1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Pietarsaari

Pietarsaari pohtii taas kouluverkkoaan: kouluja on kaksi liikaa lapsimäärään nähden

Kaupunki haluaa kuulla kuntalaisia ennakkoon ja järjestää keskustelutilaisuudet kaikilla kouluilla.

Pietarsaari
Länsinummen koulu Pietarsaari
Asukasfoorumit alkoivat Länsinummen koululta, lokakuun aikana järjestetään kaikkiaan kuusi tilaisuutta. Kjell Vikman / Yle

Pietarsaari pohtii taas kouluverkkoaan, sillä kaupungissa syntyy liian vähän lapsia nykyiseen koulumäärään nähden.

Puhtaan laskennallisesti Pietarsaaressa on kaksi alakoulua liikaa, jos näin alhainen syntyvyys jatkuu. Alakouluja on kuusi, kolme ruotsinkielistä, kaksi suomenkielistä ja yksi kielikylpykoulu. Uhattuna on yksi suomen- ja yksi ruotsinkielinen koulu.

Viime vuonna syntyi 114 ruotsinkielistä ja 50 suomenkielistä lasta. Muutos on iso: muutamassa vuosikymmenessä lasten määrä on lähes puolittunut.

Työryhmä pohtii nyt, kuinka monen koulun ylläpito on järkevää ja miten kaikille lapsille voidaan taata hyvä koulutus ja samat mahdollisuudet.

Edellisen kerran kouluverkkoa rukattiin muutama vuosi, jolloin suljettiin yksi suomenkielinen koulu ja yhdistettiin kaksi ruotsinkielistä. Tuolloin kaupunki sai kritiikkiä siitä, ettei kuullut kuntalaisia etukäteen tarpeeksi.

Siitä on otettu opiksi, ja nyt järjestetään kaikissa kouluissa keskustelutilaisuudet aiheesta. Ne alkoivat keskiviikkona Länsinummen koulusta.

Muut tilaisuudet järjestetään seuraavasti:

Bonäsin-Vestersundinkylän koulu 7.10. klo 18, Kirkkorannan koulu 8.10. klo 18, Itälän koulu 10.10. klo 17, Lagmanin koulu 22.10. klo 18 ja Kielikylpykoulu 24.10. klo 18.

Lue seuraavaksi