1. yle.fi
  2. Uutiset

Kaupunginjohtajan budjettiesitys: veroprosentti säilyy ennallaan, investointeja lisätään, sivukirjastot säilyvät

Vuoden 2020 investointeihin on varattu kaupunginjohtajan esityksen mukaan 50,4 miljoonaa euroa.

Pori
Porin kaupunginjohtaja Aino-Maija Luukkonen syö leipää ja juo kahvia Porin kaupungintalolla kaupunginhallituksen huoneessa tiedotustilaisuudessa 26.9.2019.
Porin kaupunginjohtaja Aino-Maija Luukkosen budjettiesityksen mukaan kaupunki aikoo sitoutua muun muassa energiakäytön tehostamiseen ja fossiilivapaan liikenteen panostamiseen.Antti Laakso / Yle

Porin talous on kääntymässä positiiviseksi vuonna 2021, arvioi kaupunginjohtaja Aino-Maija Luukkonen esityksessään.

Esityksen mukaan vuoden 2020 veroprosentti tulee olemaan sama kuin nyt, eli 20,25. Alijäämän määrän arvioidaan olevan 7,5 miljoonaa euroa.

Synkästä taloustilanteesta huolimatta Pori on lisäämässä investointien määrää. Investointeihin on kaupunginjohtajan esityksen mukaan varattu rahaa 50,4 miljoonaa euroa.

– Suurimpina investointeina ovat muun muassa Vähärauman uusi koulu, jonka rakentamista aikaistettiin, Pohjois-Porin monitoimitalo sekä Kyläsaaren päiväkodin uusi rakennus, Luukkonen sanoo tiedotteessa.

Kirjastot säilyvät sittenkin

Alun perin Porin kaupungin suunnitelmissa oli Käppärän ja Puuvillan sivukirjastojen lakkauttaminen.

Kaupunginjohtajan esityksessä tästä suunnitelmasta on kuitenkin luovuttu ja molemmat kirjastot ovat jatkamassa toimintaansa normaalisti.

Liikuntapaikkainvestoinneista merkittävimmät ovat urheilutalon peruskorjauksen suunnittelun käynnistyminen ja Isomäen alueen investoinnit, kuten Karhuhallin energiatehokkuuden parantaminen.

Porilaisten hyvinvointiin aiotaan jälleen panostaa, sillä hyvinvointirahaa jaetaan ensi vuonna 250 000 euroa.

– Yksityiskohtina voidaan mainita myös uuden Icehearts-ryhmän perustaminen ja kaupunkipyöräilyn edistäminen, joihin kumpaankin on varattu 50 000 euroa, sanoo Luukkonen.

Panostuksia jokirantaan ja sähköautojen lataamiseen

Teknisellä toimialalla merkittävimmät investoinnit tullaan tekemään liikenneväyliin ja Etelärannan parantamiseen. Kaupunki aikoo lisäksi panostaa sähköautojen lataamiseen ja energiatehokkuuteen.

Porin kaupunki aikoo myös sitoutua muun muassa energiakäytön tehostamiseen, fossiilivapaan liikenteen panostamiseen, kevyen liikenteen edistämiseen sekä lupaprosessien sujuvoittamiseen.

Kaupunginjohtaja Aino-Maija Luukkonen esitteli ehdotuksensa vuoden 2020 talousarvioksi 3. lokakuuta. Kaupunginhallitus saa talousarvioehdotuksen käsiteltäväkseen ensimmäisen kerran maanantaina 7. lokakuuta.

Lue lisää:

Porin talous pahasti pakkasella – avuksi tarvitaan rakenteellisia korjausratkaisuja

Pori aikoo lopettaa Käppärän sivukirjaston – kulttuuri- ja liikuntapaikkojen maksuihin esitetään 15 prosentin korotuksia

Lue seuraavaksi