1. yle.fi
  2. Uutiset

Pormestarin budjettiesitys: Helsingin veroprosentti pysyy ennallaan – investoinnit kasvavat ensi vuonna huimasti

Jan Vapaavuori tyrmää ensi vuoden budjettiehdotuksessaan kunnallisveroprosentin laskemisen, jota kokoomus vielä keväällä ajoi.

talousarvioesitykset
Helsingin pormestari Jan Vapaavuori.
Helsingin pormestari Jan Vapaavuoren (kok.) talousarvioehdotus vuodelle 2020 julkaistiin torstaina.Kari Ahotupa / Yle

Helsingin kuntaveroprosentti pysyy nykyisessä 18,0 prosentissa myös vuonna 2020.

Näin linjaa Helsingin pormestari Jan Vapaavuori (kok.) budjettiesityksessään. Esitys menee vielä Helsingin kaupunginhallituksen ja -valtuuston käsittelyyn.

Kokoomus ajoi budjetin lähetekeskustelussa kuntaveroprosentin laskemista.

Pormestari tyrmää ajatuksen nyt täysin.

– Ensi vuosi näyttää vielä kohtuullisen hyvältä, mutta on muistettava talouden epävarmuustekijät sekä tulevat investoinnit, jotka kasvattavat käyttömenoja tulevina vuosina. Tässä tilanteessa ei ole mitään mahdollisuuksia veroprosentin laskemiseen.

Helsingin investoinnit nousevat nyt ensimmäistä kertaa kaupungin historiassa yli miljardiin euroon. Sen vaikutukset yltävät Vapaavuoren mukaan koko maahan.

Maisema Majakan 33. kerroksesta.
Näkymä Kalasataman Majakasta.Karoliina Simoinen / Yle

– Kaupunki kasvaa ja kasvu vaatii investointeja infraan, kouluihin, terveyskeskuksiin, rakennuksiin, esirakentamiseen ja moneen muuhun asiaan. Ennätysinvestoinnit vaikuttavat positiivisesti koko Suomeen. Miljardi-investoinnilla on iso työllistävä ja kansantaloutta elvyttävä vaikutus.

Investointimääräraha nousee kuluvasta vuodesta yli 30 prosenttia. Helsinki satsaa erityisesti Raide-Jokerin rakentamiseen ja suunnitteluun sekä asuntotuotantoon.

Kahden seuraavan vuoden aikana kaupunkiin valmistuu arviolta lähes 14 000 uutta asuntoa. Asuinrakentaminen painottuu Kalasatamaan ja Länsisatamaan.

Talonrakennusinvestoinneista suurin on Jakomäen sydän -hanke, joka käsittää yhtenäisen peruskoulun sekä nuoriso- ja päiväkotitilat.

Ensi vuoden budjettiesitykseen sisältyy myös viiden miljoonan euron määräraha palkankorotuksiin, joilla kaupunki yrittää lisätä omaa houkuttelevuuttaan työnantajana erityisesti sosiaali- ja terveysalalla.

Juttua muokattu 3.10.2019 klo 15:28. Lisätty Vapaavuoren kommentit.

Lue seuraavaksi