Yhdysvallat läimäisee EU:lle tulleja – WTO näytti aiemmin vihreää valoa rangaistustulleille

EU aikoo ryhtyä vastatoimiin.

Yhdysvallat
Arkistokuva. Airbus 350 Paris Air Show -tapahtumassa kesäkuussa 2015.
Arkistokuva. Airbus 350 Paris Air Show -tapahtumassa kesäkuussa 2015.AOP

Yhdysvallat asettaa EU:ssa valmistettaville lentokoneille 10 prosentin tullimaksut ja 25 prosentin tullimaksut joukolle muita tuotteita. Asiasta kertoo Yhdysvaltain kauppaedustaja.

WTO antoi aiemmin tänään Yhdysvalloille luvan määrätä EU:lle rangaistustulleja 7,5 miljardin dollarin (6,8 miljardin euron) edestä lentokonevalmistaja Airbusin tukiaisia koskevassa kiistassa. Yhdysvaltain mukaan se ei kuitenkaan aio rankaista EU:ta koko summan edestä, sillä se pyrkii saamaan aikaan sovinnon.

Kauppaedustaja Robert Lightziger sanoi Yhdysvaltain aloittavan neuvottelut EU:n kanssa Airbusin tukiaisista. EU:n kauppakomissaari Cecilia Malmström sanoi aiemmin päivällä, että EU on tehnyt asiasta ehdotuksia Yhdysvalloille viimeksi heinäkuussa, mutta ei ole saanut vastauksia.

Lightziger arvioi, että tuontitullit osuvat lähinnä Saksaan, Ranskaan, Espanjaan ja Britanniaan.

EU ilmoitti tarttuvansa vastatoimiin asiassa. WTO on jo vuosina 2010 ja 2011 linjannut, että sekä eurooppalainen Airbus että amerikkalainen Boeing olivat saaneet miljardien edestä kilpailua vääristäviä tukiaisia. WTO:n on määrä linjata lähikuukausien aikana, minkä kokoiset rangaistustullit EU saa määrätä Yhdysvalloille Boeingin saamien tukiaisten johdosta.

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump sanoi keskiviikkona, että WTO:n päätös on "suuri voitto" Yhdysvalloille.

Aiheesta lisää:

Yhdysvaltain ja EU:n tukiaiskiista laajentumassa – rangaistustullien listalla pitkä rivi juustoja kuten Valion emmental

Pakastekala, lentokoneet, ketsuppi – Näille USA:n tuotteille EU harkitsee vastatulleja Boeing–Airbus-tukiaiskiistan takia

Boeing–Airbus-tukiaiskiista: EU:n komissio kaavailee 20 miljardin euron edestä vastatulleja amerikkalaistuotteille

Lähteet: AFP