Hyppää sisältöön

Koulusurman jälkeinen aamu on ollut oppilaitoksella erittäin raskas – johtaja: "Ihmisillä on suuri tarve puhua ja jakaa tunteita"

Savon ammattiopistossa pyritään palaamaan arkeen mahdollisimman nopeasti.

Savon koulutuskuntayhtymän johtaja Heikki Helve kertoo, että huoli kaikkien jaksamisesta on suuri. Kuva: Sami Takkinen / Yle

Savon ammattiopiston keskiviikkoaamu valkeni surun sävyttämänä. Ensimmäinen aamu tiistaina tapahtuneen kouluhyökkäyksen jälkeen on ollut raskas ja epäuskoinen.

– Ihmisillä on suuri tarve puhua ja jakaa tunteita, kuvailee edelleen silminnähden järkyttynyt Savon koulutuskuntayhtymän johtaja Heikki Helve.

Hyökkäystä on käsitelty oppilaitoksen henkilökunnan ja opiskelijoiden kanssa heti keskiviikkoaamusta lähtien. Useimmat haluavat olla yhdessä, vaikka osa on ollut paikalla ihan hiljaa.

– Jokaisella on oma tapansa käydä läpi dramaattista eilistä päivää.

Helve kertoo, että huoli henkilöstön ja opiskelijoiden sekä heidän vanhempiensa jaksamisesta on nyt suuri.

Hänen mukaansa seuraavaksi on tarkoitus käydä mahdollisimman nopeasti se, miten asiaa käsitellään jatkossa ja millaisia askeleita otetaan.

Arkeen pyritään palaamaan mahdollisimman nopeasti

Opiskelijoiden keskiviikko on poikkeava.

Hyökkäyksen kohteeksi joutuneet kauppakeskus Hermannin liiketalouden opiskelijat eivät keskiviikkona osallistu opetukseen. Myös lähipäivien tilanne on toistaiseksi avoin.

Helven mukaan keskiviikon aikana selviää, milloin ja missä liiketalouden opiskelijoiden opetus jatkuu.

– Pyrimme siihen, että paluu arkeen olisi mahdollisimman nopea. Aikaisempien kokemusten perusteella on tärkeää, että arki saadaan rullaamaan mahdollisimman nopeasti, Helve sanoo.

Muut yksiköt jatkavat tänään mukautetusti opiskelua, mutta kaikille on annettu ohjeet keskustelusta ja tapahtuneen läpikäynnistä.

Kuopion seurakunnan oppilaitospastori Panu Pohjolaisen mukaan puhuminen ja toisesta huolehtiminen on nyt tärkeää. Kuva: Sami Takkinen / Yle

"Epäuskoa, kauhua ja loputtomia kysymyksiä"

Kuopion seurakunnan oppilaitospastori Panu Pohjolainen on ollut mukana kriisityössä heti tiistaipäivästä lähtien.

Hän kuvailee käytyjen keskustelujen tunnelmia surullisiksi.

– On ollut epäuskoa, kauhua ja loputtomia kysymyksiä. Tietysti myös paljon huolta siitä, miten toisille kävi, Pohjolainen puhuu.

Hänen mukaansa on käsin kosketeltavaa, miten koko yhteisö on elänyt tilannetta yhdessä. Hän toivoo, että ihmiset keskustelisivat asiasta mahdollisimman paljon.

– Kysykää läheisiltänne, että mitä heille kuuluu. Tärkeää on, että kukaan ei jäisi yksin, korostaa Pohjolainen.

Pohjolaisen mukaan aiempien koulusurmien myötä tämän kaltaisiin asioihin oli pyritty kiinnittämään ennalta huomiota.

Myös Savon koulutuskuntayhtymän johtaja Heikki Helve kertoo, että oppilaitoksessa on varauduttu monenlaisiin tilanteisiin. Viimeksi henkilökunta harjoitteli tiistain kaltaista tilannetta viime syksynä.

Todellinen tilanne on kuitenkin jotain, mitä ei pysty hänen mielestään harjoittelemaan.

– Se on niin raju, yllättävä ja shokeeraava.

Lisää aiheesta: