1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Posti Group Oyj

Postin Markku Pohjola ministeri Paaterosta: "Omistajaohjaus muuttui vaalien jälkeen" – Paatero: "Meillä on ollut aktiivinen rooli"

Postin toimitusjohtaja Heikki Malinen jää ilman erorahoja. Posti on aloittanut uuden toimitusjohtajan etsimisen.

Postin tiedotustilaisuus - toimitusjohtaja erosi
Postin tiedotustilaisuus - toimitusjohtaja erosi
Tekijät

Heikki Malinen eroaa Postin toimitusjohtajan tehtävästä, tiedottaa yhtiö.

Malinen ilmoitti erostaan yhtiön hallitukselle tiistaina ja kertoi jäävänsä pois tehtävästään heti lokakuun alusta. Hän on toiminut Postin toimitusjohtajana vuodesta 2012.

– Koen, että nyt on oikea hetki kiittää ja tehdä tilaa uudelle henkilölle yhtiön johdossa, Malinen sanoi tiedotteessa.

Väliaikaiseksi toimitusjohtajaksi on nimitetty paketti ja verkkokauppa -liiketoimintaryhmän johtaja Turkka Kuusisto. Yhtiön hallitus on käynnistänyt uuden toimitusjohtajan rekrytointiprosessin.

– Olen pahoillani Heikin henkilökohtaisesta päätöksestä, Postin hallituksen puheenjohtaja Markku Pohjola sanoo.

Postin mukaan Maliselle ei makseta erillistä erokorvausta. Hänelle maksetaan työsopimuksen mukainen korvaus kuuden kuukauden irtisanomisajalta, josta vähennetään kahden kuukauden palkka hänen aiemman ilmoituksensa mukaisesti.

Ministeri Paaterolle ankaraa kritiikkiä – diplomaattisesti

Tiedotustilaisudessa Pohjola kiitteli Malisen toimintaa Postin johdossa ja sanoi hänen täyttäneen kaikki asetetut tavoitteet.

Sen sijaan valtio-omistajan toimia Pohjola arvosteli diplomaattisen terävästi.

– Olisi toivottavaa jokaisen yrityksen kannalta että noudatetaan lain määrittelemää hallintomallia. Jaon yhtiön johdon ja omistajan välillä pitäisi toimia kaikissa tilanteissa.

Käytännössä arvostelu osuu omistajaohjauksesta vastaavaan ministeri Sirpa Paateroon (sd.)

Pohjola sanoi, että Postin ympärillä ollut "kohina" Malisen palkkatason noususta ja saman aikaisista mittavista yt-neuvotteluista ei tullut yllätyksenä.

Sen sijaan omistajaohjauksen muutos näyttää yllättäneen Pohjolan, kokeneen hallitusammattilaisen.

– Kyllä siinä tapahtui jonkinlainen muutos vaalien ja uuden hallituksen aloittamisen jälkeen. On siinä sävyero tapahtunut, Pohjola muotoili.

Tavallisesti yhtiöiden hallitusten puheenjohtajat eivät arvostele yhtiön omistajia.

Pohjolalta kysyttiin myös miten omistajaohjausministerin toiminta vaikuttaa ulkomaisten sijoittajien kiinnostukseen sijoittaa valtioomisteisiin suomalaisyrityksiin.

– Tämähän koskettaa vain yhtiöitä, joissa valtio on pääomistaja ja käyttää merkittävää äänivaltaa. Muuten valtio on vain yksi omistaja ja päättää yhtiön kohtalosta yhdessä muiden omistajien kanssa.

Paatero: Kyse enemmästä kuin vain sävyerosta

Ministeri Paatero vastaa Pohjolan puheeseen "sävyerosta" kertomalla hallituksen tulokulman Postin asioihin muuttuneen radikaalisti.

– Yksi iso ero on se, että edellisellä hallituksella oli ajatus viedä Posti pörssiin ja nyt tällaista ajatusta ei ole. Ehkä se on enemmänkin kuin vain sävyero, Paatero sanoi iltapäivällä.

– Meillä on ollut aktiivinen rooli omistajaohjauksessa ja uskon, että tämä tulee jatkumaan eikä pelkästään yhden tai kahden yhtiön osalta, vaan kyllä minun näkemykseni mukaan omistajalla on tahtotilaa ja silloin siitä pitää keskustella.

Paatero sanoi ettei maan hallitus missään vaiheessa painostanut Malista ratkaisuunsa ja että hänellä ja Postin hallituksen puheenjohtajalla Markku Pohjolalla on edelleen luottamukselliset välit.

– Minulla ja hallituksen puheenjohtajalla on ollut hyvä ja luottamuksellinen suhde ja ymmärtääkseni hallituksen puheenjohtajalla toimitusjohtajan kanssa. Tämä on ihan täysin Heikki Malisen oma päätös.

Paatero kertoi myös, että Malisen eroilmoitus tuli hänelle täydellisenä yllätyksenä.

– En ollut aikaisemmin kuullut tästä eikä ollut mitään indikointia tähän suuntaan. Ihminen tekee omat päätöksensä jatkaako jossain työtehtävässä vai ei, Paatero sanoi.

Malisen palkasta nousseesta kohusta Paatero tostesi vain, että palkka on ollut sovituissa puitteissa.

Aihetta itsekritiikkiin

Pohjola myöntää että Postin johdossa on aihetta itsekritiikkiin sen suhteen, miten se hoiti Malisen palkankorotuksista ja yt-neuvotteluista syntyneen kriisin.

Toimitusjohtaja Malinen ei ollut koko kohun aikana itse julkisuudessa, eikä nytkään osallistunut tiedotustilaisuuteen.

– Voidaan kritisoida sitä, että emme ole olleet aina ulospäinsuuntautuneita tai edes tavoitettavissa.

Pohjola kuitenkin jatkoi, että suurten asiakkaidensa silmissä Postin maine on hyvä ja että "asiakkaille tuotettava laatu on hyvällä tasolla".

Lue lisää:

Ammattiliitto: Posti haluaa laskea jopa 9 000 työntekijän palkkoja – Työnantaja: "Kilpailukykyongelma on ratkaistava"

Pääluottamusmies tyrmää pääministerin väläyttämän kertakorvauksen Postin työntekijöille: "Se lämmittää niin kuin se vanha tavara housussa"

Kirjepostin kannattavuuden kanssa painiva Posti aikoo keskittää jakelun yksinomaan varhaisaamuun – lisäisi jakajien haittavuoroja