Julkihomo on eksoottinen ilmestys Liettuan politiikassa — ”Kun alan puhua vaikka jätehuollosta, salissa tulee aivan hiljaista”

Avoimesti homoseksuaali kaupunginvaltuutettu Tomas Raskevičius avaa uusia uria konservatiivisen Liettuan politiikassa.

seksuaalivähemmistöt
Tomas Raskevičius laskeskelee, että eduskuntavaaleissa hän voi kerätä ääniä esimerkiksi Liettuan ilmapiiriä ulkomaille paenneelta sateenkaariväeltä.
Tomas Raskevičius laskeskelee, että eduskuntavaaleissa hän voi kerätä ääniä esimerkiksi Liettuan ilmapiiriä ulkomaille paenneelta sateenkaariväeltä.Markus Kuokkanen

VILNA Kun Tomas Raskevičius istuu Vilnan kaupunginvaltuuston kokouksessa, hän kokee monesti olevansa eksoottinen tapaus. Liettuan politiikan ainoa julkihomo saa osakseen tietynlaista uteliaisuutta.

— Valtuustossa on 51 edustajaa, ja joillekin heistä on hyvin epätavallista, että heidän vieressään istuu avoimesti homo ihminen, Raskevičius sanoo.

— Kun laitan mikrofonin päälle ja alan puhua vaikka jätehuollosta, salissa tulee aivan hiljaista. Edelleen on vähän sellainen asenne, että kuunnellaanpa nyt, mitä tuolla homolla oikein on sanottavana, hän naurahtaa.

Liettua tunnetaan paikkana, jossa ei ole helppoa tulla kaapista.

Kun EU:n perusoikeusvirasto julkaisi vuonna 2014 tutkimuksen seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen kokemuksista, Liettua näyttäytyi monen kysymyksen kohdalla koko EU:n ahdasmielisimpänä paikkana. Muun muassa syrjinnän, väkivallan ja uhkailun kokemukset olivat Liettuassa kaikkein yleisimpiä.

Syyskuun lopulla julkaistu Eurobarometri-kysely kertoo, että vain kolmannes liettualaisista hyväksyy samaa sukupuolta olevien seksuaaliset suhteet. Suomessa vastaava luku on 79 prosenttia.

Vilnan kaupunginvaltuusto kokoontuu jyhkeässä tornitalossa. Sen suurimman ryhmän muodostaa nyt liberaali Vapaus-puolue, johon kuuluu myös pormestari Remigijus Šimašius.
Vilnan kaupunginvaltuusto kokoontuu jyhkeässä tornitalossa. Sen suurimman ryhmän muodostaa nyt liberaali Vapaus-puolue, johon kuuluu myös pormestari Remigijus Šimašius.Markus Kuokkanen

Kova paikka vanhemmille

Raskevičius kertoo, että politiikan valokeilaan astuminen oli kova paikka hänen vanhemmilleen. Isä ja äiti osallistuivat kuitenkin poikansa vaalikampanjaan.

— Heille oli vaikeaa käsitellä sitä, mitä muut ajattelevat heistä vanhempina, kun pojasta on tullut homo, Raskevičius kuvailee.

Valtuutettu mainitsee, että kampanjan aikana häntä uhattiin myös väkivallalla. Poliisi sai kuitenkin selville, että uhkaukset olivat koululaisten kirjoittamia.

Liettuan kunnallisvaaleissa ei äänestetä ehdokasta, vaan listaa. Lisäksi äänestäjä voi antaa tukensa viidelle yksittäiselle ehdokkaalle. Näitä henkilökohtaisia pluspisteitä Tomas Raskevičius kertoo saaneensa noin 3 000 äänestäjältä.
Liettuan kunnallisvaaleissa ei äänestetä ehdokasta, vaan listaa. Lisäksi äänestäjä voi antaa tukensa viidelle yksittäiselle ehdokkaalle. Näitä henkilökohtaisia pluspisteitä Tomas Raskevičius kertoo saaneensa noin 3 000 äänestäjältä.Markus Kuokkanen

Raskevičius huomauttaa, että vaikka hän on Liettuan politiikan ainoa julkihomo, hän ei suinkaan ole ensimmäinen. Eräs edesmennyt parlamentaarikko kertoi myös suuntautumisestaan julkisesti.

— Hän oli kuitenkin hyvin erilainen tämän identeetin edustaja. Hän kuului konservatiiveihin, eikä ollut ylpeä identiteetistään, vaan halveksi sitä, Raskevičius kertoo.

— Hän sanoi aina, että ei ole ok olla homo.

Sateenkaarilipuin eduskuntavaaleihin

Tomas Raskevičius kuuluu liberaaliin Vapaus-puolueeseen, joka perustettiin kesällä, kunnallisvaalien jälkeen. Ensi vuonna nuori kaupunginvaltuutettu aikoo osallistua parlamenttivaaleihin.

— Kun aloitin kampanjan kunnallisvaaleissa, ihmiset sanoivat, että olen hullu, koska HLBT-agendalla kampanjointi ei tuo ääniä. Näytin, että he ovat väärässä, Raskevičius sanoo.

— Nyt minulle sanotaan usein, että Vilna on liberaali kupla, ja valtakunnallisesti tämä ei onnistuisi. Haluan näyttää, että progressiivisia ihmisiä asuu kaikkialla, ei vain suurissa kaupungeissa.

Valtuutettu laskee, että hän voisi saada paljon ääniä myös ulkomailla asuvilta.

— Moni HLBT-ihminen on muuttanut maasta asenneilmaston vuoksi.

Tomas Raskevičius valittiin Vilnan kaupunginvaltuustoon maaliskuussa. Raskevičius oli vuosia töissä sateenkaariväen asiaa ajavassa LGL-järjestössä ja tekee nyt töitä oikeusasiamiehen toimistossa.
Tomas Raskevičius valittiin Vilnan kaupunginvaltuustoon maaliskuussa. Raskevičius oli vuosia töissä sateenkaariväen asiaa ajavassa LGL-järjestössä ja tekee nyt töitä oikeusasiamiehen toimistossa. Markus Kuokkanen

Heteronormi perustuslaissa

Liettuassa riittää lakeja, joita Raskevičius haluaa muuttaa. Hän haluaa, että samaa sukupuolta olevien liitot tunnustetaan juridisesti. Muutoslistalla on myös tulkinnanvarainen pykälä, jota on joskus käytetty seksuaalivähemmistöjä koskevan keskustelun rajoittamiseen.

Vuonna 2014 journalismin etiikan valvonnasta vastaava virasto päätti, että LGL-järjestön sateekaarisanomaa ajavat tv-mainokset ovat ”vahingollisia lapsille”, eikä niitä pidä näyttää televisiossa ennen kello 23:a.

Perusteena oli, että mainokset edistävät sellaista perhekäsitystä, joka on ristiriidassa Liettuan perustuslain kanssa. Perustuslaissa mainitaan, että avioliitto on miehen ja naisen välinen liitto.

Viraston johtava asiantuntja Vytautas Šurkus sanoo kuitenkin, että nykyään lakia tulkittaisiin todennäköisesti toisin.

Pride on jo arkea

Eri kyselyt antavat erilaisen kuvan siitä, miten Liettun asenneilmasto on kehittymässä. Sateenkaariväen asiaa ajavan LGL-järjestön toiminnanjohtaja Vladimir Simonko painottaa, että suurten kaupunkien ulkopuolella asenteiden muutokset ovat olleet vähäisiä.

Simonko kertoo esimerkin oikeusasiamiehen toimiston kiertävästä valokuvanäyttelystä, joka esitteli Liettuan moninaisuutta.

— Yhdessä kuvassa oli HLBT-ihmisiä. Kun kiersimme maata ja menimme pieniin kaupunkeihin, tavallisesti näyttelypaikan johtaja pyysi, että emme näyttäisi sitä kuvaa. Voitko kuvitella!

Kaupunginvaltuutettu Raskevičius puhuu kuitenkin mielummin muutoksen merkeistä. Hän muistuttaa, että vuonna 2010 Vilnan Pride-kulkueessa oli muutama sata osallistujaa ja tuhansia protestoi sitä vastaan.

— Nyt, yhdeksän vuotta myöhemmin, osallistujia oli 10 000 ja protestoijia ei lainkaan.