Pormestari vetämään Hämeenlinnaa 2020-luvulle?

Kokoomusvaltuutettu Jenna Kankaanpää pudotti Hämeen Sanomissa kuuman ehdotuksen Hämeenlinnan poliittisille ryhmille.

pormestarit
Hämeenlinnan kaupunginvaltuuston kokoussalin ovi auki
Kaupunginhallituksen kokoushuone ja valtuustosali olisivat pormestarin tärkeitä kotipesiä Hämeenlinnassa.Dalbir Ram / Yle

Pormestarimalli on nousemassa yllättäen ja vauhdilla poliittiseen keskusteluun Hämeenlinnassa. Kokoomuksen kaupunginvaltuutettu Jenna Kankaanpää ehdottaa pormestarimallin käyttöönottoa sanomalehti Hämeen Sanomien yleisönosastokirjoituksessa 2. lokakuuta.

Kankaanpää perustelee asiaa muun muassa kuntalaisdemokratian vahvistumisella ja nykyisten kaupunginjohtajien Timo Kenakkalan ja Juha Isosuon tulevalla eläköitymisellä.

Edellisen kerran pormestarimalli oli Hämeenlinnassa esillä kolmisen vuotta sitten, ennen vuoden 2017 kuntavaaleja. Tuolloin esitys kuitenkin todettiin Hämeenlinnassa tarpeettomaksi ja turhaksi.

Siinä missä kaupunginjohtaja on kuntaansa virkasuhteessa toistaiseksi tai määräajaksi valittuna, pormestari on kunnan luottamushenkilö ja kaupunginhallituksen puheenjohtaja. Pormestari valitaan valtuuston vaalilla enintään valtuuston toimikaudeksi.

Kankaanpään yleisönosastokirjoitus yllätti

Yleisönosastokirjoituksena lähtevä aloite on tullut yllätyksenä Hämeenlinnan poliittisille ryhmille. Hämeenlinnan kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Sari Myllykangas sosiaalidemokraateista sanoo, että ei ole itse asiassa aktiivinen. Hän ei ole kuullut, että nyt olisi muuallakaan ryhmissä viritteillä pormestarihankkeita.

Myllykangas vakuuttaa, että jos suuria muutoksia olisi tulossa, hän kuulisi ja tietäisi kyllä niistä.

Pormestarimallia vastaan Myllykankaalla ei ole mitään. Hän sanookin, että mallista on kuultu hyviä kokemuksia Helsingistä, Tampereelta ja Turusta. Pormestarimalliin siirtyy myös Lahti vuonna 2021.

Hämeenlinnassa pormestarimallia on pitänyt usein voimakkaimmin esillä puolueista kokoomus. Myös vihreissä on ollut vuosia haluja siirtyä pormestarimalliin. 2010-luvulla asia on ollut esillä kolme-neljä kertaa Hämeenlinnan kunnallispolitiikassa.

2021 kuntavaalien kysymykseksi pormestarimalli?

Pormestarimallia on perusteltu johtavien luottamushenkilöiden työn raskaudella, vaativuudella, vastuulla ja sitovuudella. Hämeenlinnassa onkin otettu jo osa-aikainen poliittinen johtajuus käyttöön muutama vuosi sitten.

Pormestarimallin on sanottu lisäävän myös kuntademokratiaa, kun vastuullinen pormestari on kuntalaisten käytössä ja tavoitettavissa helpommin kuin johtoviroissa olevat, pysyviksi valitut kaupunginjohtajat.

Valtuutettu Jenni Kankaanpään esityksen tavoite on, että pormestarimalliin voisi siirtyä esimerkiksi siinä vaiheessa, kun kaupunginjohtajat Timo Kenakkala ja Juha Isosuo alkavat lähestyä eläkeikää. Kankaanpää kuvaa tätä hopeasävyjen ilmestymiseksi kaupunginjohtajien korvalliselle.

Hämeenlinnan kaupunginvaltuuston puheenjohtajan Sari Myllykankaan mukaan heidän kanssaan ei ole kuitenkaan puhuttu eikä neuvoteltu lainkaan vielä eläköitymisestä.

Kaupunginjohtaja Timo Kenakkala täyttää marraskuussa 62 vuotta. Apulaiskaupunginjohtaja Juha Isosuo on jokseenkin samanikäinen, samaa vuosikertaa kuin Kenakkala.

Parhaillaan Hämeenlinnalla on kaupunginhallituksen puheenjohtajana Sari Rautio (kok.). Kaupunginhallituksen puheenjohtajalla on yleensä kolme päivää viikossa palkallisessa luottamustehtävässä.

Myös kaupunginvaltuuston puheenjohtajalle Sari Myllykankaalle (sd.) on järjestetty luottamustehtäviä varten osa-aikaisesti korvausta tehtävään.