Helsinkiläinen "hevipastori" pidätettiin pappisvirasta kolmeksi kuukaudeksi – Kavalsi kirkolta 100 000 euroa, tuomittu jo käräjäoikeudessa

Käräjäoikeus tuomitsi helsinkiläisen pastorin törkeästä kavalluksesta ehdolliseen vankeuteen keväällä.

kavallus
Harri Kekäläinen
Harri KekäläinenSasha Silvala / Yle

Helsingin hiippakunnan tuomiokapituli kertoo pidättäneensä (siirryt toiseen palveluun) Pitäjänmäen seurakuntapastori Harri Kekäläisen pappisvirasta kolmen kuukauden ajaksi.

Helsingin käräjäoikeus tuomitsi Kekäläisen keväällä törkeästä kavalluksesta yhden vuoden ehdolliseen vankeuteen. Hän käytti kirkon varoja lähes 100 000 euron edestä.

Kekäläinen tunnetaan myös lempinimellä hevipastori, sillä hän on järjestänyt niin sanottuja metallimessuja, joissa on soitettu virsiä hevityyliin.

Rahavirtojen epäselvyydet tapahtuivat tammikuussa 2019, kun Vantaan seurakuntayhtymän oli tarkoitus siirtää 530 000 euroa Helsingin seurakuntayhtymän tilille. Vastaanottajaksi valikoitui kuitenkin vahingossa Kekäläisen henkilökohtainen tilinumero.

Kekäläinen ei kertonut Vantaan seurakuntayhtymälle tililleen erheellisesti päätyneistä rahoista. Hän käytti varoista 93 000 euroa velkojensa maksuun.

Kekäläinen on tunnustanut menetelleensä syytteessä kuvatulla tavalla ja palauttanut saamansa rahat Vantaan seurakuntayhtymälle.

Tuomiokapituli katsoo sopivan vielä papiksi

Tuomiokapituli katsoo ratkaisussaan, että Kekäläinen on osoittanut erityistä vastuuttomuutta, piittaamattomuutta ja harkintakyvyn puutetta ryhtyessään käyttämään rahoja tarkastamatta ensin, mistä ja millä perusteella varat oli maksettu hänen tililleen.

Tuomiokapitulin mukaan seurakunnan papinviran haltijalle olisi jo virka-asemansa kautta pitänyt olla ilmiselvää, ettei hänellä ole oikeutta seurakuntayhtymän maksamiin varoihin.

Käräjäoikeus arvioi omassa ratkaisussaan, että normaalin rikosasteikon puitteissa rikoksesta kuuluisi tuomita vankeutta noin kaksi vuotta ja kolme kuukautta. Rangaistusta kuitenkin lievensi Kekäläisen oma-aloitteisuus asian selvittämisessä sekä se, ettei hän itse ollut myötävaikuttanut rahojen siirtämiseen tililleen.

Tuomiokapitulin ratkaisuun vaikuttivat käräjäoikeuden tuomion perusteluista ilmenneet rangaistuksen lieventämisperusteet ja se, ettei Kekäläisen toiminta ole liittynyt Pitäjänmäen seurakunnan papinviranhoitoon, seurakunnan toimintaan tai talouteen eikä pappisvirkaan liittyviin tehtäviin.

Näiden asioiden vuoksi tuomiokapituli katsookin, ettei Kekäläistä ole pidettävä sopimattomana olemaan pappina eikä häntä sen vuoksi määrätty menettämään pappisvirkaansa.

Aiheesta aiemmin:

Helsinkiläinen "hevipastori" maksoi omia velkojaan kirkon rahoilla lähes 100 000 euron edestä – jatkanut toistaiseksi normaalisti työssään