Hyppää sisältöön

"Lapset ansaitsevat samat oikeudet kuin aikuisetkin" – Skotlanti kielsi lasten läimimisen ensimmäisenä Britanniassa

Britanniassa lasten fyysinen kurittaminen on edelleen yleinen kasvatuskeino.

Yli 50 maata on jo kieltänyt lasten fyysisen kurittamisen. Ensimmäisenä sen teki Ruotsi vuonna 1979. Kuva: Craig Stennett / AOP

Skotlanti on kieltänyt lasten fyysisen kurittamisen ensimmäisenä Britanniassa.

Skottiparlamentti äänesti illalla niin kutsutusta "läimimiskiellosta." 89 edustajista kannatti ja 29 vastusti kieltoa. Jo etukäteen arveltiin, että vihreiden edustajan John Finnien aloite saisi parlamenttiedustajilta ylivoimaisen tuen.

Lakialoitteen pääviesti (siirryt toiseen palveluun) on ollut selvä: lapset ansaitsevat samat oikeudet kuin aikuisetkin. Skotlannin laissa kaikki aikuisiin kohdistuva fyysinen väkivalta on jo kielletty.

– Fyysisellä rankaisemisella ei ole sijaa 2000-luvun Skotlannissa. Kansainvälinen näyttö sanoo, että siitä voi olla vakavaa haittaa lapsille, brittimediat kertovat Finnien sanoneen.

Tiukka "ei" kaikelle kuritukselle

Vihreän puolueen ohella Skotlannin kansallispuolue, liberaalidemokraatit ja työväenpuolue olivat jo ennen torstain äänestystä ilmaisseet kannattavansa aloitetta. Vain konservatiivit vastustivat, kertoo BBC (siirryt toiseen palveluun).

Skotlannin nykylain mukaan alle 16-vuotiaita lasten "kohtuullinen" fyysinen kurittaminen on ollut sallittua vanhempien tekemänä. Esimerkiksi kouluissa kurittaminen on kuitenkin kielletty.

BBC:n mukaan vanhemmat ovat voineet nykyään käytännössä läpsäistä lasta vartaloon, mutta päähän kohdistuvat iskut, ravistelu ja esimerkiksi piiskan käyttäminen ovat olleet kiellettyjä.

Finnien luotsaama lakialoite määrittelee fyysisen kurittamisen samoin (siirryt toiseen palveluun) kuin YK:n lapsen oikeuksien komitea. Se kieltää kaikenlaisen lyömisen, potkimisen, ravistelun, repimisen ja lapsen paikoilleen pakottamisen.

Lailla on vastustajansa

Lasten lyöminen ei ole ok! Ei läpsimiselle koko maailmassa!

Viesti oli selvä Skotlannin parlamentin edustalle kerääntyneiden järjestöaktiivien kylteissä.

Vaikka parlamentti olikin melko yksimielinen läimimiskiellon tarpeellisuudesta, aloitteella on ollut myös vastustajansa. Mielipidemittausten mukaan vain 30 prosenttia kannattaa kieltoa, kertoi valtakunnallinen sanomalehti The Scotsman (siirryt toiseen palveluun) viime vuonna.

Kieltoa on vastustanut näkyvästi Be Reasonable Scotland -ryhmä (siirryt toiseen palveluun), jonka mukaan nykyinen laki oikein toimeenpantuna on suojellut lapsia huonolta kohtelulta. Ryhmän mukaan muutokset laissa uhkaisivat vanhempien päätösvaltaa ja työllistäisivät turhaan viranomaisia.

Myös Ranskassa mielipidemittausten tulokset ovat olleet samansuuntaisia kuin Skotlannissa. Lasten fyysisen kurittamisen kieltämiseen tähtäävä laki on jo useamman kerran kaatunut ponnekkaaseen vastustukseen.

Yli 50 maata kieltänyt läpsimisen

Britanniassa lasten fyysinen kurittaminen on edelleen yleinen kasvatuskeino, vaikka asenteet ovat jo muuttumassa tuomitsevampaan suuntaan, kertoo lastenjärjestöjen julkaisema raportti vuodelta 2015 (siirryt toiseen palveluun).

Skotlannin aloitetta vastaava, fyysisen kurittamiseen kriminalisoimiseen tähtäävä hanke on meneillään myös Walesissa (siirryt toiseen palveluun). Englannissa ja Pohjois-Irlannissa kielto ei tällä hetkellä ole virallisesti suunnitteilla.

Yli 50 maata on kieltänyt lasten fyysisen kurittamisen. Ruotsi kielsi edelläkävijänä läpsimisen ja muun fyysisen kurittamisen vuonna 1979, Suomessa kielto astui voimaan viisi vuotta myöhemmin.

23:24: Juttua päivitetty Skotlannin parlamentin äänestystuloksella.

Lue lisää: