1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. lihavuusleikkaukset

Lihavuusleikkauksiin olisi tarvetta nykyistä enemmän: "Voidaan jopa parantaa alkanut sokeritauti"

Satasairaalassa olisi tarvetta tehdä 80 lihavuusleikkausta vuosittain.

lihavuusleikkaukset
Professori, ylilääkäri Paulina Salminen tekee lihavuusleikkausta Tyksissä.
Lihavuusleikkaukseen voidaan päätyä, jos vaikeaa ylipainoa ei ole saatu hoidettua laihduttamalla, liikunnalla ja ruokavaliolla.Minna Rosvall / Yle

Porissa Satasairaalassa tehdään vuosittain 40 - 50 lihavuusleikkausta. Leikkauksia on tehty runsaan kymmenen vuoden ajan. Tarvetta olisi noin 80:lle leikkaukselle vuodessa.

Lihavuusleikkaukseen voidaan päätyä, jos vaikeaa ylipainoa ei ole saatu hoidettua laihduttamalla, liikunnalla ja ruokavaliolla. Leikkaus auttaa myös sairaalloisen lihavuuden liitännäissairauksien hoidossa.

Gastrokirurgian erikoislääkäri, osastonylilääkäri Eeva-Liisa Sävelän mukaan nykyisin puhutaankin enemmän metabolisesta kirurgiasta kuin lihavuuskirurgiasta.

– Leikkaus on ensisijaisen tärkeä niille, joilla sokeritauti on juuri puhjennut tai puhkeamassa. Leikkauksella voidaan jopa parantaa alkanut sokeritauti, kertoo gastrokirurgian erikoislääkäri, osastonylilääkäri Eeva-Liisa Sävelä.

Kakkostyypin diabeteksen lisäksi leikkaus auttaa Sävelän mukaan verenpainetaudin, uniapnean ja nivelvaivojen hoidossa.

Porin yliopistokeskuksessa on tarjolla torstaina tietoa lihavuudesta ja sen liitännäissairauksien hoidosta. Satasairaalan kaikille avoin luentotilaisuus alkaa kello 18.

Lue seuraavaksi