Hyppää sisältöön

Qatarin Suomi-koulussa kasvaa monikulttuurisia maailmankansalaisia

Maan oloja arvosteltiin ennen yleisurheilun MM-kisoja. Qatarissa on myös paljon hyvää, sanoo suomalaisopettaja.

Aatos Patomäki (oik.) on yksi 44 suomalaislapsesta, jotka käyvät Qatar Finland International Schoolia. Kuva: Inka Henelius / Yle

Keskellä 40 asteen paahtavaa hellettä, hehkuvien hiekkakenttien syleilyssä seisoo vaalea kivirakennus. Sen seinässä lukee kamelin kokoisin kirjaimin Qatar Finland International School.

Kansainvälinen Suomi-koulu Dohan keskustan laitamilla opettaa yli 700 kansainvälistä oppilasta suomalaisella opetussuunnitelmalla.

Apulaisrehtori Hanne Patomäki kertoo, että koulu perustettiin, kun Qatarin edellisen hallitsijan vaimo ja nykyisen äiti Mozah bint Nasser kiinnostui vuosia sitten suomalaisesta koulutuksesta. Hän oli kuullut hyvistä Pisa-tuloksista ja vieraili Suomessa ottamassa asiasta selvää.

Vierailun jälkeen tuli kutsu perustaa suomalainen koulu Dohaan. Asiaan tarttui Jyväskylän Yliopiston omistama EduCluster Finland. Yhdessä Qatarin opetusministeriön kanssa koulu saatiin toimimaan vuonna 2014.

Opetussuunnitelma on suomalainen qatarilaisin maustein

Qatarissa eletään vielä kesäkuukausia, joten lämpötila nousee päivisin yli 40 asteeseen. Helteen vuoksi koulun oppilaat viettävät välituntinsa sisällä, jossa ilmastointi pitää lämpötilan kurissa.

Suomi-koulu sijaitsee Dohan keskustan laitamilla. Kuva: Yle

Lapsia kannustetaan liikkumaan, siksi välitunnin kesto on venytetty puoleen tuntiin. Suuressa hallissa riittää vilinää, kun lapset pelaavat pallopelejä, tanssivat ja ovat hippasilla. Kielten sekamelskasta erottaa suomea, arabiaa ja englantia.

– Opetuskielemme on englanti. Opetussuunnitelma on suomalainen, mutta joitakin lisäyksiä olemme toki tehneet, kuten Qatarin historiaa, arabiaa äidinkielenä, sekä islaminuskontoa muslimeille, Patomäki kertoo.

Oppilaille on tarjolla myös monia harrastekerhoja koulupäivien yhteydessä. Kuva: Yle

Nyt koulussa on oppilaita esikouluikäisistä nollaluokkalaisista lukion ykkösluokkalaisiin asti. Muutaman vuoden kuluttua Dohassa on siis mahdollisuus käydä läpi täyspitkä lukio, ensimmäisenä Suomen rajojen ulkopuolella.

Opettajan palkka on rutkasti parempi kuin Suomessa

Suomalaisia korkeasti koulutettuja opettajia ja avustajia on Qatarin koulussa 39, muunmaalaisia yhteensä 60. Opettajan palkka voi olla kaksinkertainen tai enemmänkin suomalaiseen tasoon verrattuna.

Työntekijöille maksetaan reilusti myös avustusta asumiskustannuksiin. Qatarissa vuokrat vaihtelevat 1 000-5 000 euron välillä. Esimerkiksi asunnon vuokra omakotitaloalueella, josta löytyy urheilukenttä ja uima-allas, kipuaa jo 3 000 eurosta ylöspäin.

Koulun rahoitus tulee lukukausimaksuista, jotka ovat 10 000-15 000 euroa. Lukukausimaksun maksavat yleensä oppilaiden vanhempien työnantajat.

Koulu opettaa yli 700 kansainvälistä oppilasta suomalaisella opetussuunnitelmalla. Kuva: Yle

Eri kulttuurit ovat rikkaus

Yleisurheilun MM-kisojen alla Qatar sai paljon kielteistä julkisuutta. On puhuttu niin naisten oikeuksista kuin siirtotyöläisten oloista. Keskustelu jatkuu edelleen, sillä kahden vuoden päästä Qatar järjestää jalkapallon MM-kisat.

Tiiviissä suomalaisyhteisössä jatkuva epäkohtien uutisointi on harmittanut. Yhteisössä koetaan, että maassa on myös paljon hyvää.

– Koulussamme on edustettuna yli 60 eri kansalaisuutta. Koen, että monikulttuurisuus on iso rikkaus, joka näkyy kaikessa. Ihmiset kasvavat suvaitsevaisiksi ja avarakatseisiksi, apulaisrehtori Patomäki sanoo.

Suomalaiset työntekijät ovat myös ystävystyneet monien paikallisten oppilaiden vanhempien kanssa.

Apulaisrehtori Hanne Patomäki on Dohassa jo viidettä lukuvuotta. Kuva: Inka Henelius / Yle

– Olemme käyneet kylässä, yhdessä ostoksilla ja ravintoloissa - tehneet siis aivan samoja asioita kuin suomalaistenkin ystävät keskenään. Virastoissa ja kaupoissa meille ollaan täällä tosi kohteliaita. Missään vaiheessa ole tuntenut oloani naisena epämukavaksi tai uhatuksi, Patomäki kertoo.

Monet paikallisen kulttuurin tavat ovat jo automaattinen osa viidettä vuotta Dohassa asuvien Patomäkien arkea. Lapset pukeutuvat koulussa kouluasuun ja polvet sekä olkapäät peitetään julkisilla paikoilla. Oman asuinalueen kotikaduilla saa sen sijaan hölkkäillä juuri sellaisissa shortseissa kun haluaa.

– Ensimmäisenä vuonna piti ehkä miettiä, onko korrektia esimerkiksi kätellä arabimiestä? Tai muistaa, että pyhän kuukauden eli Ramadanin aikaan täytyy olla tarkka sen kanssa, ettei syö ja juo julkisella paikalla. Mutta nämä muodostuvat nopeasti myös omiksi rutiineiksi, Patomäki kertoo.

.
.