1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Viikonloppukooste

Viisi kiinnostavaa juttua lauantai-iltaan: Konsolipelaaminen katoaa, arkinen askere lisää mikromuoveja, Juliana Tobonissa kiteytyy väestönkasvu

Luitko jo nämä? Kokosimme sinulle viikon kiinnostavimpia juttuja, jotka saatoit arjen kiireessä ohittaa.

Viikonloppukooste
peliohjain
Pilvipelaamiseen tarvitaan vain ohjain ja televisioon kiinnitettävä mokkula.Google

Unohda konsolit ja pc – pian ohjain kytketään suoraan televisioon tai älypuhelimeen

Millä sinä pelaat – Pleikkarilla, Xboxilla vai Nintendolla? Se saattaa olla katoavaa kansanperinnettä – samaan tapaan kuin cd-soittimet ja videonauhurit. Jos Googlen ja Microsoftin suunnitelmat toteutuvat, pelikoneet pölyttyvät kohta kellareissa.

Maryan Abdulkarim
Nella Nuora / Yle

Maryan Abdulkarimin kolumni: Maailman paras koulu teki identiteetistäni ongelman

Kun minusta ei kuoriutunut valkoista lasta, se tuntui olevan jostain syystä minun vikani, kirjoittaa Maryan Abdulkarim. Tämän kolumnin voi myös kuunnella.

mies laittaa pyykkiä koneeseen, kuva otettu koneen sisältä
Mikromuovitutkimus osoittaa, että pyykinpesulla on arkipuuhaa suurempi merkitys.Viktor Cap / AOP

Pyykin hienopesu on luonnolle huono pesu – mikromuoviongelmaa voi helpottaa arkisella konstilla

Keinokuituvaatteiden pesemisessä kehotetaan yleensä käyttämään runsaasti vettä. Tutkijat havaitsivat neuvon luonnon kannalta haitalliseksi.

Juliana Tobon
Kolumbialaisen Juliana Tobonin tarina kuvastaa Suomen väestönkasvun tunnuspiirteitä.Joonas Koivisto / Yle

Juliana Tobon lumoutui näkemästään, ja niin miljoonakaupunki vaihtui pieneen Suomeen – hänessä kiteytyy väestönkasvu juuri nyt

Juliana Tobonin tarina kuvastaa hyvin Suomen väestönkasvun tunnuspiirteitä. Niin Helsingin seudun kuin koko muunkin Suomen vuosittaisesta väestönkasvusta suurin osa on maahanmuuton ansiota. Ilmiö kertoo globaalista kaupungistumisen megatrendistä: erityisesti alle 35-vuotias väestö muuttaa kaupunkeihin vetovoimaisten palveluiden, nopeiden liikenneyhteyksien ja toimivien asumisratkaisujen perässä. Se nuorentaa alueiden väestörakennetta ja ruokkii myös syntyvyyttä.

Viimeisin lisäys BeiDou-sateliittipaikannusjärjestelmään matkasi kiertoradalle Pitkä Marssi -3B-raketin kyydissä kesäkuussa Xichangin-satelliittilaukaisukeskuksesta Sichuanin maakunnassa.
Beidou-satelliitteja matkalla kiertoradalle Pitkä marssi 3B -raketin kyydissä kesäkuussa.AOP

Kiina satelliitit haastavat GPS:n – Yhdysvaltain yksinvalta murenee miljardimarkkinoilla, mutta se on myös turvallisuuskysymys

Kiinan satelliittien paikannusjärjestelmän on tarkoitus haastaa GPS tarkkuudessa, laajuudessa ja vakaudessa.

Emil Nolde
Emil Noldesta tuli ensin kohutaiteilija, sitten rappiotaiteilija ja sen jälkeen modernismin arvostettu mestari.Ullstein bild / AOP

Hitler piti Emil Noldea rappiotaiteilijana, nyt häntä syytetään natsiksi – kohuttu maalari on laajasti esillä Turussa

Miten suhtautua mestarilliseen taiteilijaan, joka paljastui natsiksi? Siitä on keskusteltu tänä keväänä Saksassa. Nyt asiaan voi ottaa kantaa myös Turun taidemuseossa.

Lue seuraavaksi