Trumpin ja Niinistön lehdistötilaisuutta hallitsi Trumpin raivo – Twitter-kansa riehaantui

Sosiaalinen media villiintyi, kun Yhdysvaltojen presidentti läpsäisi presidentti Sauli Niinistöä polvelle.

Donald Trump
Sauli Niinistö ja Donald Trump tiedotustilaisuudessa Valkoisessa talossa keskiviikkona.
Sauli Niinistö ja Donald Trump tiedotustilaisuudessa Valkoisessa talossa keskiviikkona.Heikki Saukkomaa / Lehtikuva

Presidentti Sauli Niinistö tapasi eilen illalla Suomen aikaa Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin.

Presidenttien tapaaminen Yhdysvalloissa on kirvoittanut valtaisaa huomiota sosiaalisessa mediassa.

Päähuomion tapaamisessa vei Ukraina-kohu. Presidentti on kutsunut virkarikostutkintaa vallankaappaukseksi.

Demokraatit haluavat todistaa, että Trump tavoitteli omaa etuaan kun hän pyysi heinäkuisessa puhelussa, että Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi tutkii demokraattien presidenttiehdokkaaksi pyrkivän Joe Bidenin ja tämän pojan Hunter Bidenin toimia.

Trump keskittyi kiistämään kiivaasti tehneensä mitään väärää ja syytti jälleen mediaa valehtelusta. Niinistö istui Trumpin vieressä vaiteliaana.

Tapaamisen aikana toimittaja kertoi Trumpille, että Suomi on maailman onnellisin maa ja kysyi, mitä Yhdysvallat voisi oppia Suomelta. Trump ei vastannut suoraan kysymykseen vaan läpsäisi Niinistöä polvelle ja totesi, että ”Suomi on onnellinen maa”. Trump jatkoi kotimaanpolitiikalla.

– Pääsimme eroon Pelosista ja Schiffista, Trump sanoo videolla viitaten kongressin puheenjohtaja Nancy Pelosiin ja edustajainhuoneen tiedusteluvaliokunnan puheenjohtaja Adam Schiffiin.

– Suomi on onnellinen maa, hän on onnellinen johtaja myös, Trump sanoi.

Videon näet myös Yle Areenasta.

Tapaaminen poiki somemylläkän

Twitter-kansa riemastui. Esimerkiksi kaapelitelevisiokanava C-SPANin tviittiä läpsäisystä on katseltu jo 1,7 miljoonaa kertaa.

Yhdysvaltalaisen toimittajan jakama tviitti Niinistön ilmeestä tapaamisen aikaan on levinnyt vilkkaasti sosiaalisessa mediassa. The Wall Street Journal -lehden Valkoisen talon -toimittajan Rebecca Ballhausin tviitin saatetekstinä sanotaan ”Suomen presidentti samalla kun Trump kritisoi äänekkäästi San Franciscoa, Los Angelesia ja Kalifornian kuvernööriä”.

Trumpin kritisoima kuvernööri piikitteli takaisin.

– Tänään olemme kaikki Sauli Niinistöjä, kirjoitti tiedotustilaisuutta seurannut Kalifornian kuvernööri Gavin Newsom Twitterissä (siirryt toiseen palveluun).

Newsom kertoo katsoneensa kyseisen tiedotustilaisuuden ja olevansa pahoillaan ”Suomen presidenttiparan” puolesta, joka joutui kestämään sen.

Vaikka Trump käskytti mediaa esittämään kysymyksiä myös Niinistölle, useimpia toimittajia kiinnosti ainoastaan Trumpin Ukraina-kohu.

MTV Uutisten kirjeenvaihtaja Mari Karppinen kysyi presidentti Niinistöltä Ukraina-kohuun viitaten, millaisia palveluksia Trump on pyytänyt Niinistöltä. Toimittaja Brian Tyler Cohen on jakanut kysymyksen sisältävän videon ja sitä seurannen Trumpin reaktion Twitterissä, jossa sitä on jaettu laajalti ja katsottu lähes 400 000 kertaa.

Lopulta Trump päätti tilaisuuden ja marssi ulos Niinistö kintereillään. Esimerkiksi suomalaismedialle luvattu toinen kysymysvuoro jäi saamatta.

Lue myös:

Analyysi: Niinistö sanoi sanottavansa Trumpille kahden kesken – Washingtonissa vain pitäisi olla terävämpi

Lähteet: Reuters, STT