Analyysi: Niinistö sanoi sanottavansa Trumpille kahden kesken – Washingtonissa vain pitäisi olla terävämpi

Ukraina-skandaali varjosti tiedotustilaisuutta, mutta suljettujen ovien takana Trump puhui kaikesta muusta ja oli kiinnostunut muun muassa Suomen jäänmurtajista, Yhdysvaltain-kirjeenvaihtaja Mika Hentunen kirjoittaa.

Valkoinen talo
Sauli Niinistö ja Donald Trump tiedotustilaisuudessa Valkoisessa talossa 2. syyskuuta.
Presidentti Sauli Niinistö esiintyi harkitusti Valkoisen talon tiedotustilaisuudessa, jossa huomion varasti Donald Trumpin Ukraina-skandaali.Brendan Smialowski / AFP

WASHINGTON Donald Trumpin ja Sauli Niinistön kättelytilaisuus Valkoisen talon työhuonetiloissa ja tiedotustilaisuus itäsiivessä kertoivat eniten supervallan presidentin tilanteesta. Se on tukala.

Trump yritti lyödä lekkeriksi ja pyytää yhdysvaltalaisia toimittajia kysymään jotain vieraaltaan, jota kuvaili ystäväkseen. Hän vitsaili pitävänsä presidentti Niinistöstä siksi, että tämä on niin hiljainen. Heti perään Trump puolustautui Ukrainasta käynnistetystä syytetutkinnasta kymmenisen minuuttia putkeen.

Osansa saivat niin kongressin edustajainhuoneen tiedustelukomitean puheenjohtaja Adam Schiff kuin Yhdysvaltain valtamedia, jota Trump on päättänyt alkaa kutsua korruptiomediaksi.

Sama meno jatkui reilut kaksi tuntia myöhemmin. Tiedotustilaisuus päättyi siihen, että Trump hermostui yleisön joukosta hänelle vastaan huutaneelle CNN:n toimittajalle. Jim Acosta vastusti sitä, että Trump nimittelee työtään tekeviä toimittajia koko maailman edessä. Toimittajien työnä on epäillä ja kyseenalaistaa vallanpitäjien toimia.

Niinistö piti suunsa supussa Ukrainasta tiedotustilaisuudessa ja myöhemmin tavatessaan suomalaisia toimittajia Valkoisen talon vierastalossa Blair Housessa. Se oli epäilemättä järkevintä tässä tilanteessa. Sen Niinistö sanoi, että Trump ei ole pyytänyt häneltä minkäänlaisia palveluksia.

Presidentit nauttivat työlounaan, jonka aikana he keskustelivat muun muassa kauppaan, turvallisuuteen ja transatlanttisiin suhteisiin liittyvistä asioista. Niinistön mukaan Trump vältteli puhumasta kahden kesken Ukrainasta, mikä oli korrektia vierasta ajatellen.

Trump oli ollut kiinnostunut myös 5G-teknologiasta ja jäänmurtajista, Itämeren turvallisuudesta ja arktisista asioista. Niinistö sai viestinsä läpi niin Suomen kuin EU:n puheenjohtajamaan presidenttinä, vaikka tiedotustilaisuudessa hän jäikin auttamatta kuuntelijan rooliin, kun Trump ja toimittajan ottivat yhteen Ukraina-tutkinnasta.

Niinistö saapui Washingtoniin New Yorkista, missä hän osallistui viime viikolla YK:n yleiskokoukseen. Hänellä oli muutama päivä aikaa epävirallisiin tapaamisiin ja hieman vapaa-aikaakin. Tiedotustilaisuuden avauspuheenvuorossaan hän kertoi vierailleensa Yhdysvaltain pääkaupungin maailmankuuluissa museoissa.

Niinistö kehui Yhdysvaltain demokratiaa ja muistutti, että Yhdysvallat tarvitsee demokraattista Eurooppaa. Yhdysvallat ja Eurooppa jakavat samat demokraattiset arvot.

Hän nosti esiin asekontrollin ja toivoi, että Trump ja Putin allekirjoittaisivat uuden ydinaseita rajoittavan Start-sopimuksen. Se oli konkretiaa, joka muuten jäi puheenvuorossa vähiin.

Niinistön puheenvuoro oli harkittu, kuten koko hänen esiintymisensäkin. Hän oli Valkoisessa talossa kieli keskellä suuta kuuntelemassa ja keskustelemassa eikä saarnaamassa.

Niinistöä seuratessa tuli kuitenkin väistämättä mieleen, että nyt ollaan Washingtonissa ja eletään vuotta 2019. Tällaisenako Suomi haluaa yhä esittäytyä?

Tiedotustilaisuus oli Trumpilta ensimmäinen sen jälkeen, kun Ukraina-skandaali räjähti silmille, joten koko maailman johtava media oli kuulolla. Oli selvää, että Niinistö jäisi sivustakatsojaksi, mutta hänelle kuitenkin annettiin alussa kaksi minuuttia tehokasta peliaikaa. Se on paljon Washingtonissa.

Valkoinen talo on näyttämö, jossa yli 200 valtion johtajat käyvät vuorotellen esiintymässä. Sinne pitää mennä selkeän ja vahvan oman viestin kanssa, jos haluaa erottua. Suomi ei ole koskaan halunnut, mikä on tietoinen valinta.

Washingtonissa pitää olla terävä. Kuten vaikkapa Kanada, jota pidetään täällä yleisesti Nafta-väännön voittajana.

Kanadalaiset tiesivät Trumpin haluavan uuden Pohjois-Amerikan vapaakauppasopimuksen, joten kaksi viikkoa Trumpin virkaanastumisen jälkeen he aloittivat massiivisen vaikuttamiskampanjan. Heidän koko Yhdysvaltain diplomaattikuntansa valjastettiin kiertämään osavaltioita ja lobbaamaan.

He muistuttivat yhteisellä viestillä siitä, kuinka paljon yhdysvaltalaisia Kanada työllistää ja kuinka elintärkeä kauppakumppani Kanada Yhdysvalloille on. Pääministeri Justin Trudeau käveli Valkoiseen taloon samat luvut sisältävän viestinsä kanssa.

Trump sanoi olleensa vaikutettu ja kutsui Trudeaua ystäväkseen aivan kuten Niinistöä nyt. Yleisö muistaa paremmin Trudeaun sankari- kuin Niinistön demokratiatarinan.

Lue myös:

Ukraina-kohu vei huomion Niinistön ja Trumpin tapaamisessa – kahdenkeskisissä keskusteluissa esiin nousivat myös jäänmurtajat ja arktinen alue

"Suomi kiinnostaa Yhdysvalloissa enemmän kuin koskaan" – Trumpin hallinnon asiantuntija odottaa Niinistön vierailun tiivistävän turvallisuusyhteistyötä