Hyppää sisältöön

Viisi kiinnostavaa juttua lauantai-iltaan: Konsolipelaaminen katoaa, arkinen askere lisää mikromuoveja, Juliana Tobonissa kiteytyy väestönkasvu

Luitko jo nämä? Kokosimme sinulle viikon kiinnostavimpia juttuja, jotka saatoit arjen kiireessä ohittaa.

Pilvipelaamiseen tarvitaan vain ohjain ja televisioon kiinnitettävä mokkula. Kuva: Google

Millä sinä pelaat – Pleikkarilla, Xboxilla vai Nintendolla? Se saattaa olla katoavaa kansanperinnettä – samaan tapaan kuin cd-soittimet ja videonauhurit. Jos Googlen ja Microsoftin suunnitelmat toteutuvat, pelikoneet pölyttyvät kohta kellareissa.

Kuva: Nella Nuora / Yle

Kun minusta ei kuoriutunut valkoista lasta, se tuntui olevan jostain syystä minun vikani, kirjoittaa Maryan Abdulkarim. Tämän kolumnin voi myös kuunnella.

Mikromuovitutkimus osoittaa, että pyykinpesulla on arkipuuhaa suurempi merkitys. Kuva: Viktor Cap / AOP

Keinokuituvaatteiden pesemisessä kehotetaan yleensä käyttämään runsaasti vettä. Tutkijat havaitsivat neuvon luonnon kannalta haitalliseksi.

Kolumbialaisen Juliana Tobonin tarina kuvastaa Suomen väestönkasvun tunnuspiirteitä. Kuva: Joonas Koivisto / Yle

Juliana Tobonin tarina kuvastaa hyvin Suomen väestönkasvun tunnuspiirteitä. Niin Helsingin seudun kuin koko muunkin Suomen vuosittaisesta väestönkasvusta suurin osa on maahanmuuton ansiota. Ilmiö kertoo globaalista kaupungistumisen megatrendistä: erityisesti alle 35-vuotias väestö muuttaa kaupunkeihin vetovoimaisten palveluiden, nopeiden liikenneyhteyksien ja toimivien asumisratkaisujen perässä. Se nuorentaa alueiden väestörakennetta ja ruokkii myös syntyvyyttä.

Beidou-satelliitteja matkalla kiertoradalle Pitkä marssi 3B -raketin kyydissä kesäkuussa. Kuva: AOP

Kiina satelliitit haastavat GPS:n – Yhdysvaltain yksinvalta murenee miljardimarkkinoilla, mutta se on myös turvallisuuskysymys

Kiinan satelliittien paikannusjärjestelmän on tarkoitus haastaa GPS tarkkuudessa, laajuudessa ja vakaudessa.

Emil Noldesta tuli ensin kohutaiteilija, sitten rappiotaiteilija ja sen jälkeen modernismin arvostettu mestari. Kuva: Ullstein bild / AOP

Miten suhtautua mestarilliseen taiteilijaan, joka paljastui natsiksi? Siitä on keskusteltu tänä keväänä Saksassa. Nyt asiaan voi ottaa kantaa myös Turun taidemuseossa.