1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. vanhukset

Gubbe on kaveri vanhukselle – "Useasti avun tarvitsijoita on reilusti enemmän kuin auttajia"

Vanhustyölle on selvästi kysyntää Kajaanissa.

vanhukset
Vanhemman ja nuoremman ihmisen kädet.
Gubbe toiminnassa nuori voi löytää vanhuksesta ystävän, ja toisinpäin. Kuvituskuva. Mostphotos

Gubbe Sydänystävä -niminen yritys on aloittanut toimintansa Kajaanissa. Yrityksen ideana on palvelu, jossa tavallinen ihminen vierailee säännöllisesti vanhuksen luona ja auttaa tarvittaessa arkiaskareissa.

Vanhuksia auttavia henkilöitä kutsutaan yrityksessä Gubbeiksi. Työ on hyvin samanlaista, mitä monet tahot tekevät vapaaehtoispohjalta. Yrityksen toimitusjohtaja Sandra Lounamaa kertoo yritystoiminnan virinneen siitä lähtökohdasta, että yksinäisiä vanhuksia on suomessa satoja tuhansia, eikä vapaaehtoisvoimin ole mahdollista auttaa kaikkia.

– SPR ja seurakunnat tekevät äärimmäisen tärkeää ja arvokasta työtä, mutta heilläkin resurssit ovat rajalliset. Useasti avun tarvitsijoita on reilusti enemmän kuin auttajia, Lounamaa kertoo.

Yritys laajensi toimintaansa Etelä-Suomesta Kainuuseen, sillä yritykselle ilmaantui selvä kysyntä: asiakkaat soittivat ja toivoivat Gubbeja myös Kajaaniin.

Gubbe-toimintaan houkutellaan pääasiassa nuoria opiskelijoita. Opiskelija saa toiminnasta palkkaa ja myös arvokasta työkokemusta.

– Samalla tässä autetaan nuoria tarjoamalla työkokemusta. Moni työnantaja arvostaa tällaista merkityksellistä työtä. Nuorikin saa toiminnasta ystävän ja toiminta voi ehkäistä myös nuoren syrjäytymista, Lounamaa sanoo.

Yrityksen periaate ei ole lyödä rahoiksi. Yritykselle on myönnetty Yhteiskunnallinen yritys -merkki.

– Merkki tarkoittaa sitä, että mahdolliset voitot käytetään joko hyväntekeväisyyteen tai oman toiminnan kehittämiseen, Lounamaa selventää.

Haluatko tietää, mitä kotiseudullasi tapahtuu? Tilaa Läheltä-niminen uutiskirjeemme sähköpostiisi (siirryt toiseen palveluun).

Onhan sinulla jo puhelimessasi Ylen Uutisvahti? Lataa se tästä! (siirryt toiseen palveluun)

Lue seuraavaksi