Kännykkäsovellus avuksi hätätilanteissa – kriisiviestintään kehitetty appi hyödyntää puhelimen sijaintitietoa

Älypuhelinsovellus tulossa käyttöön Jyväskylän lukiossa ja ammattikouluissa.

Jyväskylä
Älypuhelimen näytöllä tieto Secapp-hälytysjärjestelmän testaamisesta Gradian tiloissa Jyväskylän Viitaniemessä.
Kännykkäsovellus kohdentaa viestin tietyllä alueella oleville ihmisille.Heli Kaski / Yle

Jyväskylän lukioissa ja ammattikouluissa ollaan ottamassa käyttöön älypuhelinsovellus, jolla opiskelijoita ja henkilökuntaa voi varoittaa esimerkiksi vaaratilanteista.

Hälytyssovelluksen avulla oppilaitos voi viestiä kohdennetusti tietyllä alueella oleville ihmisille. Sovellus on kaksisuuntainen eli vastaanottajat voivat kertoa tilanteestaan vastaamalla viestiin.

Jyväskylän koulutuskuntayhtymä Gradia järjestää toisen asteen koulutusta Jyväskylän ohella Jämsässä sekä Laukaan Lievestuoreella. Gradiassa opiskelee noin 23 000 nuorta ja aikuista.

Gradian turvallisuuspäällikkö Erkki Mäntymaa kertoo, että sijaintitietoihin perustuvan Secapp-sovelluksen avulla tietoa saadaan välitettyä nopeasti (siirryt toiseen palveluun) (HS 26.8.2019) sinne, missä sitä tarvitaan.

Osaa opiskelijoista epäilyttää paikkatietoihin perustuvan sovelluksen lataaminen. Mäntymaan mukaan tiedot eivät jää pitkäksi aikaa sovellukseen.

– Sijaintitietoa käytetään vain hätätilanteissa 2 tunnin ajan. Sovelluksella ei seurata opiskelijoita tai henkilökuntaa.

Sovellus ei myöskään korvaa muita viestintäjärjestelmiä. Useimmissa Gradian rakennuksissa on edelleen kuulutusjärjestelmä, lisäksi viestitään Wilman ja verkkosivujen kautta.

Gradiassa on Kuopion tapahtumien jälkeen arvioitu oppilaitoksen turvallisuussuunnitelmia ja toimintamalleja. Mäntymaan mukaan näyttää siltä, että suunnitelmat ovat ajan tasalla.

Secapp-sovellus on aiemmin tänä vuonna otettu käyttöön Jyväskylän Ammattikorkeakoulussa. JAMK:n turvallisuudesta vastaava hallintojohtaja Mikko Salminen kertoo, että sovellus korvaa aiemman, tekstiviesteihin perustuneen järjestelmän.

Sovellusta testataan parhaillaan myös Jyväskylän kaupungilla. Riskienhallinta- ja turvallisuuspäällikkö Saku Hämäläisen mukaan arvio sovelluksen sopivuudesta kaupungin käyttöön saadaan kuluvan vuoden aikana.

Jyväskylän yliopistossa viranomaisyhteistyönä alun perin kehitetty sovellus on sittemmin kaupallistettu. Sitä käytetään muun muassa sairaanhoitopiireissä, pelastuslaitoksilla, oppilaitoksissa sekä kunnissa. Päämarkkina on Suomessa, mutta sovelluksella on toimitusjohtaja Kari Ahon mukaan asiakkaita myös Virossa, Ruotsissa ja Lähi-idässä.