1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Lahti Energia

Lahden kaupunki haluaa tietää energiayhtiönsä arvon – valtuutettuja askarruttaa, kuka vuoti tiedon selvityksestä

Valtuutetuille kerrottiin keskiviikkona infossa, mitä konsulttiselvityksellä haetaan. Valtuutettuja ihmetyttää tiedon päätyminen lehteen päiviä aiemmin.

Lahti Energia
Lämpövoimala
Lahden kaupunki haluaa tietää energiayhtiönsä arvon. Yhtiön tuorein suurinvestointi on Kymijärvi III -voimala.Mika Halme / Yle

Lahden kaupunki selvittää Lahti Energian arvoa. Kaupunki on tilannut konsulttiselvityksen, joka valmistuu ensi viikolla. Konsernipalvelujohtaja Mika Mäkisen mukaan kaupungin on energiayhtiön omistajana seurattava, miten yhtiön arvo markkinoilla kehittyy.

Etelä-Suomen Sanomat kertoi konsulttiselvityksestä (siirryt toiseen palveluun) viikonloppuna. Jutusta lähti liikkeelle spekulaatio siitä, aiotaanko energiayhtiö myydä.

Mäkinen vakuutteli keskiviikkona valtuutetuille pidetyssä infossa, että 36 000 euroa maksaneen konsulttiselvityksen tavoite ei ole panna yhtiötä myyntiin vaan selvittää eri vaihtoehtoja.

Valtuutetut ihmettelivät, miten pienen piirin tiedossa ollut keskeneräinen selvitys on vuotanut julkisuuteen.

"Aiheuttaa turhan luottamuspulan porukkaan"

Lahden konserni- ja tilajaoston puheenjohtaja, Aleksi Mäntylä (vihr.) sanoo olevansa pettynyt siitä, että tieto keskeneräisestä selvityksestä päätyi lehteen. Taustakartoituksesta tiesivät jaoston jäsenet ja valtuuston puheenjohtajisto, jolla on läsnäolo- ja puheoikeus jaostossa.

Mäntylän mukaan jaostossa on nyt käytävä keskustelu siitä, miten luottamuksellista tietoa jatkossa käsitellään – tai voiko sellaista edes käsitellä jaostossa.

– Tämä aiheuttaa ihan turhan luottamuspulan tähän porukkaan. Sitä varten tämä on vakavan keskustelun paikka, miten tästä eteenpäin.

Mäntylän mukaan selvityksen teettämisessä ei ole mitään kummallista.

– Kysymys on normaalista selonteosta, joita tehdään kaikkiin meidän konserniyhtiöihin. Valtuusto on tehnyt kaupungin omistajapoliittisen linjauksen, jonka mukaan olemme aktiivinen, yhtiöistään kiinnostunut omistaja, Mäntylä toteaa.

Lue seuraavaksi