MLL: Monet vanhemmat kokevat riittämättömyyden tunteita – "Lapsen yksinäisyys ja kaverien puute suuri huoli"

Vanhemmat kokevat vahvoja riittämättömyyden, syyllisyyden ja väsymyksen tunteita arjessa, selviää Mannerheimin lastensuojeluliiton tekemästä nettikyselystä. 

vanhemmuus
Kaksi lasta seisoo ulkona.
Lapsen kokema yksinäisyys ja kaverisuhteet huolettavat vanhempia, selviää Mannerheimin lastensuojeluliiton tekemästä kyselystä.Tiina Jutila / Yle

Järjestö kysyi avoimessa nettikyselyssä minkälaisia huolia vanhemmat ovat kokeneet viimeisen vuoden aikana. Vanhempien yleisimmiksi huoliksi nousivat riittämättömyyden tunne, huoli arjen hallinnasta ja rahahuolet.

Monilla vanhemmilla riittämättömyyden tunteeseen liittyy väsymystä, ja kokemus siitä ettei aika riitä kaikkeen mitä haluaisi tehdä. Monet kokevat myös syyllisyyttä, kertoo suunnittelija Anna-Maija Okker Mannerheimin lastensuojeluliitosta.

– Vastauksista näkyy tietyllä tavalla myös vanhempien armottomuus itseään kohtaan. He saattoivat kertoa minkälaisia vanhempia haluaisivat olla, mutta etteivät pysty olemaan odotusten mukaisia, kertoo Okker Radio Suomen Päivän haastattelussa.

Lasta koskevista huolista suurimmaksi nousi lapsen kokema yksinäisyys ja kaverisuhteet.

– Paljon pohdittiin sitä onko lapsella kavereita, tai ovatko he lapselle sopivia kavereita, kertoo Anna-Maija Okker.

– Myös kiusaaminen koulussa, sosiaalisessa mediassa ja pelimaailmassa puhutti paljon. Monissa vastauksissa pohdittiin erilaisia (kaveripiiristä) ulosjäämisen paikkoja.

Perheen rahahuolet ja parisuhteeseen liittyvät ongelmat ovat asioita, joista puhumisen moni kokee vaikeaksi. Kyselyn mukaan monia vanhempia ja perheitä huolettaa riittävätkö rahat arjen pyörittämisen jälkeen enää ylimääräiseen. Esimerkiksi joulu on monelle lapsiperheelle vaikeaa aikaa, kun lasketaan riittävätkö rahat enää joululahjoihin, kertoo Okker.

Myös vanhemman kokema yksinäisyys on kyselyn mukaan asia, josta usein vaietaan.

– Perheessä tulisi pyrkiä mahdollismman avoimeen, suvaitsevaan ja hyväksyvään vuorovaikutukseen, että tälläisestä asiasta voisi kertoa, sanoo Okker.

Mannerheimin lastensuojeluliiton viime keväänä tekemään kyselyyn vastasi vajaat 650 vanhempaa. Heistä suurin osa oli 2-12 -vuotiaiden lasten äitejä.

Uusimmat uutiset puhelimeesi

Lataa Yle.fi-sovellus