Irakin protesteissa kuollut ainakin 18 ihmistä – Mielenosoittajat uhmaavat ulkonaliikkumiskieltoa

Keskiviikon mielenosoituksissa on kuollut ainakin seitsemän ja loukkaantunut kymmeniä ihmisiä.

Irak
Mielenosoittajat polttavat autonrenkaita Irakin pääkaupungissa Bagdadissa keskiviikkona.
Mielenosoittajat polttavat autonrenkaita Irakin pääkaupungissa Bagdadissa keskiviikkona.MURTAJA LATEEF / AOP

Kolmen mielenosoituspäivän aikana Irakissa on kuollut ainakin 18 ihmistä, lääkärit ja turvallisuuslähteet kertovat. Viimeisimmät kuolemantapaukset tapahtuivat Amarassa, maan kaakkoisosassa.

Aamuyöllä Bagdadiin määrättiin ulkonaliikkumiskielto. Mielenosoittajat ovat tulleet kaupungin kaduille kiellosta huolimatta. Tietojen mukaan maan turvallisuusjoukot ovat käyttäneet kovia panoksia kaupungissa.

Irakin levottomuuksien vuoksi kaksi rajanylityspaikkaa Iraniin on suljettu toistaiseksi, Iranin rajaviranomaiset kertovat uutistoimisto Reutersille.

Mielenosoitukset alkoivat tiistaina Bagdadissa ja levisivät nopeasti muihin kaupunkeihin. Mielenosoittajat ovat ilmaisseet kaduilla tyytymättömyyttään valtion korruptioon, korkeaan työttömyyteen ja heikkoihin julkisiin palveluihin.

Ympäri Irakia järjestettiin keskiviikkona hallituksen vastaisia mielenosoituksia, jotka yltyivät paikoin väkivaltaisiksi. Mielenosoittajat ottivat yhteen turvallisuusjoukkojen kanssa ja sytyttivät tuleen hallintorakennuksia ja poliittisten puolueiden tiloja.

Poliisin mukaan mielenosoittajien ja turvallisuusjoukkojen välillä käytiin tulitaisteluita Nassiriyyassa. Lisäksi terrorismin vastaiset joukot jouduttiin lähettämään paikalle tilanteen, kun poliisi menetti hallinnan tilanteesta.

Terrorismin vastaiset joukot käyttivät kyynelkaasua ja tuliaseita estääkseen mielenosoittajia tunkeutumasta Bagdadin lentoasemalle.

Tiistaina alkaneita mielenosoituksia on organisoitu sosiaalisen median alustojen kautta. Tästä syystä Irakin hallinto rajoitti keskiviikon aikana ensiksi Facebookin, Twitterin, Whatsappin ja Instagramin toimintaa, sekä katkaisi myöhemmin myös internet-yhteydet valtaosasta maata.

Aiheesta lisää:

Irakissa korruptionvastaisia mielenosoituksia – kaksi kuollut, satoja loukkaantunut

Lähteet: Reuters, AP, AFP, STT