Hyppää sisältöön

Ranskalais-saksalainen Framatome-Siemens -konsortio toimittaa Pyhäjoen ydinvoimalan automaatiojärjestelmän

Järjestelmän toimittajaksi alun perin valittu englantilainen Rolls-Royce vetäytyi hankkeesta viime vuonna.

Framatomen teknisiä ratkaisuja käytetään myös Pyhäjoen ydinvoimalan referenssilaitoksessa Sosnovyi Borissa. Kuva: Timo Sipola / Yle

Pyhäjoen ydinvoimalan automaatiojärjestelmän toimittaja on selvinnyt. Hanhikivi 1:n automaation toimittaa ranskalais-saksalainen Framatome-Siemens-konsortio. Framatome vastaa suojausautomaatiosta ja Siemens käyttöautomaation toimittamisesta.

Pyhäjoen ydinvoimalan automaatiojärjestelmän toimittajasta on vallinnut epäselvyys siitä saakka kun sen toimittajaksi alun perin valittu englantilainen Rolls-Royce vetäytyi hankkeesta viime vuonna.

Sekä Rolls-Royce että Framatome ja Siemens ovat tunnettuja toimijoita ydinvoima-alalla.

Framatomen teknisiä ratkaisuja käytetään Rosatomin mukaan myös Pyhäjoen ydinvoimalan referenssilaitoksessa Sosnovyi Borissa.

Pyhäjoen ydinvoimalan pääurakoitsija Titan 2 ja Framatome-Siemens allekirjoittivat sopimuksen automaatiojärjestelmän toimittamisesta Moskovassa meneillään olevassa Russian Energy Week -tapahtumassa.

Allekirjoittamista edelsi tarjouskilpailu. Fennovoima oli osallisena neuvotteluissa hankkeen luvanhaltijan roolissa.

Sopimukseen kuuluvan työn teknisestä hallinnoinnista vastaa Rosatomin prosessinohjausjärjestelmiin erikoistunut tytäryhtiö Rusatom Automated Control Systems.

Automaatio on ydinvoimalan aivot

Automaatiojärjestelmän voi sanoa olevan ydinvoimalan aivot. Sen toimittajan ratkeaminen on merkityksellinen asia Pyhäjoen ydinvoimalan edelleen hitaasti etenevässä dokumentaatio- ja luvitusprosessissa.

Säteilyturvakeskuksen mukaan automaatiojärjestelmä on aivan keskeinen alue kun arvioidaan ydinvoimalaitoksen turvallisuutta.

Rosatomin mukaan allekirjoitettu sopimus on olennainen tekijä pyrkimyksessä saada ydinvoimalan dokumentaatio vastaamaan rakentamislupamenettelyn vaatimuksia.

Fennovoiman projektijohtaja Jouni Takakarhu arvioi automaatiosopimuksen olevan tärkeä merkkipaalu koko Hanhikivi 1 -hankkeelle.

Hän korostaa, että Framatome-Siemensillä on kokemusta sekä suomalaisista turvallisuusvaatimuksista että venäläisestä VVER-teknologiasta.

– Laitoksen suunnittelu- ja luvitusaineiston laatiminen voi nyt edetä aikataulun mukaisesti, sanoo Takakarhu.

Fennovoiman tavoitteena on saada rakentamislupa Pyhäjoen ydinvoimalalle vuonna 2021.

Paljon on vielä tehtävää

Fennovoiman operatiivinen johtaja Timo Okkosen mukaan koko toimitusketjun valmistelussa suomalaisiin vaatimuksiin on vielä paljon tehtävää.

Paikalla allekirjoittamistilaisuudessa olivat Rosatomin kansainvälisestä liiketoiminnasta vastaava apulaispääjohtaja Kirill Komarov ja Framatomen sekä Siemensin johtajia.

Ennen kaikkea Venäjälle, kehittyviin maihin ja Itä-Eurooppaan ydinvoimaloita toimittava Rosatom on menestynyt lännessä huomattavasti vaatimattomammin.

Rosatom onkin korostanut hakevansa vaativana tunnetulta ydinvoimaviranomaiselta Suomen Säteilyturvakeskukselta hyväksyntää, joka avaisi portteja nimenomaan lännen markkinoille. Komarov ei usko että Hanhikivi olisi Rosatomin viimeinen eurooppalainen projekti.

– Jo nyt käytämme Unkarissa hyväksemme Suomessa saamaamme tietoa ja kokemusta. Mutta vielä mielenkiintoisempi asetelma on Euroopan ulkopuolella, sanoo Komarov.