Hyppää sisältöön

Sebastian Tynkkysen oikeudenkäynti alkoi Oulussa – syyttäjä vaatii sakkorangaistusta kiihottamisesta kansanryhmää vastaan

Syyte koskee Tynkkysen vuonna 2016 kirjoittamaa Facebook-päivitystä.

Tynkkynen ei ole ensimmäistä kertaa vastaamassa kirjoituksistaan oikeudelle. Kuva: Paulus Markkula / Yle

Perussuomalaisten kansanedustaja Sebastian Tynkkynen vastaa tänään syytteeseen Oulun käräjäoikeudessa kiihottamisesta kansanryhmää vastaan. Hän kiistää syyllistyneensä rikokseen ja pitää oikeudenkäyntiä poliittisena.

Rikos koskee hänen vuonna 2016 tekemäänsä Facebook-päivitystä, jossa käsiteltiin islamia ja terrorismia. Tynkkynen puolustaa itseään oikeudessa.

Kihlakunnansyyttäjän mukaan Tynkkysen on täytynyt ymmärtää, että hänen kirjoittamansa päivitys on luonteeltaan rasistista ja panettelevaa vihapuhetta, joka kohdistuu yleisesti muslimeihin. Syyttäjä vaatii Tynkkyselle vähintään 60 päiväsakon sakkorangaistusta.

Vastauksessaan käräjäoikeudelle Tynkkynen vertaa oikeuskäsittelyä perussuomalaisen kansanedustaja Teuvo Hakkaraisen ja puolueen nykyisen puheenjohtaja Jussi Halla-ahon aiempiin oikeudenkäynteihin. Molemmat tuomittiin kiihottamisesta kansanryhmää vastaan, Hakkarainen vuonna 2017 ja Halla-aho vuonna 2012.

Kansanedustajan oikeudenkäyntiä on tullut seuraamaan kolmisenkymmentä ihmistä, muun muassa Tynkkysen kannattajia ja lisäksi mediaa.

Väkeä oli niin paljon, että toinen sali oli varattu heidän käyttöönsä oikeudenkäynnin seuraamisen ajaksi.

Tynkkynen sai aiemmin tuomion vuonna 2017 kiihottamisesta kansanryhmää vastaan ja uskonrauhan rikkomisesta Facebookissa vuonna 2016 julkaistuista kirjoituksista.

Nyt alkavan oikeudenkäynnin lisäksi kolmannessa jutussa Tynkkysen epäillään syyllistyneen kiihottamiseen kansanryhmää vastaan Facebook-kirjoituksissaan vuonna 2017. Tämä asia on siirtynyt Oulun poliisilta syyttäjälle syyteharkintaan. Se, nostaako syyttäjä syytettä, selviää myöhemmin.

Lue lisää: Kansanedustaja Sebastian Tynkkynen toistamiseen käräjillä kiihottamisesta kansanryhmää vastaan