1. yle.fi
  2. Uutiset

WTO: Yhdysvallat saa määrätä EU:lle 7,5 miljardin dollarin tullit Airbus-kiistassa

Yhdysvallat on väläytellyt tullien kohteiksi muun muassa ranskalaisia viinejä ja italialaisia juustoja.

WTO
Airbus A350 -kone Berliinin ilmailunäytöksessä.
Airbus A350 -kone Berliinin ilmailunäytöksessä.Clemens Bilan / EPA

Maailman kauppajärjestö WTO on päättänyt, että Yhdysvallat saa määrätä EU:lle 7,5 miljardin dollarin (6,8 miljardin euron) edestä tulleja lentokonevalmistaja Airbusin tukiaisia koskevassa kiistassa. EU ilmoitti tarttuvansa vastatoimiin asiassa ja on jo huhtikuussa julkistanut alustavan listan amerikkalaistuotteista, joita EU:n tullit voisivat koskea.

Taustalla on lentokonevalmistajien tukiaisia koskeva kiista, joka on ollut WTO:n käsittelyssä jo vuodesta 2004. WTO on jo vuosina 2010 ja 2011 linjannut, että sekä eurooppalainen Airbus että amerikkalainen Boeing olivat saaneet miljardien edestä kilpailua vääristäviä tukiaisia.

Yhdysvallat oli vaatinut lupaa määrätä EU:n tuotteille tulleja 11 miljardin dollarin edestä. WTO:n on määrä linjata lähikuukausien aikana, minkä kokoiset rangaistustullit EU saa määrätä Yhdysvalloille Boeingin saamien tukiaisten johdosta.

EU:n kauppakomissaari Cecilia Malmström sanoi kannanotossaan, että EU on edelleen valmis tekemään yhteistyötä Yhdysvaltojen kanssa oikeudenmukaisen ratkaisun löytämiseksi. EU on tehnyt asiasta ehdotuksia Yhdysvalloille viimeksi heinäkuussa, mutta ei ole saanut vastauksia, Malmström totesi.

– Jos Yhdysvallat päättää ottaa käyttöön WTO:n sallimat vastatoimet, pakottaa se EU:n tilanteeseen, jossa meillä ei ole muuta vaihtoehtoa kuin toimia samoin, Malmström sanoi.

Yhdysvallat on väläytellyt tullien kohteiksi muun muassa ranskalaisia viinejä, italialaisia juustoja ja oliiveja ja viskiä.

Aiheesta lisää:

Yhdysvaltain ja EU:n tukiaiskiista laajentumassa – rangaistustullien listalla pitkä rivi juustoja kuten Valion emmental(7.5.2019)

Lähteet: AFP

Lue seuraavaksi