Useille Cannonball-jengiläisille tuomio mittavassa veropetosjutussa

Käräjäoikeus antoi ensimmäisen osaratkaisun epäillystä miljoonaluokan verohuijauksesta.

järjestäytynyt rikollisuus
Cannonball MC:s klubblokal i Helsingfors.
Polisinrättningen i Östra Nyland

Helsingin käräjäoikeus antoi tänään ensimmäisen ratkaisunsa epäillyssä petoskokonaisuudessa, jossa muun muassa liivijengi Cannonballin (CMC) jäsenet ovat tehtailleet veropetoksia.

Syyttäjän mukaan kokonaisuudessa on saatu rikoshyötyä yli miljoonan euron edestä. Nyt annettu tuomio koski vain osaa jutun syytetyistä.

Jutussa on kysymys arvonlisäveropetoksista, joissa verottajalta haetaan veronpalautuksia, vaikka mitään veroja ei ole koskaan maksettu.

Käräjäoikeus antoi tänään tuomion 13 henkilölle, joista kuusi tunnusti tehneensä rikoksen osana liivijengi Cannonballin toimintaa. Tuomioita tuli törkeistä veropetoksista ja rahanpesurikoksista. Tuomiot vaihtelevat yhdyskuntapalvelusta puolen vuoden ehdottomaan vankeuteen. Suurin osa sai muutaman kuukauden ehdollisen vankeustuomion.

Syyttäjä haki nykyisille ja entisille jengiläisille kovempia tuomioita sillä perusteella, että teot olisi tehty järjestäytyneeksi rikollisryhmäksi oikeudessa todetun Cannonball-jengin osana tai sen lukuun.

Syyttäjä viittasi oikeudessa todisteena muun muassa tuoreeseen MTV:n rikostoimittaja Pekka Lehtisen kirjoittamaan Cannonballin entisen johtohahmon Janne Tranbergin elämästä kertovaan kirjaan, jossa Tranberg kertoo arvonlisäveropetosjutusta. Karkuteillä oleva Tranberg on jutun pääepäilty.

Oikeus kuitenkin totesi, että kyseessä on kaupallisessa tarkoituksessa julkaistu muistelmateos, jolla on hyvin vähäinen näyttöarvo. Jotain arvoa oikeus kuitenkin antoi kirjallekin.

– Tranbergin kirjoitus vahvistaa vähäisessä määrin sitä syyttäjän esittämään näkemystä, että kyse on rikoskokonaisuudesta, jolla on kytkös CMC-järjestöön, oikeus totesi.

Useiden tuomittujen osalta tällainen kytkös tuomioiden perusteella löytyykin.

Rikoksentekovälineenä käytettiin pöytälaatikkoyhtiöitä

Arvonlisäveropetokset tehtiin tekemällä verohallinnolle aiheettomia ilmoituksia negatiivisesta arvonlisäverosta.

Käytännössä verottajalta siis haettiin aiheettomia veronpalautuksia. Tätä varten piti perustaa yhtiöitä, joita käytettiin oikeuden mukaan puhtaasti rikollisiin tarkoituksiin. Hakemuksia tehtailtiin jopa kymmenien tuhansien eurojen edestä per yhtiö.

Rikoshyötyä yritettiin piilottaa oikeuden mukaan niin, että veropetoksella saatuja rahoja siirreltiin pankkitililtä toisille ja nostettiin ulos automaateista. Rahanpesutuomiot liittyivät rahojen piilotteluun.

Osalle tuomituista lätkäistiin tuomion päälle vielä liiketoimintakielto estämään petosten tekemistä jatkossa.

Cannonball on liivijengi, johon kuului alkuvuonna 10 osastoa: Helsinki, Turku, Hämeenlinna, Joensuu, Jyväskylä, Midwest Ulvilassa, Seinäjoki, Heinola, Kausala ja Tallinna. Kerhon alajengit kulkevat nimellä Squad 32. Tällainen toimii poliisin mukaan myös Thaimaassa.