1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kauppasodat

Suomen Pankilta tuli alakuloinen talousviesti: Kauppasota jyrää päälle – kasvu hidastuu merkittävästi, eikä hääviltä näytä jatkossakaan

Suomen Pankin Euro & talous -julkaisun mukaan näköpiirissä on myös tästä eteenpäin vain hyvin vaimeaa kasvua.

Maailmantalouden heikkeneminen näkyy ja tuntuu myös Suomessa. Kuva: Jyrki Lyytikkä / Yle

Suomen Pankki nostaa päällimmäiseksi syyksi talouden alakulolle Yhdysvaltain ja Kiinan välisen kauppasodan. Kauppasota on pankin näkemyksen mukaan kärjistynyt edelleen kevään mittaan.

– Nyt maat ovat asettaneet lisätullit jo suurimmalle osalle maiden välisestä tavarakaupasta. Lisäksi brexit on kasvattanut epävarmuutta talouden kehityksestä, Euro & talous -verkkojulkaisussa todetaan.

Kauppasota ja sen mukanaan tuoma epävarmuus ovat pienentäneet vientiä ja heikentäneet investointinäkymiä. Ensimmäinen kärsijä on teollisuus.

Suomen Pankin pääjohtaja Olli Rehn esitteli Euro ja talous -julkaisun torstaina. Kuva: Emmi Korhonen / Lehtikuva

Palvelupuolella tilanne on hieman valoisampi, sillä sitä ovat tukeneet alhaisena pysynyt työttömyys ja matalat korot. Huonot talousuutiset ovat heiluttaneet myös rahoitusmarkkinoita, mutta toistaiseksi merkittäviltä häiriöiltä on vältytty.

Suomen Pankin mukaan talouskasvu heikentyy tai polkee paikallaan keskeisillä talousalueilla ensi vuonna. Kauppasodan kärjistyminen ja sopimuksettoman brexitin mahdollisuus lisäävät myös odotuksia vielä heikommasta kehityskulusta.

Euroalue ei ole taantumassa

Maailmantalouden kasvun heikentyminen näkyy myös euroalueella. Talouskasvu on vaimentunut yhden prosentin tuntumaan, eikä euroalueen talouskasvun odoteta kiihtyvän merkittävästi lähivuosina.

Suomen Pankki arvioi, ettei euroalue ole taantumassa, mutta kauppasota ja brexit lisäävät taantuman riskiä. Talouskasvu on hidastunut eniten teollisuusvaltaisissa talouksissa, kuten Saksassa.

Euroalueen teollisuuden heikkous voi alkaa heijastua työmarkkinoille ja palvelusektorille. Tästä on jo lieviä merkkejä.

Suomen Pankki muistuttaa, että EKP:n neuvosto päätti syyskuun kokouksessaan keventää rahapolitiikkaa entisestään useita toimia sisältävän toimenpidekokonaisuuden avulla, jotta inflaatio kiihtyisi kestävästi EKP:n tavoitteen mukaiseksi.

Korot pysyvät alhaalla pitkään

Suomen Pankki arvioi, että korot pysyvät alhaisina vielä pitkään. Pankit saavat edullista rahoitusta keskuspankista, mikä tukee pankkien kykyä rahoittaa esimerkiksi yritysten investointeja. Negatiivisten korkojen aika jatkuu.

– Meidän tulee välttää sellainen haitallinen tasapaino, joka syntyy pitkäaikaisen hitaan inflaation ja nollakorkojen yhdistelmästä, koska se heikentäisi olennaisesti rahapolitiikan liikkumavaraa suhdanteiden tasaamiseksi. Tämä pysäyttäisi talouden kasvun pitkäksi ajaksi alle potentiaalinsa ja jarruttaisi työllisyysasteen nostoa, Suomen Pankin pääjohtaja Olli Rehn sanoi Euro & talous –verkkojulkaisun tiedotustilaisuudessa.

Suomen Pankin mukaan EKP:n rahapolitiikan strategian uudelleenarviointia koskeva keskustelu on edennyt kuluvan vuoden mittaan, ja uudelleenarvioinnin tarpeesta vallitsee jo laaja yhteisymmärrys.