Israelin pääministerin korruptiokuuleminen alkoi hallitusneuvottelujen keskellä

Israelin pääministeri Benjamin Netanyahu yrittää muodostaa yhteishallitusta ympärillään vellovasta skandaalista huolimatta.

Israel
Pääministeri Benjamin Netanjahu piti puhetta Likud-puolueen vaalitilaisuudessa Tel Avivissa.
Pääministeri Benjamin Netanjahu piti puhetta Likud-puolueen vaalitilaisuudessa Tel Avivissa.Abir Sultan / EPA

Israelissa on aloitettu oikeudenistunto pääministeri Benjamin Netanyahun korruptiosyytteistä. Pääministerin asianajajat saapuivat kuulemiseen. Kuulemisten ennakoidaan kestävän neljä vuorokautta.

Syyttäjä Avichai Mandelblit aikoo nostaa syytteet lahjonnasta, petoksesta ja luottamusaseman väärinkäytöstä kolmessa erilaisessa tapauksessa. Pääministerin epäilään suosineen varakkaita tukijoitaan ja liikemiehiä vastineeksi lahjoista tai posiitivisesta julkisuudesta.

Pääministerin puolustusasianajaja Ram Caspi sanoi toimittajille ennen oikeudenkäynnin alkua, ettei pääministeri ole " lain yläpuolella mutta ei myöskään sen alapuolella". Oikeuden päätöksen saaminen saattaa kestää viikkoja.

Pääministeri hallitusneuvottelujen tiimellyksessä

Pääministeri ei osallistu kuulemisiin. Syytteiden mahdollinen nostaminen saattaa kestää viikkoja. Netanyahu on kiistänyt syytteet vihollisten mustamaalamisyritykseks.

Hallitustunnustelijan tehtävän saanut Netanyahu käy parhaillaan keskusteluja yhteishallituksen muodostamisesta. Syyskuun puolivälissä käydyt vaalit olivat tasaväkistä mittelöä Netanyahun ja hänen haastajansa Benny Gantzin Sininen ja valkoinen-puolueen välillä.

Gantz on peruuttanut täksi keskiviikko-päiväksi suunnitellun neuvottelutapaamisen. Hänen mukaansa puolueen tavoitteita ei ole kuunneltu. Netanyahun odotetaan tapaavan tänään uskonnollisten ja oikeistosiiven puolueiden edustajia.

Mikäli yli 13 vuotta pääministerin tehtäviä hoitanut Netanyahu ei onnistu tehtävässään, saattaa Israelin presidentti Reuven Rivlin vaihtaa halllitustunnustelijaa ja nimittää siihen esimerkiksi Gantzin. Vaihtoehtoisesti parlamentti voi äänestää pääministeristä.

Lue myös:

Israelissa Netanjahu sai hallitustunnustelijan tehtävän

Israelin vaalien kolmen kerroksen väkeä – eripuraa riittää, mutta jokaisella äänestäjällä on mielipide Netanjahusta