1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Lomautukset ja irtisanomiset

Alkuvuoden toiveikkuus hiipui äkkiä: Nyt odotetaan suomalaisfirmojen tulosvaroituksia ja yt-aaltoa

Kauppasota heikentää teollisuuden kysyntää ja sen odotetaan johtavan kulutuksen hiipumiseen, kun kuluttajat joutuvat pelkäämään työpaikkansa puolesta.

Kauppasodan luoma epävarmuus heijastuu ensimmäisenä investointiteollisuuteen ja rakentamiseen. Kauppakeskus Triplan ensimmäinen osa valmistuu parin viikon kuluttua. Kuva: Antti Lähteenmäki / Yle

Moni suomalaisyritys oli tämän vuoden alussa toiveikkaissa tunnelmissa – talous oli piristymään päin ja kauppasodastakin puhuttiin vasta riskitekijänä.

Mutta pian ennustaja toisensa perään (siirryt toiseen palveluun) alkoi tinkiä kasvulukujaan alaspäin. Enää kauppasota ei ole pelkkä riski – siitä saadaan uusia todisteita koko ajan.

Alkuvuoden tuloksista kertoessaan yritysjohtajat muistuttivat kyllä riskeistä, mutta yleensä loppuvuoteen suhtauduttiin vielä toiveikkaasti.

OP:n analyytikkoryhmää johtavan pääanalyytikko Antti Saaren mukaan tuloskasvu on monella pysähtynyt alkuvuoden aikana. Toiveet paremmasta alkavat olla yhä heikommalla pohjalla.

– Siellä tuntui olevan vielä loppuvuoden osalta optimismia, että talous piristyisi tai olisi vähintään vakaata. Mutta kyllä nyt talouden suhdanne on mennyt heikompaan suuntaan.

OP ryhmän pääanalyytikko Antti Saari sanoo, että Yhdysvallat tarvitsee lisäelvytystä, koska sen talous on melko hataralla pohjalla. Kuva: Antti Haanpää / Yle

Ensimmäiset tulosvaroitukset tulleet jo

Alkusyksynä muutamat yritykset ovat jo joutuneet kertomaan, että firman tulos on jäämässä heikommaksi kuin aiemmin kerrottiin. Syksyllä suomalaisista pörssiyhtiöistä Wärtsilä, Rovio ja Componenta ovat jo joutuneet antamaan tulosvaroituksen.

Saari sanoo, että tulosvaroittajien määrä tulee vielä kasvamaan.

Hän listaa yhtiöt, jotka OP:n arvion mukaan ovat mahdollisesti jäämässä alle aiempien tulosarvioiden: Fiskars, Atria, Rapala, Nokia, Teleste, F-Secure, Caverion, Uponor.

Tämän lisäksi moni yhtiö on antanut tuloslupauksensa niin väljänä, että suurikin pudotus mahtuu vielä luvattuun haarukkaan. Joka tapauksessa silloinkin pettymykset voivat laskea osakkeiden hintaa.

Osakkeet nousivat vuoden alussa vauhdilla. Tulosvaroittajilla kurssi putoaa usein 5-10 prosenttia. Kuva: Helsingin pörssi, Harri Vähäkangas / Yle

– Osakkeet, joista tulee tulosvaroituksia, kokevat vielä isoja kolauksia. Eivätkä markkinat ole valmiita maksaman niistä yhtiöistä, joilla ei ole näkymä kunnossa, Saari arvioi vaikutuksia osakekursseihin.

Hänen mukaansa tulosvaroitus on tavallisesti romahduttanut yhtiön kurssia 5–10 prosenttia.

Kysyntä hiipuu, sitten tulevat säästöt ja yt:t

Kauppasodan kärjistymisen luoma epävarmuus johtaa investointien lykkäämiseen. Se on myrkkyä esimerkiksi rakentamiselle ja teollisuudelle.

Yhdysvalloissa ja Kiinassa teollisuus on jo heikenytynyt. Myöhemmin saatavat tilastot tulevat ehkä kertomaan, että Saksa on syksyllä taantumassa.

Kun yrityksien kysyntä vähenee, ne alkavat pienentää kustannuksiaan. Työvoima on niistä yksi.

– Jos kysyntäpuoli alkaa heiketä, niin tulee hyvin äkkiä tarve leikata kuluja ja tehostaa toimintaa. Viime aikoina on ollut jo nähtävissä, että yt:t ja säästöohjelmat ovat alkaneet lisääntyä.

Tällä hetkellä näyttää, että talouden heikentyminen jatkuu. Suomellekin tärkeä Saksa on mahdollisesti jo taantumassa. Se ei lupaa hyvää työllisyydelle Suomessakaan.

– Uskon kyllä, että tilanne voi tässä suhteessa mennä heikommaksi.

Yt-neuvottelut ja työvoiman vähentäminen heikentävät entisestään kuluttajien talousluottamusta (siirryt toiseen palveluun), ja se hyydyttää taloutta entisestään.

Markkinoiden mielestä brexit siirtyy

Kauppasodan globaalit talousvaikutukset ovat markkinoiden ykköshuoli. Brexit tulee hyvänä kakkosena. Sen tilanne on edelleen sekava, mutta mitä markkinat siltä odottavat?

– Markkinat pitävät todennäköisimpänä, että eroa edelleen lykätään ensi vuoden puolelle. Missään nimessä markkinat eivät hinnoittele sopimuksettoman eron riskiä.

Britannian EU-eron on määrä tulla voimaan lokakuun lopussa, mutta Saaren mukaan markkinoille on shokki, jos ero tapahtuu kolmen viikon kuluttua ja ilman sopimusta. Jos niin kuitenkin kävisi, se tarkoittaisi osakemarkkinoiden ankaraa laskua.

– Se olisi iso sokki, joka varmasti näkyisi talouskasvussa Britanniassa ja Euroopassa. Se näkyisi varmasti myös osakekursseissa vähintään Euroopassa, mutta ehkä myös globaalilla tasolla.

Saari arvelee, että osakemarkkinoiden toipumiseen menisi pari vuotta. Toisaalta hän katsoo, että nykyinen epävarmuus on vähintään yhtä haitallista talouden kehitykselle.

Pörssiyhtiöt kertovat heinä-syyskuun tuloksiaan lokakuun lopulla ja marraskuun alussa.