KRP: Kouluiskusta epäillyn vangitsemisvaatimus käsitellään huomenna aamulla, epäilty osallistuu sairaalasta videon välityksellä

Tällä hetkellä epäiltyä aiotaan esittää vangittavaksi murhasta ja 9 murhan yrityksestä. Tiedot tarkentuvat tutkinnan edetessä.

Kuopion koulusurma
Suruliputus savon ammattiopistolla Kuopion presidentinkadulla.
Savon ammattiopiston Presidentinkadun kampuksella suruliputetaan kouluhyökkäyksen vuoksi. Sisäministeriö on ohjeistanut suruliputuksen torstaina koko maahan.Sami Takkinen / Yle

Poliisi aikoo esittää kouluiskusta epäiltyä vangittavaksi murhasta ja yhdeksästä murhan yrityksestä. Rikosnimikkeiden määrä tarkentuu tutkinnan edetessä.

Vangitsemisvaatimus käsitellään Pohjois-Savon käräjäoikeudessa huomenna perjantaina alkaen klo 9.00. Pakkokeinoistunnon puheenjohtajana toimii käräjätuomari Heidi Fröberg.

Rikoskomisario Jarkko Timonen kertoo, että epäilty osallistuu vangitsemisvaatimuksen käsittelyyn videoyhteyden välityksellä sairaalasta. Hänellä on puolustusasianajaja.

Keskusrikospoliisilla on Kuopiossa yli 10 tutkijan ryhmä selvittämässä tapahtunutta. Lähes kaikki luokassa olleet on pystytty kuulemaan. Poliisi on kuullut kaikkiaan kymmeniä ihmisiä.

– Kyseessä on erittäin vakava teko, etenemme tutkinnan ehdoilla, Timonen kertoo.

Poliisilla on jonkinlainen käsitys mahdollisesta motiivista, mutta sitä ei vielä kerrota julkisuuteen. Motiivia selvitetään kokonaisvaltaisesti tekijän ja muiden osallisten kannalta.

Rikoskomisario Jarkko Timonen KRP
KRP:n rikoskomisario Jarkko Timonen kertoo, että epäillyn motiivia selvitetään edelleen.Antti Karhunen / Yle

Tutkinnanjohtaja Olli Töyrään mukaan poliisi pääsi eilen ensimmäistä kertaa lyhyesti jututtamaan hyökkäyksestä epäiltyä. Kuulemista jatketaan siinä vaiheessa, kun epäillyn terveydentila sen sallii.

– Epäilty on kertonut tiistaipäivän tapahtumien kulusta, mutta kuulemisen sisältöä ei tutkinnallisista syistä pystytä avaamaan. Epäiltyä tullaan kuulustelemaan vielä useita kertoja, kertoo Töyräs Keskusrikospoliisin tiedotteessa.

Kotietsinnän tuloksista ei kerrota tässä vaiheessa

KYS:n johtajaylilääkärin Antti Hedmanin mukaan epäilty on edelleen tehohoidossa, mutta hänen tilansa on vakaa. Muiden loukkaantuneiden kotiuttaminen ei ole tänään näköpiirissä, Hedman kertoo.

Poliisi ei vielä vahvista väkivallanteossa menehtyneen uhrin kansalaisuutta. Syynä on se, että poliisin omat viralliset varmistusprosessit ovat edelleen kesken.

– Esitutkinta jatkuu loppuviikon ajan laajoilla kuulemisilla ja puhutuksilla, teknisillä tutkinnoilla sekä tähän mennessä saatujen vihjeiden ja materiaalin läpi käymisellä, kertoo tutkinnanjohtaja Töyräs tiedotteessa.

KRP pyytää edelleen silminnäkijähavaintoja, kuvia ja videoita tapahtuneesta. Niitä on tullut kymmeniltä ihmisiltä.

Kuopion kouluhyökkäyksen tutkinta- ja tiedotusvastuu siirtyi Itä-Suomen poliisilta Keskusrikopoliisille tiistaina illalla. Keskusrikospoliisi piti ensimmäisen tiedotustilaisuuden keskiviikkona. Toimittajien kysymyksiin vastasi tutkinnanjohtaja Olli Töyräs ja haastattelun voi katsoa tästä.

Lue myös:

Petri Salakka on kohdannut koulu-uhkaajia: "Kun jää yksin, ei ole tapaa tuoda ulos katkeruutta, ja silloin sitä rupeaa miettimään kostoa"

Poliisi puhutti epäiltyä ensi kertaa, sairaalassa epäillyn lisäksi neljä uhria – Yle seurasi hetki hetkeltä Kuopion tapahtumien etenemistä