Hyppää sisältöön

Anne Kukkohovi joutui itsenäistymään liian varhain: "Kävelin päiväkotiin yksin 4-vuotiaana ja keksin kotiintuloaikoja"

"Veljeni kuolema on määritellyt paljon sitä, millaiseksi kasvoin aikuisena"
"Veljeni kuolema on määritellyt paljon sitä, millaiseksi kasvoin aikuisena"

Juontaja ja yrittäjä Anne Kukkohovi avaa huomenna julkaistavassa elämäkertateoksessaan lapsuuttaan, jota varjostivat isoveljen ongelmat. Kun vanhemmat joutuivat keskittämään kaiken huomionsa Annen veljeen, jäi Annen tehtäväksi selviytyä yksin.

– Kuljin yksin jo neljävuotiaana tarhaan ja hain myös kaverin matkalla mukaan, kun hän ei uskaltanut kulkea sinne itse. Äiti ja isä joutuivat keskittymään veljeni ongelmiin ja minä ikään kuin kasvatin itse itseni siinä sivussa. Keksin itselleni kotiintuloaikoja, koska huomasin, että muillakin lapsilla on sellaisia, Kukkohovi kertoo Puoli seitsemän -ohjelmassa.

Anne Kukkohovi ajattelee, että veljen kohtalolla on ollut hyvin paljon merkitystä siihen, millainen hänestä kasvoi aikuisena.

– Jukan (veljen) kuoleman jälkeen halusin olla vanhemmilleni todella kiltti, koska en halunnut aiheuttaa heille lisää huolta ja sitten samaan aikaan tein kaikkea mitä vain keksin.

Hän ei syytä vanhempiaan siitä, että jäi niin yksin.

– Ymmärrän täysin, että he olivat todella kovassa paikassa. Vielä kun olin tyttö, niin koin, että mitä vähemmän aiheutan huolta, sitä paremmin äiti ja isä voisivat. Itse en voinut tietenkään hyvin.

Töillä hankituilla rahoilla 14-vuotiaina Kreikan-lomalle ilman vanhempia

Omatoiminen, nuori Anne Kukkohovi onnistui hankkimaan jo 13-vuotiaana itselleen töitä. 14-vuotiaana hän matkusti kaksin samanikäisen kaverinsa kanssa Kreikan-lomalle.

Kukkohovi kertoo kirjassaan, että vaikka vanhemmat yrittivät estää reissun, ei rajojen asettamisella ollut siinä kohtaa enää mitään vaikutusta.

– Ilmoitusluonteisesti kerroin vanhemmilleni, että olen lähdössä bailaamaan Kreikkaan.

Kukkohovi kertoo jännittävänsä sitä, miten tuore kirja otetaan vastaan. Hän toivoo, että hänen tapansa kertoa vaikeistakin asioista avoimesti rohkaisisi myös muita ihmisiä puhumaan.

– Toivon, että voisin avoimuudellani antaa muille vertaistukea, ja haluaisin kannustaa myös muitakin kertomaan vaikeista asioista, joista he ovat päässeet yli.

Anne Kukkohovi Puoli seitsemän -ohjelman vieraana: