Viitasaaren Seutu: Viime viikkoisen kovan pamauksen aiheutti Hornet – Ilmavoimien sotaharjoitus tuo jylinää Keski-Suomeen myös lähipäivinä

Poikkeuksellisen kova pamausääni herätti viime torstaina ihmetystä Pohjoisassa Keski-Suomessa.

Viitasaari
Läheltä
Yle

Pihtiputaalla ja Viitasaarella viime torstaina iltapäivällä kuuluneen kovan pamauksen aiheutti Hornetin koelento, kertoo Viitasaaren Seutu (siirryt toiseen palveluun).

Lehden mukaan alueella oli kyseisenä ajankohtana ilmavoimien Hornet-koelento, jossa on ollut lentotoimintaa myös yliääninopeudella. Koneen lentokorkeus oli yli 12 kilometriä.

Tykinlaukausta muistuttavaksi kuvailtu huomiota herättävän voimakas ääni herätti runsaasti keskustelua sosiaalisessa mediassa.

Pamauksia voi kuulua Keski-Suomessa myös lähipäivinä, sillä ilmavoimien tämänvuotinen pääsotaharjoitus käynnistyi eilen.

Harjoitukseen osallistuu yli 50 lentokonetta ja noin 4 500 henkilöä, joista lähes puolet on reserviläisiä.

Ruska-harjoitukseen liittyy lentoja matalilla korkeuksilla sekä yliäänilentoja, jotka voivat kuulua yliäänipamauksina. Mukana on myös soihtuja ja silppua. Soihdut voivat näkyä taivaalla kirkkaina valoilmiöinä ja silppu saattaa aiheuttaa vääriä säätutkahavaintoja.

Harjoituksen lentotoiminta keskittyy muun muassa Jyväskylän, Tampereen ja Kuopion lentoasemien yhteydessä sijaitseviin ilmavoimien tukikohtiin. Harjoituksessa on tilapäinen tukikohta myös Hallin lentoasemalla.

Harjoituksen johtaja, eversti Juha-Pekka Keränen kertoo, että harjoitukseen liittyvät suurimmat ilmataistelut käydään Keski-Suomen ja Pohjois-Pohjanmaan ilmatilassa.

Harjoituksen lentotoiminta alkoi tiistaina 1. lokakuuta kello 12 ja päättyy ensi tiistaina 8. lokakuuta kello 18 mennessä.