Luoto on väestönkasvun valopilkku Pohjanmaalla: hyvä syntyvyys pitää väkimäärän nousussa

Kunta löytyy myös kymmenen Suomen parhaimmat kasvukunnan listalta. Seinäjoki on listalla sijalla 13.

väestönkasvu
Luodon kunnantalo.
Ida-Maria Björkqvist / Yle

Luoto on väestönkasvun valopilkku Pohjanmaalla ja myös koko Suomessa.

Tilastokeskuksen ennusteen mukaan kunta on yksi väkimääräänsä eniten kasvattavissa pohjalaiskunnista lähivuosikymmeninä: väkiluku kasvaa reilusta viidestätuhannesta yli kuuteentuhanteen vuosina 2019–2014. Poikkeuksellisen hyvä syntyvyys pitääkin Luodon väkiluvun nousussa.

Luoto löytyy myös kymmenen Suomen parhaimman kasvukunnan listalta, kun arvioidaan, paljonko kunnan väkimäärä lisääntyy suhteellisesti seuraavien kahdenkymmenen vuoden aikana. Samalta listalta sijalta 13. löytyy myös Seinäjoki.

Muissa Pietarsaaren seudun kunnissa sen sijaan väki vähenee. Keski-Pohjanmaalla taas suurin väestökato koetaan tulevaisuudessa Toholammilla, Lestijärvellä ja Vetelissä.

Koko Keski-Pohjanmaan maakunnassa väki vähenee selvästi tulevina vuosikymmeninä. Maakunnan väkiluku tippuu 20 vuodessa noin 5 000 asukkaalla. Kokkolassa väkiluku nousee vielä viiden vuoden ajan, minkä jälkeen se lähtee laskuun.

Tällä hetkellä Keski-Pohjanmaalla asuu reilut 68 000 asukasta, kahdenkymmenen vuoden päästä asukkaita on noin 63 000 ihmistä.

Valtaosa koko Suomen maakunnista jää 20 vuodessa väestökehityksessä tappiolle. Voittajia ovat ainoastaan Uusimaa ja Ahvenanmaa.

Tilastokeskuksen tällä viikolla julkistaman ennusteen mukaan Suomessa ei ole viidentoista vuoden kuluttua yhtäkään maakuntaa, jossa syntyisi enemmän ihmisiä kuin kuolee.

LUE MYÖS:

Tutkija syntyvyydestä: Viime kädessä hyvin henkilökohtaisia päätöksiä