempia yksityiskohtia sen sisällöstä päätöspuheessaan konservatiivisen puolueen kokouksessa Manchesterissa keskiviikkona.

Pääministeri Johnson on luvannut Britannian eroavan EU:sta lokakuun 31. päivään mennessä, syntyy sopimusta eron ehdoista tai ei.

Saako Pohjois-Irlanti jäädä EU:ssa erityisasemaan?

The Telegraph -lehden (siirryt toiseen palveluun) saamien tietojen mukaan Johnsonin ehdotuksessa Pohjois-Irlanti säilyttäisi erityisaseman Euroopan unionissa ainakin vuoteen 2025 asti. Tämä tarkoittaisi Pohjois-Irlannin eroavan muun Britannian kanssa EU:n tulliliitosta, mutta jäävän toistaiseksi EU:n sisämarkkinoille.

Irlannin ulkoministeri Simon Coveney sanoo, että Telegraphin julkaisemien tietojen mukaan Britannian ehdotus ei tarjoa pohjaa sopimukselle Euroopan unionin kanssa.

– Jos mediassa tänään esitetyt tiedot pitävät paikkansa, ei sopimukselle löydy pohjaa. Se on varmaa, Coveney sanoo Irlannin Virgin Media One -kanavan haastattelussa.

Aiheesta lisää:

Britannia ehdottaa brexit-pulman ratkaisuksi tulliasemia – Irlanti tyrmäsi suoralta kädeltä

Rinne tapaa brexit-neuvottelija Barnierin – Junckerin mukaan sopimukseton brexit olisi Britannian vastuulla

Äkkiä noussut kriisi Britannian Työväenpuolueessa nosti esiin puolueen brexit-hajaannuksen

Lähteet: AP, Reuters, AFP, The Telegraph