Hämeenlinnassa ei ole lähitulevaisuudessa toiveita ruotsinkielisestä yläkoulusta

Suurimpana esteenä ovat taloudelliset ja rekrytointeihin liittyvät ongelmat.

ruotsin kieli
Koululainen ruotsinkielisen kielivihkon äärellä.
Hämeenlinnassa on mahdollista saada opetusta ruotsiksi kuudenteen luokkaan asti.Jyrki Lyytikkä / Yle

Hämeenlinnassa ei ainakaan lähitulevaisuudessa ole toiveita siitä, että ruotsinkieliset yläkoulun oppilaat voisivat saada opetusta äidinkielellään. Hämeenlinnan opetustoimenjohtaja Mika Mäkelä kertoo, että suurimpana syynä ovat taloudelliset ja rekrytointeihin liittyvät ongelmat.

Mäkelän mukaan Hämeenlinnaan on ollut jo nyt vaikeaa löytää ruotsinkielistä alakoulun opettajaa. Lisäksi kaupungin on pohdittava, kuinka paljon panostuksia suhteellisen pienen oppilasmäärän vuoksi voidaan tehdä. Äidinkielenään ruotsia puhuvia alakoulun oppilaita on Hämeenlinnassa 28.

Tällä hetkellä Hämeenlinnassa on mahdollista saada ruotsinkielistä opetusta kuudenteen luokkaan asti. Lähimmät ruotsinkieliset yläkoulut löytyvät Tampereelta ja Helsingistä.

Hämeenlinnan ruotsinkieliset huolissaan

Hämeenlinnan kaupungissa asuvat ruotsinkieliset ovat huolissaan siitä, että peruskoulua ei voi suorittaa kaupungissa kokonaisuudessaan. Tavastsvenska föraldraföreningen rf:n Lena Heleniuksen mukaan moni harkitsee muuttoa pois kaupungista ruotsinkielisen yläkoulun puuttuessa.

– Itsekin olen miettinyt, että on kurjaa jos joudun muuttamaan kaupungista, kun lapset päättävät alakoulun.

Koulun puute ei ole ainut ongelma Hämeenlinnassa asuville ruotsinkielisille. Tavastsvenskar rf -yhdistyksen puheenjohtaja Peter Gorschelnik kertoo, että Hämeenlinnassa ei oikeastaan saa palvelua ruotsin kielellä.

Ruotsia äidinkielenään puhuvia asuu Hämeenlinnassa noin 300.